Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στις δράσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου- Απρίλιος 2019

Βιβλίο
Typography

Οι τελευταίες επισκέψεις της Κινητής Βιβλιοθήκης στις γειτονιές της πόλης, πρωτότυπες εικαστικές εκθέσεις στην Πινακοθήκη και στo Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων,

μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα στα Μουσεία του ΟΠΑΝΔΑ, αλλά και μία μουσική παράσταση με τις Χορωδίες των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης του δήμου Αθηναίων, είναι οι δράσεις του Απριλίου, με τις οποίες ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων ολοκληρώνει τη συμμετοχή του  στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης «Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα των δράσεων αναλυτικά:

Κινητή Βιβλιοθήκη
Η κινητή βιβλιοθήκη συνεχίζει το ταξίδι της στις γειτονιές της Αθήνας και καλεί όλους μας να γίνουμε μέλη της, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών στο βιβλίο και
την ανάγνωση.
Ο κατάλογος της κινητής βιβλιοθήκης περιλαμβάνει βιβλία για παιδιά και ενήλικες,
καθώς και ξενόγλωσσα (αγγλικά και γαλλικά).
Πληροφορίες: mobilelibrary.opanda.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210 8846009,
210 8236635.
Πού θα συναντήσετε την Κινητή Βιβλιοθήκη: 
Δευτέρα 1 Απριλίου| Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ακαδημία Πλάτωνος| 11:00-16:00
Τρίτη 2 Απριλίου | Πλατεία Αγ. Θωμά, Γουδή| 15:00-19:00
Τετάρτη 3 Απριλίου | Πειραιώς, Πλατεία Κουμουνδούρου, Πειραιώς| 10:00-15:00
Πέμπτη 4 Απριλίου | Τρώων, Πετράλωνα| 11:00-16:00
Παρασκευή 5 Απριλίου | Πλατεία Αγ. Ανδρέα , Λαμπρινή| 10:00-15:00

Εκθέσεις


Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων
, κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)
«Η Ιαπωνία και το Βιβλίο»: Από τη σχολή του Ukiyo-e (Εικόνες ενός επιπλέοντος κόσμου) στα Μanga του Hokusaï (Τυχαίες ή Παράξενες εικόνες) στο 19Ο  αι., κι από τη διεθνή διάδοση της Ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης από το Λευκάδιο Χερν έως την επικράτηση των Manga στην Ελλάδα σήμερα
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ, την Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κερκύρας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 68 έργα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας, με προεξέχουσα βαρύτητα στο εικαστικό έργο του θρυλικού Katsushika Hokusai (1760-1849), «πατέρα» των σημερινών manga, καθώς και η ιδιαίτερη συνομιλία των δύο πολιτισμών, μέσα από την παρουσίαση του έργου του Έλληνα Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn, 1850-1904), που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και είχε τόσο κρίσιμη επιρροή στην διάδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης, που αναγνωρίστηκε ως «εθνικός συγγραφέας» της Ιαπωνίας.
Επιμέλεια έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Δέσποινα Ζερνιώτη- διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.
Διάρκεια έκθεσης: έως 3/5/19
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακή 10:00-16:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας)
«Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου»: Ομαδική εικαστική έκθεση
Η έκθεση έχει ως σημείο αφετηρίας το εμβληματικό δοκίμιο της Virginia Woolf “A Room of One’s Own” του 1926 και τη σύνδεσή του με πρόσφατα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως ο ψηφιακός φεμινισμός και το κίνημα #metoo. Το δωμάτιο (ma chambre), ο προσωπικός χώρος, όπως περιγράφηκε στο κλασικό βιβλίο του Xavier de Maistre “Voyage Autour de Ma Chambre” (1794), από όπου και προέρχεται ο τίτλος, καθώς και έννοιες όπως η ιδιωτικότητα, η αυτονομία και η αυτοέκφραση αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς στα έργα με τα οποία συμμετέχουν στην έκθεση διεθνείς σύγχρονοι εικαστικοί και συγγραφείς. Η παρουσίαση  επιχειρεί να αναπτύξει έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες δωμάτιο και  προσωπικός χώρος συνεχίζοντας τη συζήτηση που ξεκίνησαν κλασικά δοκίμια και λογοτεχνικά έργα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sophia Al Maria, Κωστής Βελώνης, Jeanne Graff, Philomena Epps, Δημήτρης Ιωάννου, Sharon Kivland, Sylvere Lotringer, Jonas Mekas, Μάρω Μιχαλακάκου, Ντόρα Οικονόμου, Amalia Ulman, Εύα Στεφανή, Juliana Huxtable, Θεόδωρος Χιώτης
Επιμέλεια έκθεσης: Κίκα Κυριακάκου
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώρα: 19:00
Διάρκεια έκθεσης: έως 21/4/19
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη– Σάββατο 10:00 – 21:00, Κυριακή 10:00-14:00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα

Κυριακή 7 Απριλίου & Κυριακή 14 Απριλίου
12:00 Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων
(Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας)
Αβγά Καλλιτεχνήματα
Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και γονείς, το οποίο εμπνέεται από το βιβλίο Το μήνυμα της αγάπης της Τασούλας Τσιλιμένη από τις εκδόσεις Βιβλιοδιάπλους
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 7248150,210 7232604, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 13 Απριλίου
10:00 Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»- Αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα» (Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ. 210 3452150)
Αυτό το Πάσχα, όλη η πόλη διαβάζει...πασχαλινά διηγήματα!:
Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και γονείς, που περιλαμβάνει την ανάγνωση του διηγήματος Εξοχική Λαμπρή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, καθώς και πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3452150, Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-15:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 13 Απριλίου
12:00-14:00 Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα (Μοναστηρίου & Κρέοντος 1)
 «Οι μύθοι του Πλάτωνα!»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Παρουσίαση με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο των μύθων από την «Πολιτεία»
του Πλάτωνα. Στόχος είναι να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι στοιχεία της φιλοσοφίας του Πλάτωνα.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138, Δευτέρα- Παρασκευή, 09:00-16:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσική παράσταση

Κυριακή 7 Απριλίου
19:00  Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά» δήμου Αθηναίων
(Τιμόκρεοντος 6Α, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9344131)
Ένας ουρανός μ΄ αστέρια: Μελοποιημένη ποίηση στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Οι Χορωδίες Ενηλίκων των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης Σεπολίων, Κάτω Πατησίων και Ευελπίδων του δήμου Αθηναίων  παρουσιάζουν αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο "Ελληνικός Κινηματογράφος" του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Επιμέλεια και διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κοτζάκαρη  και  Σαραντέα Φωτεινή, μουσικοί ΟΠΑΝΔΑ
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)

 


Δράσεις
στο πλαίσιο της διοργάνωσης

ΑΠΠΒ

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων