Top Stories

Grid List

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1885 και έλαβε μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 και συνδέθηκε στην συνείδηση των πολιτών με την ιστορική εξέλιξη της πρωτεύουσας. Αποτελείται από 86 καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων  ιδρύθηκε το 1996 και από τότε διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής ιδρύθηκε το 1998 και είναι ένα από τα τέσσερα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Ιδρύθηκε με σκοπό τη διάδοση και διάσωση της “καλής” ελληνικής μουσικής. Έχει εμφανιστεί σε εξαιρετικά επιτυχημένες και σημαντικές συναυλίες, συνοδεύοντας μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

Xορωδία Δήμου Αθηναίων

Φιλοδοξώντας να γεφυρώσει τον χώρο ανάμεσα στο αμιγώς λυρικό ή συμφωνικό ρεπερτόριο, την αθηναϊκή πολυφωνική παράδοση και τη σύγχρονη λόγια δημιουργία, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων ιδρύεται το 1999 ως η τρίτη ιστορικά ελληνική επαγγελματική χορωδία και ένα από τα τέσσερα αυτοδύναμα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Η Βig Band του Δήμου Αθηναίων είναι το τζαζ μουσικό σύνολο που αποτελείται από πνευστά (σαξόφωνα, τρομπέτες, τρομπόνια) και κρουστά (ντραμς και άλλα κρουστά), ενώ συχνά πλαισιώνεται από έγχορδα και άλλα όργανα.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων μετά τη διοργάνωση εννέα συνεχόμενων επιτυχημένων σεμιναρίων, προσφέρει στους νέους Έλληνες μαέστρους τη δυνατότητα συμμετοχής στο Δέκατο Πανελλήνιο Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας και Χορωδίας, το οποίο έχει επετειακό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 23 έως 30 Απριλίου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Σουίτα Μπαλέτου “Αλέξης Ζορμπάς” του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει παρουσιαστεί ως σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Αυστραλία ως και την παραλία Ιπανέμα του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ένα κοινό 150.000 ατόμων, έρχεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή της χορωδίας Ambitus της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και με σολίστ την Έλενα Παπανικολάου (τραγούδι) και τον Θανάση Βασιλά (μπουζούκι) θα εκτελέσουν αυτό το εμβληματικό έργο, που φέρνει μαζί τρεις θρύλους της ελληνικής κουλτούρας, το Νίκο Καζαντζάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Αλέξη Ζορμπά. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Μίλτος Λογιάδης.

Η πορεία του Ζορμπά. Από την πένα του Νίκου Καζαντζάκη, στη μεγάλη οθόνη και τη θεατρική σκηνή.

Ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησε τον Γιώργη Ζορμπά, τον άνθρωπο πίσω από το λογοτεχνικό ήρωα, το 1915 στο Άγιον Όρος. Εντυπωσιασμένος από την ταραχώδη ζωή του εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Αλέξη Ζορμπά και τον Δεκέμβριο του 1946 εξέδωσε το “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” δημιουργώντας ένα παγκόσμιο σύμβολο. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μετέφερε το βιβλίο στην κινηματογραφική οθόνη το 1960 και ο Μίκης Θεοδωράκης “έντυσε” την ταινία “Zorba The Greek” με τη μουσική που έγινε συνώνυμο της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη με το περίφημο φινάλε. Το 1976 ο χορογράφος Lorca Massine παρουσίασε το μπαλέτο “Ζορμπάς” σε μουσική πάλι του Μίκη Θεοδωράκη. Πλέον μιλάμε για ένα συμφωνικό- χορωδιακό έργο, τη σύνθεση του οποίου ο ίδιος ο Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει σαν “πρόκληση”.

Και στις τρεις του εκδοχές, ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένας χαρακτήρας γεμάτος γοητεία με τον οποίο όλοι θα ήθελαν να ταυτιστούν. Ο Massine είχε πει “...έχει να προσφέρει πολλά, ενώ ταυτόχρονα είναι αντικειμενικός παρατηρητής. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο όλοι μας αναζητούμε σήμερα. Αν όλοι ήμασταν έτσι, η κοινωνία μας θα ήταν διαφορετική”.

Στο μπουζούκι θα είναι ο Θανάσης Βασιλάς, υπεύθυνος της λαϊκής ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη επί μία δεκαετία και κατά κοινή ομολογία ένας από τους καλύτερους εν ενεργεία μπουζουξήδες της Ελλάδας, ενώ στο τραγούδι η Έλενα Παπανικολάου, η οποία έχει ασχοληθεί με το έργο μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις.

Μέσα από τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη θα ζωντανέψει στη σκηνή του Ολύμπια ένας χαρακτήρας που συναρπάζει τους ανθρώπους με το κουράγιο του και την αυθεντικότητά του. Ένας χαρακτήρας δυσεύρετος στις μέρες μας που αξίζει να τον συναντήσουμε.

Διδασκαλία Χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής
Διδασκαλία Χορωδίας Λεοντείου Σχολής: Κατερίνα Βασιλικού

Πληροφορίες:
Ημερομηνία
: Πέμπτη 4 Απριλίου 2019
Ώρα: 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
10€, 12€, 15€, 20€, 25 €
Περιορισμένης ορατότητας: 5€
Φοιτητικό, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών: 7€

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία του θεάτρου: Τ. 210 3642540
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 19.00
Σάββατο: 10.00 - 16.00
Κυριακή: 11.00 - 16.00
Δευτέρα: κλειστά

Ωράριο τις ημέρες παραστάσεων:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 20.30
Σάββατο: 10.00 - 14.00 και 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης
Κυριακή: 3 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης

Και στο δίκτυο της viva.gr

viva

 

Πρόσβαση:
Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο

Προσβασιμότητα:
Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Ακαδημίας 59, 106 79 – Αθήνα
Τ. 210 3642540
#OlympiaNewEra
olympia logo RGB

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα στον κύκλο συναυλιών «Η κλασική Βιέννη στην Τεχνόπολη», που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο στο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων.

Στις τρεις μοναδικές συναυλίες η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα μεταφέρει το κοινό στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Βιέννη του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας έργα των πιο διάσημων συνθετών που έζησαν και μεγαλούργησαν εκεί, των  Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart και Ludwig van Beethoven.

 

Α. Τσελίκας

Η πρώτη συναυλία την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στον αυστριακό ρομαντικό συνθέτη Franz Schubert (1797-1828). Στο πρώτο μέρος της, θα ταξιδέψουμε νοερά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, στην Stephansplatz στο κέντρο της Βιέννης, για να παρακολουθήσουμε την 2η Λειτουργία του Schubert σε Σολ Μείζονα, D167.
Πρόκειται για ένα θρησκευτικό έργο, που ερμηνεύεται από τη Συμφωνική  Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων, υπό τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή,  με τη σύμπραξη τριών λυρικών τραγουδιστών, της Αντωνίας Καλογήρου (σοπράνο), του Νίκου Στεφάνου (τενόρος) και του  Βασίλη-Δεναχή Κωστόπουλου (μπάσος). Στο δεύτερο μέρος, η συναυλία ολοκληρώνεται με την 5η συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα D485.

Παρά την μουσική ιδιοφυΐα του, το έργο του Schubert δεν έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης όσο ζούσε, γεγονός που κλόνισε την ήδη ασταθή αυτοεκτίμησή του.  Έφυγε από την ζωή βαριά άρρωστος, φτωχός και ταλαιπωρημένος, σε ηλικία μόλις 31 χρόνων. Αναφερόμενος στον εαυτό του, γράφει σε ένα γράμμα: «Κανείς δεν καταλαβαίνει τη θλίψη ενός άλλου, κανένας δεν καταλαβαίνει τη χαρά ενός άλλου· η μουσική μου είναι το προϊόν του ταλέντου μου και του μαρτυρίου μου. Και αυτά που έχω γράψει μέσα στο μεγαλύτερο πόνο μου είναι αυτά που φαίνεται ότι ο κόσμος προτιμάει».

Το πρόγραμμα της συναυλίας
Franz Schubert (1797-1828)
Λειτουργία αρ.2 σε σολ μείζονα, D.167
i. Kyrie, ii. Gloria, iii.  Credo, iv. Sanctus, v. Benedictus, vi. Agnus Dei
Αντωνία Καλογήρου, σοπράνο
Νίκος Στεφάνου, τενόρος
Βασίλης-Δεναχής Κωστόπουλος, μπάσος
Χορωδία δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής 
5η συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα D485
i. Allegro ii. Andante con moto iii. Menuetto. Allegro molto iv. Allegro vivace
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

 

Ε. Καλκάνης

Η δεύτερη συναυλία, στις 14 Νοεμβρίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη, είναι αφιερωμένη στο πιο λαμπρό αστέρι της Αυστρίας, τον Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91). Αυτή τη φορά, μεταφερόμαστε στη λαμπρή Όπερα της Βιέννης για να ακούσουμε διάσημες εισαγωγές και άριες από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Mozart, όπως Μαγικός Αυλός, Έτσι κάνουν όλες, Γάμοι του Φίγκαρο, Don Giovanni, κ.α., που ερμηνεύονται από δύο καταξιωμένες σοπράνο, την Άννα Κουζή και τη Ζωή Κάππου και συνοδεύονται από την Συμφωνική Ορχήστρα.

 

Μιχάλης Οικονόμου

 Η τελευταία συναυλία, στις 28 Νοεμβρίου, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, μας οδηγεί και πάλι στην κλασική Βιέννη, μέσω του Ludwig van Beethoven (1770-1827), ο οποίος γεννήθηκε μεν στην Βόννη, αλλά βαφτίστηκε στη Βιέννη και ήδη από τα 21 του χρόνια έζησε και μεγαλούργησε εκεί. Το κοινό θα απολαύσει  δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα του, το 5ο κοντσέρτο για πιάνο και συμφωνική ορχήστρα, έργο 73, το επονομαζόμενο «Αυτοκρατορικό», με σολίστα τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο και το μοναδικό κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα, έργο 61, με τον Αντώνη Σουσάμογλου, εξάρχοντα της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στο βιολί.

Ώρα έναρξης: 20:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:
τ. 210 92 43 760| #mousikigiaolous

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο:
Πειραιώς 100, Γκάζι
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»  

Ο χορογράφος Γιάννης Νικολαΐδης τιμά τη Ραλλού Μάνου, μια από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού χορού, με την παράσταση Ιστορία χορού: Κεφάλαιο 1 – «Ραλλού Μάνου», αφιερωμένη στη μνήμη, την ιστορία και την καλλιτεχνική της κληρονομιά.