config

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι συμπληρώθηκαν οι θέσεις για τις δωρεάν ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2018.

Η αγαπημένη συνήθεια των αθηναίων, το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων, επιστρέφει το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και οι δηλώσεις συμμετοχής ανοίγουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 12.00 και θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.
Οι δωρεάν ξεναγήσεις είναι μία περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της πόλης μας, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Την έκθεση «Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά» εγκαινίασε στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με την οποία Πινακοθήκη τιμά τον σπουδαίο καλλιτέχνη Σπύρο Παπαλουκά, που διετέλεσε διευθυντής της Πινακοθήκης από το 1941 μέχρι το 1957 και δημιούργησε τον ιδρυτικό πυρήνα της σημερινής Συλλογής της.

«…Είναι μια έκθεση ξεχωριστή και μια έκθεση εντελώς επίκαιρη! Καθώς επιχειρεί μια οριζόντια ανάγνωση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ζωή αλλά και την ιστορία της πόλης και της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τις στενές συνάφειες που υπάρχουν.
….δεν περιορίζεται σε «αριστουργήματα». Αναδεικνύει με ποιους τρόπους οι επιλογές του Παπαλουκά, που συγκρότησαν τη συλλογή της Πινακοθήκης, έγιναν ο καθρέφτης μιας σύνθετης εποχής, με τις τάσεις, τα ρεύματα, τις διχογνωμίες και τις αντιθέσεις που πάντα υπάρχουν. Άνοιξαν τον δρόμο για μια συγκριτική μελέτη, για έναν διάλογο με την κοινωνία», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας την έκθεση.


Η έκθεση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει τα έργα τέχνης, σπουδαίων ελλήνων ζωγράφων του 20ου αι. (Γαΐτη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μπουζιάνη, Βιτσώρης, κ.α.), που πέρασαν στην κατοχή του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της θητείας του Σπύρου Παπαλουκά, καθώς και σχετικά - με τη διαδικασία αγοράς τους - αρχεία (έγγραφα από τα αρχεία του δήμου, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.α.)  και αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια αντίληψης, διερεύνησης και τεκμηρίωσης  της κοινωνικής ιστορίας της τέχνης και του σύνθετου ρόλου των καλλιτεχνών ως πνευματικών ανθρώπων και πολιτών.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ  Κωνσταντίνος Μπιτζάνης επεσήμανε για την έκθεση και το έργο του Σπύρου  Παπαλουκά: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτήν την έκθεση. Το έργο του Σπύρου Παπαλουκά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναδειχθεί. Ο  τρόπος που εμπλούτισε τη Συλλογή έκανε όλους εμάς πλουσιότερους σε ότι αφορά τα έργα τέχνης που η πόλη έχει στην κατοχή της και μπορεί να δείχνει στις επόμενες γενιές. Τα κριτήρια, που χρησιμοποίησε, ήταν αμιγώς καλλιτεχνικά και ποτέ κομματικά ή υποκείμενα σε άλλες σκοπιμότητες. Όλα αυτά αποτελούν ένα παράδειγμα για μένα προσωπικά και νομίζω ότι και πολλοί άλλοι που αναλαμβάνουν  παρόμοιους ρόλους έχουν παρά πολλά να μάθουν.»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και Μουσείων του ΟΠΑΝΔΑ  Ντένης Ζαχαρόπουλος και επιμελητής της έκθεσης ανέφερε σχετικά με τον Σπύρο Παπαλουκά:
«Με την ιδιαίτερη ματιά του κατόρθωσε να δώσει μια ενότητα στη Συλλογή μέσα από την τοπιογραφία και να υποστηρίξει νέους καλλιτέχνες με τον θαυμασμό που είχε για το ταλέντο και τον αυθορμητισμό τους, έργα των οποίων αγόρασε όταν εκείνοι ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία.
Αντιμετώπισε πάρα  πολλές δυσκολίες για να μπορέσει να δουλέψει στην Πινακοθήκη, πολιτικές πιέσεις, έλλειψη μέσων, αδιαφορία του δήμου  σε πολλά υπομνήματα που κατ’ επανάληψη υπέβαλε για την αγορά έργων των Παρθένη, Μπουζιάνη, Βιτσώρη και παρόλο που ο ίδιος πολιτικά ήταν μάλλον συντηρητικός  δεν έκρινε ποτέ τα έργα που υπάρχουν στη Συλλογή με ιδεολογικά ή πολιτικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς  καλλιτεχνικά.»

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και Μουσείων του ΟΠΑΝΔΑ  Ντένης Ζαχαρόπουλος, με τη σημαντική συνδρομή της ιστορικού της τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και της Εφόρου της Πινακοθήκης Κάλλης Πετροχείλου.

Διάρκεια έκθεσης: έως 22 Απριλίου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου:               
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, τηλ.: 210 5202420
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

Φέτος τα Χριστούγεννα η πόλη έστειλε μήνυμα γιορτής και γίναμε όλοι συμμέτοχοι στο πιο παραμυθένιο έργο που διαδραματίστηκε σε όλη την πόλη.

Για 34 μέρες, συμμετείχαμε, μικροί και μεγάλοι, σε περισσότερες 220 δωρεάν εκδηλώσεις, στο κέντρο και τις γειτονιές. Κάθε γειτονιά έγινε κυψέλη πολιτισμού με 49 εκδηλώσεις μουσικής, θέατρου, καθώς και δράσεις για παιδιά, σε κλειστούς χώρους και πλατείες. Συνολικά τα παιδιά συμμετείχαν σε 150 εκδηλώσεις, οι οποίες έγιναν soldout από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα.

Το φετινό παραμυθένιο αφήγημα μας οδήγησε σε ένα γιορτινό ταξίδι γεμάτο αισιοδοξία και φως, όπου τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες, οι Γιάννης Κακλέας, Μανόλης Παντελιδάκης και Φρόσω Λύτρα,  αποτύπωσαντο όνειρο και την πρότασή τους για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα. Οι 3 τους μας προσκάλεσανκαι συνθέσαμε εκ νέου το σκηνικό της πόλης μας μέσα από ένα διάλογο με την ιστορία, τις προκλήσεις κάθε εποχής, τις ανάγκες των κατοίκων της και όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητά τους.

Το αφήγημα των φετινών γιορτών συνοψίστηκε στους συμβολισμούς, το νόημα κα τα μηνύματα που περιείχαν οι λέξεις που επιλέχθηκαν να στηθούν σε 7 εμβληματικά σημεία της Αθήνας, με έναν διαφορετικό τρόπο που θύμιζε θεατρική σκηνή, με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές κατασκευές:πλατεία Συντάγματος |Συμμετοχή, Στύλοι του Ολυμπίου Διός |Φωτεινό Φεγγάρι | Φως, πλατεία Μοναστηρακίου  | Φωτεινές Φιγούρες | Όνειρο, πλατεία Κλαυθμώνος |Το δέντρο με τις Πεταλούδες | Φαντασία , πλατεία Ομονοίας | Καράβι | Συνάντηση, Αθηναϊκή Τριλογία (Προπύλαια) | Φάτνη και Φωτεινό Βαρέλι με τις λέξεις | Γνώση και Θησείο για το μεγάλο φινάλε της υποδοχής του 2018.

Στην καρδιά της πόλης, το Σύνταγμα, κάτω από το πιο φωτεινό και πολυφωτογραφημένο  δέντρο,με δεκαέξι μέτρα ύψος και με περισσότερα από τεσσεράμισι χιλιάδες λαμπάκια, γίναμε όλοι μέρος της μεγάλης γιορτής  και να ανακαλύψαμε τη χαρά της συμμετοχής και της φιλικής συνύπαρξης. Εκεί ξεκινούσε ο παλμός από την κεντρική σκηνή, με ορχήστρες, αλλά και το πιο πρωτότυπο jukebox, το Glass House. Ένα γυάλινο σπίτι μέσα στο οποίο γνωστοί και αγαπημένοι παραγωγοί των ραδιοφωνικών σταθμών που ακούμε όλοι καθημερινά, Best 92.6, EnLefko 87.7, Kosmos 93.6, Pepper 96.6, αλλά και οι DJ’sMossel,XeniaGhali και τον specialguest DJ Steff Da Campo έπαιξαν αφιλοκερδώς μουσική για τους σκοπούς του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Στην πλατεία Ομονοίας συναντηθήκαμε και τη γεμίσαμε με χρώματα και ήχους από μέρη μακρινά και λιγότερο μακρινά, δίπλα στο καράβι που δέσποζε στο κέντρο της. Η φαντασία έκανε στάση στην πλατεία Κλαυθμώνος, που αποθεώθηκε από τους μικρούς μας φίλους, ενώ ανοίξαμε ένα διάλογο με το όνειρο στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου την πλαισίωναν φωτεινές φιγούρες, ως άλλοι «φωτεινοί» διαβάτες. Τη γνώση τη συναντήσαμε στην Αθηναϊκή Τριλογία με δράσεις, φόρο-τιμή στις λέξεις, τα βιβλία, την εξέλιξη και την επιστήμη.
Τη μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς, 21 Δεκεμβρίου, συναντήσαμε το φως στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και τη ζήσαμε, παρ’ όλο το τσουχτερό κρύο, υπό τους «φωτεινούς» ήχους και στίχους της Λένας Πλάτωνος.

Η αφήγηση του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού ολοκληρώθηκε στο Θησείο με ένα μοναδικό πολυθέαμαμε την υπογραφή των Γιάννη Κακλέα, Μανόλη Παντελιδάκη και Φρόσως Λύτρα και παρουσιαστή τον χαρισματικό Χρήστο Φερεντίνο που παρακολούθησαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες Αθηναίοι και επισκέπτες, με τη μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη Μαρίζα Ρίζου και Γιώργη Χριστοδούλου να ντύνουν με τις φωνές τους τα πρώτα λεπτά του Νέου Χρόνου.

Φέτος οι γιορτές στην Αθήνα έστειλαν ένα ιδιαίτερο μήνυμα: Την Αναγέννηση της χώρας μας και της πόλης μας μέσα από την κρίση!

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων