config

Δελτία Τύπου

 Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης) θα είναι κλειστή για το κοινό από τη Δευτέρα 10 έως και την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, λόγω της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων Δήμου Αθηναίων- ΟΠΑΝΔΑ- Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

 

Και το όνομα αυτού «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας». Το θρυλικό κτίριο της οδού Ακαδημίας, που για περισσότερα από 70 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, περνάει στα χέρια του δήμου Αθηναίων και ανοίγει ξανά τις πόρτες του τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων και το έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός».

Το αποκατεστημένο κτίριο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και η παρθενική συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό φουαγιέ του πρώτου ορόφου, που για πολλές δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας.

«Στόχος μας είναι ο εμβληματικός αυτός χώρος να ξαναγίνει και να παραμείνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού στο κέντρο της πόλης» τόνισε  ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης προς τους εκπροσώπους του τύπου και σημείωσε «Όσο παρέμενε κλειστός μετά τη μετακόμιση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ήταν μία πληγή για την πόλη».

«Αντιληφθήκαμε πρώτοι τη μεγάλη καινοτομία των δικτύων. Ιδρύσαμε το δίκτυο πολιτισμού που προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, μεγάλοι και μικροί φορείς της πόλης, να μιλήσουν για όσα τους ενώνουν και να κάνουν την πόλη μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα», δήλωσε ο κ. Καμίνης και αναφέρθηκε στις μεγάλες συμμαχίες και συνεργασίες της Αθήνας όπως η Documenta και η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου που συντονίζει, όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, περισσότερες από 400 εκδηλώσεις, εντελώς δωρεάν για το κοινό, για έναν ολόκληρο χρόνο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι στόχος του δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων είναι να επαναπροσδιορίσει τη λυρική ταυτότητα του θεάτρου και να αποτελέσει έναν προορισμό με διεθνή προβολή ενώ κάλεσε όλους να επιλέξουν να επισκεφθούν το νέο δημοτικό μουσικό θέατρο περνώντας ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο μέσα από τις καλλιτεχνικές παραγωγές του.  

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ένας εμβληματικός χώρος, ιστορικής σημασίας για την πόλη, αποκτά και πάλι πνοή, γίνεται προσιτός σε όλους, γεμίζει με τους ήχους των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης και σημείωσε: «Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε το σύγχρονο πολιτισμό, να υποστηρίξουμε νέους δημιουργούς, να καλλιεργήσουμε συνεργασίες με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά στρέφοντας παράλληλα το βλέμμα μας προς το μέλλον».  

«Πρόθεσή μας είναι να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με υψηλής ποιότητας παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανοίξουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες, να εξελιχθούμε, να αγκαλιάσουμε νέους καλλιτέχνες και ομάδες» κατέληξε ο κ. Μπιτζάνης.

Ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του «Ολύμπια», παρουσίασε το πρόγραμμα του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου για τη φετινή περίοδο. Η καινούρια μέρα στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας ανατέλλει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, με το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Felix Mendelssohn, από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Η είσοδος για την παράσταση είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται την ίδια μέρα από τις 18.30 στα ταμεία του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λίγες μέρες αργότερα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, κάνει πρεμιέρα η κωμική όπερα «Ορφέας στον Άδη» του Jacques Offenbach –η εμβληματικότερη ίσως της δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Με τη πρώτη παραγωγή λυρικού θεάτρου της σεζόν, γιορτάζουμε τόσο την επαναλειτουργία του θεάτρου, όσο και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Offenbach, πατέρα της γαλλικής οπερέτας

Το δημοτικό μουσικό θέατρο συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης «Χριστούγεννα στην Αθήνα» φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά.

Η αυλαία του Ολύμπια ανοίγει ξανά. 
Η πόλη αποκτά το δικό της μουσικό θέατρο.

Πατήστε εδώ και κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφικό υλικό.


Η είσοδος για την παράσταση στις 3 Δεκεμβρίου είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατίθενται την ίδια μέρα από τις 18.30 στα ταμεία του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Μείνετε συντονισμένοι για την έναρξη της προπώλησης των παραστάσεων.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ: Ακαδημίας 59, Αθήνα 

Τ. 210 528 4800
www.opanda.gr

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ

Ταμεία Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, 
Δίκτυο της Viva Wallet

Έως 6 Ιανουαρίου 2019 παρατείνεται η έκθεση Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων, κτήριο Μεταξουργείου, προσφέροντας στο φιλότεχνο κοινό της Αθήνας, που δεν πρόλαβε να την επισκεφτεί, την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του Σπύρου Παπαλουκά και τη μεγάλη προφορά του στον πολιτισμό της πόλης.

Η έκθεση παρουσιάζει το έργο που επιτέλεσε ο Σπύρος Παπαλουκάς ως Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης (1941-1957), με μια επιλογή από σημαντικά έργα καλλιτεχνών που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό πυρήνα της συλλογής και του πνεύματος που την χαρακτηρίζει. 
Ο Σπύρος Παπαλουκάς ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων το 1939 και από το 1941 μέχρι το 1957 διετέλεσε διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στην έκθεση, που αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια τεκμηρίωσης, αλλά και αντίληψης και διερεύνησης της κοινωνικής ιστορίας της τέχνης και του σύνθετου ρόλου των καλλιτεχνών ως πνευματικών ανθρώπων και πολιτών, παρουσιάζονται τα έργα τέχνης που πέρασαν στην κατοχή του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της θητείας του Σπύρου Παπαλουκά, καθώς και σχετικά - με τη διαδικασία αγοράς τους - αρχεία (έγγραφα από τα αρχεία του δήμου, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.α.).

Tην επιμέλεια έχει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, με τη σημαντική συνδρομή της ιστορικού της τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και της Εφόρου της Πινακοθήκης Κάλλης Πετροχείλου.Φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση μπορείτε να κατεβάσετε από το παρακάτω link:
https://www.dropbox.com/sh/ur8jy2mw2u7e303/AAAbVooEJ3vbPl_NrBbt2Ix8a?dl=0

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
, κτίριο Μεταξουργείου:                
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, τηλ.: 210 5202420
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

 

 

Δύο από τις 28 πλήρως ανακατασκευασμένες και προσαρμοσμένες στα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας και λειτουργίας Παιδικές Χαρές του δήμου Αθηναίων, στους Αμπελόκηπους και τον Κολωνό, άνοιξαν σήμερα και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. ΓιώργοςΚαμίνης μοιράστηκε τις ωραίες στιγμές με γονείς και παιδιά.

Τον περασμένο Ιούνιο εγκαινιάστηκαν από τον δήμο Αθηναίων οι πρώτες δώδεκα (12) πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές, φτιαγμένες με τα πιο σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας και λειτουργίας. Σήμερα είναι έτοιμες και σε λίγες ημέρες πιστοποιούνται και παραδίδονται στα παιδιά της Αθήνας, δεκαέξι (16) ακόμη σύγχρονες παιδικές χαρές στουςΑμπελόκηπους, στα Πατήσια, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα Σεπόλια, στο Κουκάκι, στα Πετράλωνα, στον Νέο Κόσμο στο Θησείο, στην Κυψέλη, στου Γκύζη και στη Λαμπρινή.

Στις δεκαέξι (16) καινούργιες παιδικές χαρές πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων γενική ανάπλαση και εκ βάθρων αντικατάσταση των υποδομών τους και αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου να λάβουν πιστοποίηση, με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι «η δημιουργία και η πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών είναι μία απαιτητική διαδικασία που οφείλουμε και κάνουμε με υπευθυνότητα. Μόνο μέσα στο εξάμηνο ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε 28 απόλυτα σύγχρονες και ασφαλείς Παιδικές Χαρές, με έμφαση στο δημιουργικό παιχνίδι. Μπορούν μάλιστα, ανάλογα με τα τετραγωνικά τους, να φιλοξενήσουν παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας».

Οι 16 ανακατασκευασμένες Παιδικές Χαρές του δήμου Αθηναίων είναι:
1) Πλ. Κoυντουριώτη, Κουκάκι
2) Καλλιρόης & Μεναίχμου, περιοχή Κυνοσάργους  
3) Απ. Παύλου & Ηρακλειδών, Θησείο  
4) Πλ. Αγ. Αικατερίνης, Κάτω Πετράλωνα  
5) Κηφισοδότου & Θεσσαλονίκης, Άνω Πετράλωνα  
6) Βουτιέ & Γκίκα, Λόφος Φιλοπάππου  
7) Τιμαίου και Πύλου, Ακαδημία Πλάτωνος
8) Ευτοκίου & Βελλερεφόντου, Κολοκυνθούς
9) Τεώ & Αμυκλών, Αγ. Ανδρέα –Πλατεία Λαμπρινής
10) Ιππολύτου & Μούδρου, Κυψέλη  
11) Χατζιδάκη, Άνω Πατήσια
12) Πλ. Ζέρβα, Πατήσια  
13) Δουκίσσης Πλακεντίας και Φθιώτιδος, Αμπελόκηποι
14) Αστραπόγιαννου & Νικήτα, Αμπελόκηποι
15) Σχολή Χωροφυλακής, Μεσογείων
16) Νορντάου, Γκύζη

«Ο νέος εξοπλισμός παιχνιδιών συνοδεύεται από τις ασφαλείς επιφάνειες πτώσης και τους διαδρόμους πρόσβασης, ενώ όλοι οι χώροι είναι κατάλληλοι για παιδιά με κινητικές δυσκολίες» δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, κ. Κωστής Μπιτζάνης, ενώ σημειώνει ότι «έως το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του συνόλου των παιδικών χαρών της πρωτεύουσας».

Για τις πρώτες δύο από τις δεκαέξι παιδικές χαρές που έχουν ήδη λάβει πιστοποίηση -Άλσους Σχολής Χωροφυλακήςστη Μεσογείων και Ευτοκίου και Βελλερεφόντου στην Κολοκυνθούς- θα διοργανωθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Νοεμβρίου, γιορτή για όλη τη γειτονιά, με την παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη. Στις παιδικές γιορτές θα υπάρχουν ξυλοπόδαροι και κλόουν που θα παίζουν με τα παιδιά και θα ανακαλύπτουν μαζί τα καινούργια παιχνίδια, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο επαναλειτούργησαν δώδεκα (12) πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές του δήμου Αθηναίων.
1) Χελντράιχ 15, Νέος Κόσμος
2) Πλατεία Αγ. Ιωάννη Βουλιαγμένης
3) Δαφνομίλη & Πατριάρχου Φωτίου, Νεάπολη Εξαρχείων
4) Δεινοκράτους, Κολωνάκι
5) Ούμπλιανης & Διοχάρους, περιοχή Κάραβελ
6) Κλεόβιδος & Ονάτα, Κολοκυνθούς
7) Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα
8) Πυτιούντος & Ερμωνάσσης, Θερμίδα
9) Βικέλα & Λαμπάκη, Κάτω Πατήσια
10) Σεράφειο δήμου Αθηναίων – Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη – Πετράλωνα.

Πιστοποιήθηκαν επίσης και οι δύο Παιδικές Χαρές της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.  

Η μελέτη ανάπλασης προβλέπει σύγχρονο εξοπλισμό και κινείται στο πλαίσιο μιας περιβαλλοντικής κατεύθυνσης, που ακολουθεί τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού.

Όλες οι παιδικές χαρές  που παραδίδονται στο κοινό φυλάσσονται, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους φθορά, βανδαλισμός και καταστροφή, βάσει του Συστήματος Διαχείρισης των Παιδικών Χαρών που υπόκεινται στα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1176-7 και την ισχύουσα νομοθεσία και εξασφαλίζει την τήρηση όλων των προϋποθέσεων συντήρησης, φύλαξης, καθαριότητας και προδιαγραφών αξιολόγησης και υποχρεούται να εφαρμόζει ο δήμος Αθηναίων.

Παρακαλούνται οι δημότες να αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπίζουν στους χώρους των Παιδικών Χαρών στο τηλέφωνο 210 3646857 του ΟΠΑΝΔΑ.

Ο Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων σας ενημερώνει ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη & η Παιδική Βιβλιοθήκη στο σταθμό Λαρίσης το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, θα παραμείνουν κλειστές καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας για λόγους ασφαλείας.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι συμπληρώθηκε το όριο συμμετεχόντων σε όλα τα τμήματα για το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης «Σεμινάριο Εκμάθησης Κινεζικής Γλώσσας» στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων και Κυψέλης του δήμου Αθηναίων.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι συμπληρώθηκε το όριο συμμετεχόντων σε όλα τα τμήματα για το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης  «Μαθήματα Ιταλικής Γλώσσας» στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης Κυψέλης, Κάτω Πετραλώνων, Γκράβας  και Κάτω Πατησίων του δήμου Αθηναίων.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι το τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Κάτω Πατησίων (Κουρτίδου & Στρατηγού Καλλάρη) δεν λειτουργεί προσωρινά λόγω τεχνικής βλάβης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμςενοι μπορούν να καλούν  στο τηλ. 210 5284868.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι λόγω έκτακτων εργασιών επισκευής και συντήρησης (στεγανοποίηση- εκσυγχρονισμός εσωτερικών χώρων), το γυμναστήριο Πρέκα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης. 

Τα μέλη που έχουν πληρώσει συνδρομή Οκτωβρίου μπορούν να προσέρχονται καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στην γραμματεία του γυμναστηρίου για επιστροφή των χρημάτων (τηλ. 210 7012579).

Όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν να γυμνάζονται στα πλησιέστερα γυμναστήρια Λ. Αλεξάνδρας (Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ. 210 6444579), Πετραλώνων (Τρ. Ιεραρχών 83, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3451125), Ρουμελιωτών (Σίνα και Μερλιέ, Νεάπολη, τηλ. 210 3605122) ή σε οποιαδήποτε άλλο της επιλογής τους.

Ο Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων σας ενημερώνει ότι την Κυριακή 07-10-2018 θα διεξαχθεί ο 10ος Αγώνας Δρόμου και Περιπάτου «Greece Race for the Cure» 2018 (αγώνας δρόμου 5 km και περιπάτου 2 km).

Η αναβληθείσα εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 06-10-2018 (Ζάππειο).

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι  το γυμναστήριο ΠΡΕΚΑ (Φιλολάου 176, Αγ. Αρτέμιος, Παγκράτι) θα παραμείνει κλειστό εως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου λόγω τεχνικών εργασιών συντήρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του γυμναστηρίου, στο τηλ. τηλ. 210 7012579.

Ο αγώνας δρόμου και συμβολικός περίπατος Greece Race for the Cure ® που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ έπειτα από ενημέρωση εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σχετικά με την παρουσία έκτακτων καιρικών φαινομένων, για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων και εμπλεκομένων.

Θα ακολουθήσει νέα επίσημη ενημέρωση της Διοργάνωσης  για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω της κακοκαιρίας σήμερα 27.9 και αύριο 28.9 θα παραμείνουν κλειστές όλες οι παιδικές χαρές και οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΠΑΝΔΑ.
Σας ευχαριστούμε.

Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο θέατρο Κολωνού, με καταξιωμένους καλλιτέχνες, μουσικά σχήματα και τα Μουσικά Σύνολα του δήμου Αθηναίων, είναι οι προτάσεις του Φεστιβάλ Κολωνού για την εβδομάδα 15 έως 22 Σεπτεμβρίου, με το οποίο ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) εμπλουτίζει τις επιλογές για τη φθινοπωρινή ψυχαγωγία των πολιτών, εντάσσοντας τις γειτονιές της Αθήνας στα σημεία πολιτισμού της πόλης. 

Αναλυτικά, το Σάββατο 8/9 το θέατρο Κολωνού θα φιλοξενήσει το  Ελισαβετιανό δράμα Εδουάρδος ο Β΄ του Μάρλοου από το Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη, ένα από τα πιο αριστουργηματικά έργα της περιόδου, ενώ την Κυριακή 16/9 οι τενόροι Αντώνης Κορωναίος, Σταμάτης Μπερής και Δημήτρης Αλεξανδρίδης θα μας ταξιδέψουν με τις λυρικές φωνές τους σε μια ατμοσφαιρική βραδιά στη συναυλία O Sole Mio. Άφθονο γέλιο θα σκορπίσει τη Δευτέρα 17/9 η θεατρική παράσταση Άγρια Δύση του Θοδωρή Αθερίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και Create4Art (είσοδος €5), ένα κρητικό γουέστερν, ύμνο στον έρωτα, την αγάπη αλλά και την Ελλάδα. Την Τετάρτη 19/9 το κοινό θα περιηγηθεί στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής με τους ήχους της Big Band δήμου Αθηναίων στη συναυλία Ο χτύπος της καρδιάς μου, ενώ την Πέμπτη 20/9 την σκυτάλη της ψυχαγωγίας παίρνουν οι Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Λευτέρης Παπαδόπουλος στη  μουσικοθεατρική παράσταση Με την όπισθεν,  όπου με χιούμορ ξανασυστήνουν πρόσωπα και μουσικές του χθες και του σήμερα. Την Παρασκευή 21/9 το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και ο ερμηνευτής Ζαχαρίας Καρούνης θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον στιχουργό, συγγραφέα και δημοσιογράφο  Λευτέρη Παπαδόπουλο. Το Φεστιβάλ κορυφώνεται την Κυριακή 22/9, με τον αγαπημένο Μίμη Πλέσσα στη σκηνή, συνοδευόμενο από τους ερμηνευτές Klaudia Delmer και Αντώνη Κορωναίο, σε ένα ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο Εφ’ όλης της ύλης.

Το φεστιβάλ Κολωνού αποτελεί ένα θεσμό στα πολιτισμικά δρώμενα της Αθήνας και η φετινή διοργάνωση προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να απολαύσουν συναυλίες  και παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου | 20:30
Εδουάρδος ο Β΄ του Κρίστοφερ Μάρλοου (Ελισαβετιανό δράμα)
Θεατρική παράσταση από το Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη
Διαφθορά εξουσίας, τυφλό ερωτικό πάθος, δραματικές ανατροπές, καταιγιστικός ρυθμός, συγκλονιστική κορύφωση σε ένα από τα πιο αριστουργηματικά έργα της περιόδου. Πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση της παράστασης στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί την επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτίου Κορέας 2019 και είναι υποψήφια για βραβεία ερμηνειών και συντελεστών
Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης 
Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Καλαμπόκης, Περικλής Μοσχολιδάκης, Ιωάννα Αγγελίδη, Βασίλης Πουλάκος, Γιώργος Μπούγος, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Δημήτρης Νικολόπουλος, Κώστας Πιπερίδης, κ.α.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου | 20:30
O Sole Mio
Συναυλία με τους Αντώνη Κορωναίο και Σταμάτη Μπερή 
Οι καταξιωμένοι τενόροι μεταφέρουν το κοινό στη νύχτα του Ιουλίου του 1990 με την αξέχαστη συνύπαρξη επί σκηνής των 3 σύγχρονων μύθων, Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλάτσιντο Ντομίνγκο και Χοσέ Καρρέρας
Συμμετέχει ο τενόρος Δημήτρης Αλεξανδρίδης
Συνοδεύει οχταμελής ορχήστρα δωματίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και ενορχηστρωτή Θοδωρή Λεμπέση

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου | 20:30
Άγρια Δύση
Θεατρική παράσταση
του Θοδωρή Αθερίδη σε σκηνοθεσία Μπέσυς Μάλφα
από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών & Create4Art
Μία κωμωδία Western με φόντο την Κρήτη, γεμάτη γέλιο, πάθος για τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και την Ελλάδα
Συγγραφέας:  Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνοθεσία: Μπέσυ Μάλφα
Σκηνικά:  Λία Ασβεστά
Μουσική: Γιώργος Χατζής
Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μπέσυ Μάλφα, Πηνελόπη Πλάκα, Τάσος Κονταράτος
Γενική είσοδος: 5€

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου| 20:30
Ο Χτύπος της Καρδιάς μου
Συναυλία με τη
Big Band δήμου Αθηναίων
Μία μικρή περιήγηση στον κόσμο της ελληνικής (λαϊκής, έντεχνης, ρετρό και παραδοσιακής) μουσικής με τους ήχους της Big Band 
Ερμηνεύουν: Κρυσταλλία Ρήγα και Κωνσταντίνος Εμμανουήλ
Φιλική συμμετοχή: Πέννυ Μπαλτατζή
Ενορχηστρώσεις: Κώστας Καραγιάννης
Καλλιτεχνική επιμέλεια Big Band: Σάμι Αμίρης

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου | 20:30
Με την όπισθεν
Μουσικοθεατρική παράσταση
με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο & τον Λευτέρη Ελευθερίου
Με το ιδιαίτερο και πληθωρικό χιούμορ τους οι δύο καλλιτέχνες ξανασυστήνουν πρόσωπα και μουσικές του χθες και του σήμερα, διηγούνται, σχολιάζουν, σατιρίζουν και αυτοσαρκάζονται
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σωτήρης Βλησίδης (πλήκτρα), Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (πλήκτρα, πιάνο, ακορντεόν, μπάσο), Χάρης Κωνσταντόπουλος (κλαρινέτο, φλάουτο, σαξόφωνο), Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα)
Special Guest: Θανάσης “Nemo” Ψαρούλης

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου | 20:30  
Αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο
Συναυλία με το
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων
Ερμηνεύουν: Ζαχαρίας Καρούνης, Δώρα Λουίζου και Μανώλης Σκουλάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής: Άγγελος Ηλίας
 Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου | 20:30 
Εφ΄ όλης της ύλης
Συναυλία με τον Μίμη Πλέσσα
Μια καθάρια και άμεση προσέγγιση των πιο αγαπημένων τραγουδιών του επιχειρεί ο Μίμης Πλέσσας σε ένα ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο. Το ρεσιτάλ κορυφώνεται με την παρουσίαση των ολοκαίνουργιων ανέκδοτων τραγουδιών γραμμένων από τον Μίμη Πλέσσα για την Klaudia Delmer
Ερμηνεύουν: Klaudia Delmer και Αντώνης Κορωναίος

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της viva.gr αποκλειστικά μέσω χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών.
  • Πώληση εισιτηρίων με μετρητά θα γίνεται δυο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο Κολωνού και θα αφορά στα εισιτήρια μόνο της συγκεκριμένης ημέρας.

Πληροφορίες: 210 52 84 854 #FestivalKolonou| @opanathens

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός Σεπόλια & Σταθμός Λαρίσης, Τρόλεï: No. 12 (Ζάππειο - Περιστέρι), στάση «Αρμονία», Λεωφορείο: 057 (Ομόνοια – Λόφος Σκουζέ), στάση «πλατεία Κολωνού»

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου η Συνέντευξη Τύπου του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ, στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, κος Λουκάς Κατσίκας και ο κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στον Πολυχώρο του οποίου φιλοξενήθηκε η Συνέντευξη Τύπου.
Ο κος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Φετινό Φεστιβάλ, του οποίου το πρόγραμμα είναι «σίγουρος ότι θα είναι υπέροχο και δεσμεύτηκε ότι θα πάει «σε όσες βραδινές προβολές μπορώ, μετά τη δουλειά».
Στη συνέχεια, ο κ. Λουκάς Κατσίκας, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αλέξανδρο Χαρκιολάκη και την κα Ελένη Μητσιάκη για την φιλοξενία στον Πολυχώρο του Συλλόγου, ευχαρίστησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη και στην φετινή διοργάνωση. Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πριν ανακοινώσει το πρόγραμμα της 24ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Λουκάς Κατσίκας, κάλεσε κοντά του τον κο Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ο οποίος αποτελεί σταθερό συνεργάτη και του Athens Open Air Film Festival και, φυσικά, των Νυχτών Πρεμιέρας, ο οποίος είπε: «Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά την 24η διοργάνωση γιατί η Αθήνα αγαπάει τον κινηματογράφο και δεν νοείται ένα σχέδιο πολιτισμού για αυτή την πόλη χωρίς το σινεμά».

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΑΒΛΙΚΟΦΣΚΙ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Στη συνέχεια, ο κύριος Κατσίκας προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος, τα Διαγωνιστικά του Τμήματα και τα μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ, μίλησε με χαρά για τα Αφιερώματα, τις ταινίες των αγαπημένων τμημάτων Festival Darlings, Music & FIlm και After Hours, μίλησε για τη συνέχιση των επιτυχημένων περσινών συνεργασιών με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς (Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών για την προσβασιμότητα των προβολών, Φεστιβάλ Animasyros και Ethnofest) και ανακοίνωσε τις νέες συνέργειες και δράσεις της 24ης διοργάνωσης (Φεστιβάλ CineDoc και 1o Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διάθεση εσόδων μιας προβολής σε φιλανθρωπικό σκοπό, προβολή καθολικά προσβάσιμη της νέας ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου) αλλά και ευχαρίστησε για μια ακόμη χρονιά τον σταθερό αρωγό του Φεστιβάλ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που στηρίζει και φέτος οικονομικά τα Α’ και Β’ Βραβεία Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους και το Αφιέρωμα «Ο Μεγάλος Ερωτικός», στον Γιώργο Πανουσόπουλο. Τέλος ανακοίνωσε ότι φέτος θα δώσει βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Πριν ευχηθεί «Καλό Φεστιβάλ», ολοκλήρωσε την παρουσίαση ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες και χορηγούς των Νυχτών Πρεμιέρας όπως την COSMOTE TV (Μεγάλο Χορηγό), ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ (Μέγα Υποστηρικτή), Jameson (Υποστηρικτή Εκδηλώσεων), Fischer (Χορηγό Βραβείου Κοινού), CITROEN (Χορηγό Μετακινήσεων), Viva.gr και Viva Wallet (έκδοση εισιτηρίων και καρτών διαρκείας), TGI Friday’s, Zolotas, τους διανομείς (AMA FILMS, DANAOS FILMS, FEELGOOD ENTERTAINMENT, FILMTRADE, ODEON, ROSEBUD 21, SEVEN FILMS, SPENTZOS FILMS, STRADA FILMS, TANWEER, UIP, WEIRD WAVE), το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για την φιλοξενία του Γραφείου Τύπου, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το British Council, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και την Πρεσβεία του Ισραήλ αλλά και όλους τους υπόλοιπους υποστηρικτές, τους χορηγούς επικοινωνίας και τους εθελοντές του Φεστιβάλ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ •
Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος», την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι.
Οι εταιρίες Strada Films / Seven Films παραχωρούν την ταινία έναρξης.
Με την ευκαιρία της τιμητικής παρουσίας του Πολωνού σκηνοθέτη, το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα spotlight στο έργο του με την προβολή των ταινιών «Ida», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου» («My Summer of Love») και το «Τελευταίο Καταφύγιο» («Last Resort»).
Σας ανακοινώνουμε, επίσης, ότι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου του Πάβελ Παβλικόφσκι, στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ •
Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κος Λουκάς Κατσίκας: «Η λέξη-κλειδί του Φετινού προγράμματος είναι η “εξερεύνηση” και η ανακάλυψη. Θέλουμε να σπρώξουμε το κοινό μας να γνωρίσει νέους δημιουργούς, ολοκαίνουργα και συναρπαστικά φιλμ που θα παιχτούν για μοναδική φορά στη χώρα μας, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, και να προσφέρουμε μια γεύση από την εμπειρία που έχουμε κι εμείς όταν ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ταινίες στα Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού: την εμπειρία του να μπαίνουμε ανυποψίαστοι σε μια άγνωστη ταινία και να βγαίνουμε άλλοι άνθρωποι».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ •
Από την Ινδονησία μέχρι την Ουρουγουάη και από την Βραζιλία μέχρι την Λιθουανία, 15 φιλμ απαρτίζουν φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Όλα αποτελούν το ντεμπούτο ή την δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους σε ένα τμήμα που επιχειρεί να αναδείξει τα νέα ταλέντα που είναι στον δρόμο τους για να γίνουν οι πιο περιζήτητοι δημιουργοί του αύριο.

The Seen and Unseen, Kamila Andini (ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΚΑΤΑΡ)
Thunder Road Jim Cummings (ΗΠΑ)
Hard Paint  Marcio Reolon & Filipe Matzembacher  (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)
In the Aisles Thomas Stuber (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
Volcano Roman Bondarchuk (ΟΥΚΡΑΝΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
Neon Heart Laurits Flensted-Jensen (ΔΑΝΙΑ)
The Heiresses  Marcelo Martinessi (ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ, ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ)
And Breathe Normally Isold Uggadottir (ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ)
Diane Kent Jones (ΗΠΑ)
One Step Behind the Seraphim Daniel Sandu (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)
Summer Survivors     Marija Kavtaradze (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ)
The Charmer  Milad Alami (ΔΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ)
Museo Alonso Ruizpalacios (ΜΕΞΙΚΟ)
Consequences Darko Stante (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)
Midnight Runner Hannes Baumgartner (ΕΛΒΕΤΙΑ)

Θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθήνα καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Τμήματος, όπως το Βραβείο Κοινού του οποίου χορηγός φέτος είναι η FISCHER BEER.
Για πρώτη χρονιά φέτος συνεργαζόμαστε με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), η οποία και θα απονείμει βραβείο στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.

Κριτική επιτροπή
Η διεθνής επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από έμπειρους και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου.
Πρόεδρός της θα είναι ο Yποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης του «Βαλς με τον Μπασίρ», Άρι Φόλμαν, και μέλη της: η Έλεν Ντε Γουίτ, Curator, καθηγήτρια και σεναριογράφος, η Νατάσα Γκίκας, Υπεύθυνη Γερμανικού Μουσείου Κινηματογράφου, ο Μαρκ Σμιθ, Δημοσιογράφος για τους Times του Λονδίνου και ο Μάκης Γαζής, Υπεύθυνος Διανομής Ρόλων.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ •
Με χαρά ανακοινώνουμε ότι το Τμήμα των Ντοκιμαντέρ αποκτά από φέτος Διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Οκτώ (8) ντοκιμαντέρ φιλοδοξούν να κερδίσουν την φετινή Χρυσή Αθηνά και να συστήσουν στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου. Η Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ θα απονεμηθεί από μία ακόμη διεθνή επιτροπή, απαρτισμένη από  σημαντικούς εκπροσώπους από τον χώρο του σινεμά.
Πρόεδρος ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Μενέλαος Καραμαγγιώλης και μέλη της η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Ευαγγελία Κρανιώτη, η κριτικός κινηματογράφου Σίμραν Χάνς, η καλλιτέχνις Άντιε Έμαν και ο σκηνοθέτης Γκιουρτσάν Κελτέκ.

Οι ταινίες του προγράμματος:
The Price of Everything Ναθάνιελ Καν (ΗΠΑ)
Chris the Swiss  Άνια Κόφμελ (ΕΛΒΕΤΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)
Matangi/Maya/M.I.A. Steve Loveridge (ΗΠΑ, ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ)
Studio 54 Matt Tyrnauer (ΗΠΑ)
A Woman Captured  Bernadett Tuza-Ritter (ΟΥΓΓΑΡΙΑ), τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν υπέρ της Οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος».
Island of the Hungry Ghosts  Gabrielle Brady (ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
The Raft  Μάρκους Λίντεν (ΣΟΥΗΔΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
Bisbee ‘17 Ρόμπερτ Γκριν (ΗΠΑ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ •
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ •
Τρίτο και τελευταίο διαγωνιστικό τμήμα, αλλά πρώτο στις καρδιές μας, είναι αυτό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Ο υπεύθυνος προγράμματος του Τμήματος και Αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, κος Πάνος Γκένας, μίλησε για το δημοφιλές τμήμα του Φεστιβάλ αναφέροντας με υπερηφάνεια ότι φέτος «είχαμε ρεκόρ συμμετοχών που ακούμπησε τις 244 ταινίες, από τις οποίες επιλέχθηκαν 47 που θα διεκδικήσουν τα 6 βραβεία του τμήματος, με το Βραβείο Α’ και Β’ Καλύτερης ταινίας να συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα των 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντιστοίχως με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» και ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Φεστιβάλ τον Διευθυντή του ΕΚΚ, κο Βασίλη Κοσμόπουλο και τον Διευθυντή στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film), κ. Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Η κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει για τα βραβεία αποτελείται από τους: Ελίνα Ψύκου (Πρόεδρος), σκηνοθέτιδα, Μαρίνα Καλογήρου, ηθοποιός, Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ, Μαρίνα Κόντη, υπεύθυνη κινηματογραφικών πωλήσεων, Θοδωρής Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου.

Βρείτε τις ταινίες που θα διαγωνιστούν πατώντας εδώ.

Ο κος Πάνος Γκένας συνέχισε λέγοντας ότι θα παρουσιαστούν ακόμη και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους εκτός Διαγωνιστικού, ανάμεσά τους και η τελευταία ταινία του Γιώργου Ζώη, «Third Kind» η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο της ειδικής εορταστικής τελετής για το ελληνικό σινεμά, με την απονομή των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων.

Η κριτική επιτροπή που θα τα απονείμει αποτελείται από τους: Πρόεδρος ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, Σύλλας Τζουμέρκας και μέλη, ο ηθοποιός Γιάννης Κοκιασμένος, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Δώρα Μασκλαβάνου, ο Αρχισυντάκτης στο Αθηνόραμα Γιάγκος Αντίοχος και η παραγωγός Φαίδρα Βόκαλη.

Το ελληνικό σινεμά έχει και φέτος την τιμητική του στις Νύχτες Πρεμιέρας.
Θα προβάλλουμε το πολυβραβευμένο στα φεστιβάλ του εξωτερικού και πολυαναμενόμενο δεύτερο φιλμ του Μπάμπη Μακρίδη, «Οίκτος», την πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το «Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζης Κνούτσεν και, φυσικά, την ταινία «Σ’αυτή τη Χώρα Κανείς δεν ήξερε να Κλαίει», που αποτελεί την κινηματογραφική επιστροφή του σπουδαίου Γιώργου Πανουσόπουλου.
Η προβολή θα είναι καθολικά προσβάσιμη, με τη συνεργασία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών.
Το Φεστιβάλ διοργανώνει μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Έλληνα δημιουργού, με τίτλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» και οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού είναι, επίσης, προσβάσιμες (οι ταινίες «Τεστοστερόνη» και «Απέναντι» με SDH υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους και οι υπόλοιπες ταινίες με υπότιτλους βάσει διαλόγων). Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε τιμητική τελετή απονομής Βραβείου για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο Ιντεάλ με την προβολή της εμβληματικής του ταινίας, «Οι Απέναντι».
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν και τα ντοκιμαντέρ «Σκιές στο Φως: Γιώργος Πανουσόπουλος» και «Τοπία της Σιωπής: Γιώργος Πανουσόπουλος Σπαράγματα της Τρίτης Ηλικίας», του Ηλία Γιαννακάκη, καθώς και μια επιλογή από τα καλύτερα διαφημιστικά που υπέγραψε ο Γιώργος Πανουσόπουλος.
Από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους και οι πρεμιέρες «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα και το «Melan*cholia» της Αριάδνης Κουτσαύτη, αλλά και οι προβολές των, επίσης, ελληνικών ντοκιμαντέρ «Antoni’s Voice» του Χρήστου Καπάτου, «Sopi - A Day In» του Χρήστου Πυθαρά και «Across Her Body» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

ICONS •
Η καινούργια ενότητα που δημιουργήσαμε φέτος με τίτλο «ICONS» αποτελείται από ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε εμβληματικές προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού εν γένει, όπως οι Ίαν Μακ Κέλεν, Βίβιεν Γουέστγουντ, Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Τζον Μάκενρο, Όρσον Γουέλς και Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο οποίος μιλάει σε πρώτο πρόσωπο στην κάμερα ενός άλλου icon, του διάσημου φωτογράφου Μπρους Γουέμπερ. 

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ •
Συνεχίζοντας την παράδοση του Φεστιβάλ σε συνέργειες με δραστήριους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν μια σειρά από ειδικές προβολές:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Νύχτες Πρεμιέρας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων θα πραγματοποιήσουν μια προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό, με την κλασική ταινία της Ντίσνεϊ, «PETER PAN» (1953), η οποία μετρά φέτος εξήντα πέντε χρόνια από την κυκλοφορία της. Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωτισμένη και θα είναι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

Επίσης, συνεχίζουμε τις επιτυχημένες συνεργασίες μας με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγοράς Κινούμενων Σχεδίων και την πρεμιέρα της ταινίας «Seder-Masochism», της Νίνα Πέιλι αλλά και με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (ETHNOFEST), με την πρεμιέρα της ταινίας «Η βροχή τραγουδάει στο χωριό των νεκρών», που βραβεύτηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.
Με χαρά, ανακοινώνουμε ότι φέτος επεκτείνουμε τις συνέργειες των Νυχτών Πρεμιέρας με δύο ακόμη Φεστιβάλ, το CineDoc και το νεοσύστατο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (ATHICFF).
Ο κ. Λουκάς Κατσίκας κάλεσε κοντά να παρουσιάσουν τις συνεργαζόμενες προβολές μας και να μιλήσουν για τα Φεστιβάλ που εκπροσωπούν, τις κες Ρέα Αποστολίδη (CineDoc) και Αμάντα Λιβανού (ATHICFF).
Οι ειδικές προβολές - πρεμιέρες είναι, τo ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στην Κορυφή» («Back to the Top»), του Στρατή Χατζηελενούδα σε συνεργασία με το CINEDOC και η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Η Μιράι του μέλλοντος», του Μαμόρου Χοσόντα, σε συνεργασία με το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (ATHICFF), που αποτελεί την πρώτη ταινία animation που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των φετινών Καννών.

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ •

BERGMAN 100 •
Στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μέγιστου Σουηδού δημιουργού, το Φεστιβάλ ετοίμασε ένα μικρό φόρο τιμής, προβάλλοντας το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Τζέιν Μάγκνουσον για τη ζωή, την καριέρα και τις αθέατες πλευρές του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με τίτλο «Μπέργκμαν: ένας Χρόνος μια Ζωή» καθώς και την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ταινίας «Ντροπή» («Shame», 1968): ένα από τα κορυφαία έργα του σκηνοθέτη το οποίο εκτιμήθηκε μεταγενέστερα, θα προβληθεί με αφορμή την επέτειο πενήντα ετών από την πρώτη κυκλοφορία του. Τις δύο αυτές προβολές θα συνοδέψει μια θαυμάσια εγκατάσταση με ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα παρασκήνια των ταινιών του Μπέργκμαν τα οποία θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η εγκατάσταση θα είναι διαθέσιμη για τους θεατές του Φεστιβάλ, καθ’ όλη τη διάρκειά του, στο φουαγιέ του κινηματογράφου Άστορ. Το μικρό αυτό Αφιέρωμα έχει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Αθήνα.

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ •
«Διαμάντια του Πολωνικού Σινεμά» λέγεται το άλλο μεγάλο Αφιέρωμά μας. Ρόμαν Πολάνσκι, Γέρζι Σκολιμόφκσι, Κριστόφ Κισλόφσκι, Γέρζι Καβαλέροβιτς, Κριστόφ Ζανούσι είναι μερικοί από τους σπουδαίους σκηνοθέτες, το έργο των οποίων θα φιλοξενηθεί φέτος στο Φεστιβάλ σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες. Ένα μέγιστο κεφάλαιο της παγκόσμιας κινηματογραφίας, μια σινεφίλ κληρονομιά που αξίζει να ειδωθεί σε μεγάλη οθόνη.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ: ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ •
Το αφιέρωμα αυτό επιμελήθηκαν οι γυναίκες - συνεργάτιδες του Φεστιβάλ, κες Μαρία Ναθαναήλ, Άντυ Δημοπούλου, Δήμητρα Αργυράκη και Φωτεινή Αλευρά.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πέντε πρεμιέρες από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αφηγούνται τις ιστορίες γενναίων γυναικών και μας ταξιδεύουν από τις επαναστάτριες Σαντινίστας στη Νικαράγουα της δεκαετίας του ‘80, στα όνειρα μιας νεαρής στη Δαμασκό του 2011 και από την ανατρεπτική ποιήτρια του Μεξικό, Ροζάριο Καστεγιάνο στην προεκλογική εκστρατεία της Σομαλής μετανάστριας Ιλχάν στην Αμερική και τις υποεκπροσωπημένες γυναίκες δημιουργούς στο Χόλιγουντ.
Τις προβολές θα προλογίσουν τιμώντας μάς με την παρουσία τους οι: Ευρωβουλεύτρια κα Κωνσταντίνκα Κούνεβα, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνική Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου, η σκηνοθέτιδα Πέννυ Παναγιωτοπούλου, η κριτικός κινηματογράφου Έλενα Χρηστοπούλου, η ψυχαναλύτρια Κατερίνα Μαλίχιν, η συγγραφέας-σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη και η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το αφιέρωμα «Το Μέλλον Είναι Γυναίκα», υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Ιωαννίδη και τις Μαγδαληνή Σύρου, Κυριακή Γεώργογλου, Κλεονίκη Αποστολίδου και Πέρσα Παυλάκη (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα») για την ένθερμη υποστήριξη.

FESTIVAL DARLINGS // AFTER HOURS •
Το κινηματογραφικό best of του Festival Darlings, ένα τμήμα του Φεστιβάλ που αποτελείται από τις σημαντικότερες ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, οι οποίες έχουν διακριθεί στα κορυφαία φεστιβάλ του εξωτερικού και περιλαμβάνει πολυαναμενόμενες ταινίες όπως το «H Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ» του Desiree Akhavan («Τhe Miseducation of Cameron Post») του  που κέρδισε το φετινό βραβείο στο Φεστιβάλ του Σάντανς, «Η Νηπιαγωγός», της Sara Colangelo  («The Kindergarten Teacher»), «Αποδημητικά Πουλιά» («Birds of Passage») από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Στην Αγκαλιά του Φιδιού», «Wildlife», η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού Πολ Ντέινο («Θα Χυθεί Αίμα») με τους Τζέικ Τζίλενχαλ και Κάρι Μάλιγκαν, «Transit» του Κρίστιαν Πέτσολντ, «Climax» του Γκασπάρ Νοέ, «Κόκκινη Έκλειψη» («Rojo») του Μπεντζαμίν Νάιστατ- αναμφίβολα μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς-, «Απαγορευμένες Συναντήσεις» («The Reports on Sarah and Shaleem), «Mandy» του Πάνου Κοσμάτου ή αλλιώς «η heavy metal και αυτόματα cult πρόταση της χρονιάς», «Αδελφικοί Εχθροί» («Close Enemies» του Ντέιβιντ Ελχόφεν, )και οι δύο κορυφαίες ταινίες του φετινού ασιατικού σινεμά, το «Οι Στάχτες μιας Αγάπης» («Ash is Purest White») του Ζία Ζάνγκε και «Το Παιχνίδι με τη Φωτιά» («Burning») του Λι Τσανγκ Ντονγκ.

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ •
Οι φετινοί μας καλεσμένοι, εκτός από τον Πάβελ Παβλικόφσκι και τον Άρι Φόλμαν, είναι οι εξής: ο Πίτερ Στρίκλαντ με την φαντασμαγορική ταινία τρόμου «Το Στοιχειωμένο Ύφασμα» («In Fabric»), ο υποψήφιος για Όσκαρ βετεράνος σκηνοθέτης Πίτερ Μέντακ που θα παρουσιάσει την απολαυστική καινούργια του ταινία-ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» («The Ghost of Peter Sellers») και τη διασημότερη ταινία του με τίτλο «Απόλυτος Τρόμος» («The Changeling», 1980) που μετρά ανάμεσα στους φανατικούς θαυμαστές της τους Μάρτιν Σκορσέζε, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Στίβεν Κινγκ, ο τουρκικής καταγωγής Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν, με την προ ημερών βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του «Το Διάγγελμα» («The Announcement»), o νεαρός-αποκάλυψη από την Αργεντινή, Λορέντζο Φέρο, πρωταγωνιστής της ταινίας «Ο Άγγελος» («The Angel»), o σκηνοθέτης Τόμας Στούμπερ με τη βραβευμένη στo Φεστιβάλ Βερολίνου ταινία του «Στους Διαδρόμους» («In the Aisles») και ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ναθάνιελ Καν με το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του «Όλα για Πούλημα» («The Price of Everything»), το οποίο διαγωνίζεται για τη Χρυσή Αθηνά

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Φεστιβάλ και με αφορμή την προβολή της ταινίας του, ο Ναθάνιελ Καν θα παραδώσει masterclass με τίτλο «Η Αλήθεια σε 24 Καρέ», την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου στις 12.00 μμ., στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ •
Η ταινία  που θα προβληθεί μετά την Τελετή Λήξης της 24ης διοργάνωσης είναι η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη  Ντέιβιντ Λόουερι με τίτλο «Ο Κύριος και το Όπλο» («The Old Man and the Gun»), που αποτελεί τον συγκινητικό αποχαιρετισμό στην υποκριτική του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενός από τους τελευταίους των μεγάλων του Χόλιγουντ. Η προβολή πραγματοποιείται με την παραχώρηση της εταιρίας Odeon.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ •
Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα προσπαθήσουν και φέτος να γίνουν όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμες σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, κι όχι μόνο στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο. Στο ωρολόγιο πρόγραμμα, θα βρείτε ειδικές σημάνσεις για τις ταινίες που θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους βάσει διαλόγων, ελληνικούς υπότιτλους για να μπορούν να παρακολουθούν κάποιες ταινίες οι κωφοί και οι βαρήκοοι, ακουστική περιγραφή.
Επιπλέον, η Συνέντευξη Τύπου, οι Τελετές Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ, οι προβολές των ταινιών του Αφιερώματος στον Γιώργο Πανουσόπουλο (στον πρόλογο), τα Βραβεία του Ελληνικού Σινεμά (Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων) πραγματοποιούνται με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, από τη συνεργάτιδά μας κα Θεοδώρα Τσαποΐτη.
Η είσοδος για τους θεατές με αναπηρία θα είναι ελεύθερη και η προσβασιμότητα στις αίθουσες ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΙΝΤΕΑΛ και ΔΑΝΑΟΣ 2 θα είναι σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ εφικτή για θεατές με αναπηρία.
Επίσης, και φέτος σε όλες τις προβολές του Φεστιβάλ η είσοδος των θεατών με αναπηρία είναι δωρεάν με την προμήθεια σχετικής κάρτας διαρκείας 5 προβολών ενώ και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι καλοδεχούμενοι.


Για το πλήρες πρόγραμμα του 24ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ επισκεφθείτε τα:
www.aiff.gr και www.cinemagazine.gr


Για το PRESS KIT πατήστε ΕΔΩ

Για το βίντεο της συνέντευξης τύπου ΕΔΩ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με VIVA.GR
5 ΕΥΡΩ για τις προβολές μέχρι τις 19:55
6 ΕΥΡΩ για τις προβολές από τις 20:00

Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας, με μεγάλο χορηγό την Cosmote TV, θα ανοίξουν την αυλαία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις και τα νέα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:
www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr 

 

Μεγάλος Χορηγός του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV.

 Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Άφθονο γέλιο και κρητικός αέρας θα πλημμυρίσει, τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 20:30, το θέατρο Κολωνού στην θεατρική παράσταση Άγρια Δύση του Θοδωρή Αθερίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών & Create4Art, μια κωμωδία γεμάτη πάθος για τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και την Ελλάδα, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο.
 
Μια δυναμική μάνα με τα δίδυμα παιδιά της, ένας ανεκπλήρωτος καουμπόικος έρωτας, ένα τρελό κυνήγι θησαυρού, ένα κρυμμένο διαμάντι που βγάζει στη φόρα κρυμμένα μυστικά, ανατροπές, ίντριγκες, γέλιο και πολλή μεγάλη τρυφερότητα… σε μια μοναδική κωμωδία western με φόντο την Κρήτη και πρωταγωνιστές τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Μπέσυ Μάλφα, Πηνελόπη Πλάκα και Τάσο Κονταράτο.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Θοδωρής Αθερίδης    
Σκηνοθεσία: Μπέσυ Μάλφα          
Σκηνικά: Λία Ασβεστά 
Μουσική: Γιώργος Χατζής
Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα
Φωτισμοί:  Μιχάλης Κουβόπουλος   

Προπώληση εισιτηρίων:

Εισιτήρια: 5€

  • Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της viva.gr αποκλειστικά μέσω χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών.
  • Πώληση εισιτηρίων με μετρητά θα γίνεται δυο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο Κολωνού και θα αφορά στα εισιτήρια μόνο της συγκεκριμένης ημέρας.

Πληροφορίες: 210 52 84 854 #FestivalKolonou| @opanathens

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός Σεπόλια & Σταθμός Λαρίσης, Τρόλεï: No. 12 (Ζάππειο - Περιστέρι), στάση «Αρμονία», Λεωφορείο: 057 (Ομόνοια – Λόφος Σκουζέ), στάση «πλατεία Κολωνού»

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σας ενημερώνει ότι ξεκίνησε η επαναλειτουργία των ομαδικών προγραμμάτων και μυϊκής ενδυνάμωσης σε όλα τα γυμναστήριά του.

Στα γυμναστήρια του ΟΠΑΝΔΑ μπορείτε να γυμνάζεστε, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων και έμπειρων καθηγητών φυσικής αγωγής, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας στην εκγύμναση, σε αξιόπιστα όργανα μυϊκής ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης, καθώς και σε ομαδικά προγράμματα γυμναστικής όπως αεροβική, pilates, yoga, fitness, freestyle, crosstraining, κλπ.

Τα προπονητικά προγράμματα (ομαδικά και ατομικά) έχουν ως στόχο την υποστήριξη της σωματικής και ψυχολογικής υγείας των αθλούμενων δημοτών, μέσω της ευεργετικότητας της άσκησης και των προσαρμογών που αυτή επιφέρει στη δομή του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο ΟΠΑΝΔΑ προχωράει στην αναβάθμιση των γυμναστηρίων του, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια του να συμβάλλει στο γενικότερο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για μία καλύτερη καθημερινότητα των κατοίκων και των δημοτών της πόλης.
Ο τελικός στόχος είναι να διαθέτει στο άμεσο μέλλον δέκα (10) σύγχρονα δημοτικά γυμναστήρια πλήρως εξοπλισμένα, που θα καλύπτουν απόλυτα τις αυξημένες ανάγκες για άθληση των δημοτών και στις επτά (7) Δημοτικές Κοινότητες, αναδεικνύοντας τα Γυμναστήριά του ως χώρους Άθλησης – Άσκησης και Ψυχαγωγίας των αθηναίων πολιτών.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ ή τηλεφωνικά στα τηλ. 210 5284875 & 876.

O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι η παιδική θεατρική παράσταση η Νεράιδα του φεγγαριού, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο θέατρο Κολωνού το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 20:30 και αναβλήθηκε λόγω των βροχοπτώσεων, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος 
Σκηνικά κοστούμια : Μιχάλης Σδούγκος 
Μουσική σύνθεση: Γιούρι Στούπελ
Χορογραφίες: Γιάννης Καλατζόπουλος, Γιώργος Πόπορης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σαββίνα Πετρίδου
Ερμηνεύουν: Σάρα Εσκενάζη, Κώστας Λάσκος, Βασίλης Καμιτσής, Σαββίνα Πετρίδου, Θωμάς Κοτζαμάνης, Βασίλης Παπαστάθης, Γιάννης Απέργης

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού, έναν θεσμό των πολιτισμικών δρώμενων της πόλης, που διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ έως 23 Σεπτεμβρίου σε μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: 210 52 84 854 #FestivalKolonou| @opanathens

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός Σεπόλια & Σταθμός Λαρίσης, Τρόλεï: No. 12 (Ζάππειο - Περιστέρι), στάση «Αρμονία», Λεωφορείο: 057 (Ομόνοια – Λόφος Σκουζέ), στάση «πλατεία Κολωνού»

 

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών συνεχίζεται, από το Σάββατο 8 έως την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Κολωνού, ένας θεσμός της Αθήνας, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) έως 22 Σεπτεμβρίου σε μια ιστορική γειτονιά της πόλης με ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο, μετατρέποντας το θέατρο του Κολωνού στο στέκι των φθινοπωρινών μας εξόδων.

Οι προτάσεις της εβδομάδας είναι πολλές, με μουσικές και θεατρικές επιλογές, οι οποίες συνδυάζοντας διαφορετικά είδη και την  αρχαία τραγωδία με σύγχρονα στοιχεία αντίστοιχα, συνθέτουν το πολυσυλλεκτικό προφίλ του φετινού φεστιβάλ.

Αναλυτικά, το Σάββατο 8/9 (λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11/9) Η νεράιδα του φεγγαριού δίνει ραντεβού με τους μικρούς μας φίλους σε μια θεατρική παράσταση με τη Σάρα Εσκενάζη, βασισμένη σε μύθο της Ιαπωνίας, που θα συγκινήσει τα παιδιά αλλά και το ενήλικο κοινό. Την Κυριακή 9/9 η Συμφωνική Ορχήστρα υποδέχεται τη συνθέτη και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια σε μία μουσική παράσταση με συνθέσεις της καλλιτέχνιδας, αλλά και διεθνή tango, κινηματογραφική μουσική και μελωδίες από τα Βαλκάνια, ενώ τη Δευτέρα 10/9 η Φιλαρμονική Ορχήστρα μας ταξιδεύει σε ένα μουσικό κινηματογραφικό πανόραμα. Την Τετάρτη 12/9 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και τη Δήμητρα Χατούπη στην θεατρική παράσταση Ίων του Ευριπίδη (είσοδος 5€). Τέλος, την Παρασκευή  14/9Το μικρό πόνι του Ισπανού συγγραφέα Πάκο Μπεθέρα, ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, με τους Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Ρηνιώ Κυριαζή θα ευαισθητοποιήσει το κοινό εστιάζοντας στο επίκαιρο θέμα του εκφοβισμού, της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου | 20:30 - Αναβάλλεται για την Τρίτη 11/9
Η νεράιδα του φεγγαριού
Μουσικοθεατρική παιδική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, βασισμένη σε μύθο της Ιαπωνίας, για παιδιά και ευαίσθητους... μεγάλους
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά κοστούμια : Μιχάλης Σδούγκος 
Μουσική σύνθεση: Γιούρι Στούπελ
Χορογραφίες: Γιάννης Καλατζόπουλος, Γιώργος Πόπορης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σαββίνα Πετρίδου
Ερμηνεύουν: Σάρα Εσκενάζη, Κώστας Λάσκος, Βασίλης Καμιτσής, Σαββίνα Πετρίδου, Θωμάς Κοτζαμάνης, Βασίλης Παπαστάθης, Γιάννης Απέργης

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου | 20:30 
Η Ζωή Τηγανούρια συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων
Η Συμφωνική Ορχήστρα συναντά τη συνθέτη και σολίστ ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια σε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις της δημιουργού, καθώς και διεθνή tango, κινηματογραφική μουσική και μελωδίες από τα Βαλκάνια
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Συμμετέχουν: Γιάννης Ταυλάς (ενορχηστρώσεις), Στέφανος Χατζηαναγώστου (φλάουτo), Αλέξης Κώστας (κρουστά), Γιώργος Γκαραβούνης (κρουστά) και Στέλιος Γενεράλης (τύμπανα)

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου | 20:30 
Μουσική από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο
Συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων
Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Μίχας

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου | 20:30
Ίων του Ευριπίδη
Θεατρική παράσταση από το Άλφα Ιδέα Θέατρο σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Προσαρμογή για δύο άτομα: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής και Δήμητρα Χατούπη
Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Τουλιάτος 
Παραγωγή: Ιδέα ΑΜΚΕ
Γενική είσοδος: 5€

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου | 20:30
Το μικρό πόνι του Πάκο Μπεθέρα  
Θεατρική παράσταση του Ισπανού συγγραφέα Πάκο Μπεθέρα σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη
Ένα έργο βαθιά κοινωνικό και ευαίσθητο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του εκφοβισμού, εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας και των γύρω μας
Σκηνοθεσία: Σοφίας Καραγιάννη
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνικά – κοστούμια: Κων/να Κρίγκου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα 
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Videoanimation: Αλέξανδρος Τσόχας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρηνιώ Κυριαζή

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της viva.gr αποκλειστικά μέσω χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών.
  • Πώληση εισιτηρίων με μετρητά θα γίνεται δυο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο Κολωνού και θα αφορά στα εισιτήρια μόνο της συγκεκριμένης ημέρας.


Πληροφορίες: 210 52 84 854
| #FestivalKolonou |  @opanathens

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός Σεπόλια & Σταθμός Λαρίσης, Τρόλεï: No. 12 (Ζάππειο - Περιστέρι), στάση «Αρμονία», Λεωφορείο: 057 (Ομόνοια – Λόφος Σκουζέ), στάση «πλατεία Κολωνού»

Ο Ίων του Ευριπίδη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, κάνει στάση στο Φεστιβάλ Κολωνού την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο θέατρο Κολωνού.
Η μεγάλη επιτυχία του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων έρχεται να ενισχύσει το πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του φετινού φεστιβάλ, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με ελεύθερη είσοδο ή πολύ χαμηλό αντίτιμο, συνδυάζοντας την αρχαία τραγωδία με σύγχρονα στοιχεία.

Επί σκηνής, ο βραβευμένος με «Χορν» Κωνσταντίνος Μπιμπής ερμηνεύει τον Ίωνα και επτά ακόμη ρόλους, η Δήμητρα Χατούπη υποδύεται την Κρέουσα, ενώ ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Νίκος Τουλιάτος δημιουργεί ένα ζωντανό ηχοτόπιο.

Το έργο
Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και ύστερα από εννέα μήνες να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.

Είναι η τραγωδία αυτή κωμική; Είναι η τραγωδία αυτή μια προπαγάνδα; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της Ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκηση τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; Στον Ίωνα αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται. H ορατότητα του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρη σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας, η οποία φέρνει στο φως αυτά τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.

Συντελεστές
Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: Ιδέα ΑΜΚΕ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κολωνού σε μια ιστορική γειτονιά της πόλης, συνεχίζεται έως 23 Σεπτεμβρίου με θεατρικές παραστάσεις που θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στο αθηναϊκό κοινό και συναυλίες, όπου διαφορετικές μελωδίες και ρυθμοί θα καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.

Προπώληση εισιτηρίων:

Εισιτήρια: 5€

  • Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της viva.gr αποκλειστικά μέσω χρεωστικών/ πιστωτικών καρτών.
  • Πώληση εισιτηρίων με μετρητά θα γίνεται δυο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο Κολωνού και θα αφορά στα εισιτήρια μόνο της συγκεκριμένης ημέρας.

Πληροφορίες: 210 52 84 854 #FestivalKolonou| @opanathens


Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός Σεπόλια & Σταθμός Λαρίσης, Τρόλεï: No. 12 (Ζάππειο - Περιστέρι), στάση «Αρμονία», Λεωφορείο: 057 (Ομόνοια – Λόφος Σκουζέ), στάση «πλατεία Κολωνού»

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς προς τους Αθηναίους πολίτες, συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία τριών κλιματιζόμενων γυμναστηρίων του Οργανισμού τον Αύγουστο,  με αντικειμενικό σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των εγγεγραμμένων χρηστών, αλλά και όλων των δημοτών για άσκηση. 

Τα γυμναστήρια αυτά είναι:
Λ. Αλεξάνδρας (50% έκπτωση στη μηνιαία συνδρομή) | Λ. Αλεξάνδρας 152, τηλ. 210 6444579
Κυψέλης | Αγίας Ζώνης 23Α, τηλ. 210 8664108, 210 8821403
Λένορμαν (50% έκπτωση στη μηνιαία συνδρομή) |  Λένορμαν 75, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5141341
και θα παραμείνουν ανοιχτά από 1 έως 31 Αυγούστου  (εκτός από την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου).

Το ωράριο λειτουργίας τους για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαμορφώνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή17:00-22:00, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται ομαδικά προγράμματα και μυϊκής ενδυνάμωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα παραπάνω τηλέφωνα, καθώς επίσης και στο Τμήμα Γυμναστηρίων του ΟΠΑΝΔΑ στα τηλ. 210 5284875 & 876.

Ένας μοντέρνος δημοτικός χώρος άθλησης 1.200τμ, άρτια εξοπλισμένος, με σύγχρονα και αξιόπιστα όργανα μυϊκής ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης υποδέχεται πλέον τους κατοίκους της Κυψέλης που επιθυμούν να γυμναστούν, επί της οδού Αγίας Ζώνης 23Α. Πρόκειται για το νέο γυμναστήριο του δήμου Αθηναίων, το οποίο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους κατοίκους. 

«Στον δήμο Αθηναίων αναβαθμίζουμε το σύνολο των δημοτικών γυμναστηρίων που διαθέτουμε, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να αποδώσουμε στους κατοίκους της Αθήνας 10 σύγχρονα δημοτικά γυμναστήρια, πλήρως εξοπλισμένα και στις 7 δημοτικές κοινότητες. Εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους δημότες ολοένα και περισσότερο, για να γίνεται η καθημερινότητά τους ολοένα και καλύτερη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

 

Εκτός από τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει, το καταρτισμένο προσωπικό του δημοτικού γυμναστηρίου βρίσκεται στη διάθεση των αθλούμενων, ενώ εξειδικευμένοι καθηγητές φυσικής αγωγής είναι υπεύθυνοι για τα ομαδικά προγράμματα αεροβικής γυμναστικής, pilates, yoga, καθώς και πιο εξειδικευμένα όπως TRX και CrossFit. 

 

«Ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών εντάσσονται στην προσπάθειά μας για την καλύτερη καθημερινότητα των κατοίκων. Το δημοτικό γυμναστήριο της Κυψέλης καλύπτει όλες τις ανάγκες γυμναστικής και ευεξίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και αντικαθιστά τη λειτουργία του παλαιότερου γυμναστηρίου της οδού Καλογερά 18», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Κωστής Μπιτζάνης

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε στη συνέχεια το πάρκο υπαίθριας άθλησης στο Άλσος Παγκρατίου, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί για πρώτη φορά, σύγχρονα όργανα γυμναστικής ειδικά σχεδιασμένα για αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση.

Τον δήμαρχο Αθηναίων συνόδευαν οι κ.κ. Κωστής Μπιτζάνης πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και Βασίλης Μηνούδης πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού του ΟΠΑΝΔΑ. 

MM 02012

Τα πάρκα υπαίθριας άθλησης παραμένουν ανοιχτά όλες τις ώρες της ημέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνδυάζουν ψυχαγωγία και δωρεάν άθληση, ενώ χρησιμοποιούνται από πολλές ηλικιακές ομάδες δημοτών που θέλουν να αθληθούν. Τα όργανα που διατίθενται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να λειτουργούν με το βάρος του σώματος, και με αυτόν τον τρόπο δεν καταπονούν και δεν τραυματίζουν τον χρήστη. Όλα δε, διαθέτουν ακριβείς οδηγίες και είναι απλά στη χρήση τους.

MM 02321.jpeg

 

Η συνδρομή των ενηλίκων για ελεύθερη προσέλευση σε όλα τα κλειστά γυμναστήρια του δήμου Αθηναίων και συμμετοχή στα ομαδικά προγράμματα, καθώς και στα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα φιλική και προσαρμοσμένη στην κοινωνική πολιτική του δήμου Αθηναίων.

 

Επιπλέον, προσφέρονται προγράμματα εκγύμνασης για παιδιά, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά 6-12 ετών, καθώς και προγράμματα άθλησης εφήβων, με κόστος μηνιαίας συνδρομής 5,00€. Για ειδικές ομάδες πληθυσμού, ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για την πρόσβαση σε όλα τα  δημοτικά γυμναστήρια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://opanda.gr/exaireseis-sindromon.pdf

Την ευθύνη λειτουργίας των δημοτικών γυμναστηρίων και υπαίθριων πάρκων έχει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

 

Πληροφορίες για το Δημοτικό Γυμναστήριο Κυψέλης

Διεύθυνση: Αγίας Ζώνης 23Α, Κυψέλη, τηλ.: 210 8821403

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 21:30, Σάββατο 09:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 5284875 & 876

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων θέλοντας να φέρει τους κατοίκους ακόμα πιο κοντά στον αθλητισμό, δημιουργεί, για πρώτη φορά, δύο πάρκα υπαίθριας άθλησης με σύγχρονα όργανα γυμναστικής ειδικά σχεδιασμένα για αερόβια άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση, στο Άλσος Παγκρατίου και την πλατεία επί της οδού Ορίων στην Άνω Κυψέλη.

Τα πάρκα υπαίθριας άθλησης δημιουργούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και το σημαντικό σ’ αυτό τον τρόπο άσκησης είναι, ότι τα υπαίθρια γυμναστήρια παραμένουν ανοιχτά όλες τις ώρες της ημέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνδυάζουν ψυχαγωγία και δωρεάν άθληση, ενώ χρησιμοποιούνται από πολλές ηλικιακές ομάδες δημοτών που θέλουν να αθληθούν.

Τα όργανα που διατίθενται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να λειτουργούν με το βάρος του σώματος, και με αυτόν τον τρόπο δεν καταπονούν και δεν τραυματίζουν τον χρήστη. Όλα δε, διαθέτουν ακριβείς οδηγίες και είναι απλά στη χρήση τους.

Τα νέα πάρκα υπαίθριας άθλησης του δήμου Αθηναίων διαθέτουν όργανα  που είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 16630 για την ασφάλεια λειτουργίας και την ποιότητά τους.

Τα δύο πρώτα πάρκα υπαίθριας άθλησης εντάσσονται στην προσπάθεια του ΟΠΑΝΔΑ να συμβάλλει στο γενικότερο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για μία καλύτερη καθημερινότητα των κατοίκων και των δημοτών της πόλης.

 

Πληροφορίες:  #AthlitismosGiaOlous| @opanathens


Ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών οι σημερινές (18.6) εκδηλώσεις του προγράμματος «Ζήσε τον Κήπο και τα Πάρκα Αλλιώς» στον Εθνικό Κήπο δεν θα πραγματοποιηθούν, η εκδήλωση στο Άλσος Παγκρατίου αναβάλλεται για τη Δευτέρα 25 Ιουνίου την ίδια ώρα, ενώ η σημερινή συναυλία με τον Γιώργη Χριστοδούλου στο Λόφο του Στρέφηαναβάλλεται για τη Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 20:30.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι το 4ο 3x3 FIBA Endorsed Tournamentπου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματοςαναβάλλεται λόγω πρόγνωσης βροχοπτώσεων τις καθορισμένες ημέρες διεξαγωγής του, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Ε.Μ.Υ.
Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του τουρνουά είναι το Σάββατο και την Κυριακή 14 και 15 Ιουλίου, ενώ θα γίνει εκ νέου ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη συμμετοχή στους αγώνες.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι την Κυριακή 10 Ιουνίου το Σεράφειο κολυμβητήριο θα είναι κλειστό για το κοινό, λόγω της διεξαγωγής των 1ων Εσωτερικών Αγώνων Κολύμβησης των παιδικών τμημάτων.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων  απονέμει το  «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη, έτους 2017», τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 19:30 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στην Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας Βασιλική Χρυσανθοπούλου  για το έργο της «Τόποι Μνήμης στην Καστελλοριζιακή Μετανάστευση και Διασπορά», ενώ τιμητικοί έπαινοι θα δοθούν στον Σταύρο Παπαδόπουλο για τη μελέτη του με τίτλο «Τα Κατηχητικά Σχολεία στη Ρόδο την περίοδο της Ιταλοκρατίας 1937-1945» και στον Χαράλαμπο Καρούσο για το έργο του «Νίσυρος, η μουσική και τα τραγούδια της».

Ο Βασίλης Μοσκόβης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, η οποία συνδύαζε το πολύπλευρο ταλέντο του λογοτέχνη, ποιητή, λαογράφου και παιδαγωγού με τη γνήσια αγάπη του για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής του, την Σύμη.
Με τη βοήθεια της αδελφής του Ειρήνης Μοσκόβη μετέτρεψε από πολύ νωρίς το σπίτι του σε λίκνο της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Δωδεκανήσων, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν χώρο με πλούσια βιβλιοθήκη και εκθέματα εικαστικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά δώρισε το 1990 στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αποτελεί το επονομαζόμενο σήμερα «Δωδεκανησιακό Σπίτι».
Ο χώρος αυτός προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ταυτόχρονα προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες.
Σήμερα, η απονομή του εν λόγω βραβείου αποτελεί θεσμό και αποδίδεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη.

Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων:
Ακαδημίας 50, τηλ. 210 5284800

  • 16 Δεκεμβρίου 2018

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής «Η Υλικότητα του ζωγραφικού συμβάντος», από 11 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, της οποίας ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μία σημαντική φράση  του Φουκώ στην ομιλία του στο Collège de France, 1971, (Η Τάξη του Λόγου)*.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα είκοσι σημαντικών σύγχρονων Ευρωπαίων ζωγράφων, που καλύπτουν μια προσωπική και πρωτότυπη αντιμετώπιση της ζωγραφικής πράξης, στα όρια της αφαίρεσης, μέσα από τη σχέση του ζωγραφικού συμβάντος με το χώρο, τη χειρονομία, τα υλικά και την υλικότητα. Από τους δέκα μη- Έλληνες ζωγράφους οι περισσότεροι έχουν έρθει, εργαστεί και εκθέσει πολλές φορές στην χώρα μας, ενώ οι περισσότεροι από τους δέκα Έλληνες είτε ζουν εκτός Ελλάδος είτε έζησαν καιρό σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Νίκος Αλεξίου (1960-2011, Ελλάδα), Kai Althoff (1966, Γερμανία), Herbert Brandl (1959, Αυστρία), Pedro Cabrita Reis (1956, Πορτογαλία), Δημήτρης Εφέογλου (1986, Ελλάδα), Ντόρα Οικονόμου (1974, Ελλάδα), Günther Förg (1952-2013, Γερμανία), Ivan Grubanov  (1976, Σερβία), Αθηνά Ιωάννου (1968, Ελλάδα), Γιώργος Κόντης (1981, Ελλάδα), Michel Majerus (1967-2002, Λουξεμβούργο), Xavier Noiret-Thomé (1971, Γαλλία), Ευτύχης Πατσουράκης (1967, Ελλάδα), Λίλα Πολενάκη (1964, Ελλάδα), Νάνα Σαχίνη (1975, Ελλάδα), Adrian Schiess (1959, Ελβετία), Νίκος Σεπετζόγλου (1979, Ελλάδα), Mariella Simoni (1948, Ιταλία), Αλέξανδρος Τζάννης (1979, Ελλάδα) και Heimo Zobernig (1958, Αυστρία)

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο  Ντένης Ζαχαρόπουλος.

*O τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τη σημαντική φράση του Φουκώ στην ομιλία του στο Collège de France, 1971, (Η Τάξη του Λόγου):
Βέβαια, το συμβάν δεν είναι ούτε υπόσταση ούτε τυχαίο, ούτε ποιότητα ούτε διαδικασία ˙ το συμβάν δεν ανήκει στην τάξη των ενσώματων πραγμάτων. Κι όμως δεν είναι καθόλου άυλο ˙ δεν ενεργεί δεν είναι αποτέλεσμα παρά μόνο στο επίπεδο της υλικότητας ˙ έχει τη θέση του και συνίσταται στη σχέση, στη συνύπαρξη, στο διασκορπισμό, στην τομή, στη συσσώρευση, στην επιλογή υλικών στοιχείων ˙ δεν είναι καθόλου ούτε ενέργεια ούτε ιδιότητα ενός ενσώματου ˙ παράγεται σαν αποτέλεσμα ενός υλικού διασκορπισμού και μέσα σ' αυτόν. Ας πούμε πως η φιλοσοφία του συμβάντος θα 'πρεπε να προχωρήσει, στην κατά πρώτη προσέγγιση, παράδοξη κατεύθυνση, ενός υλισμού του ασώματου.

Μ. Φουκώ, Η Τάξη του Λόγου, (1970),
(μετ. Χ. Χρηστίδης - Μ. Μαϊδάτσης Ηριδανός. Αθήνα)  


Την παραπομπή αυτή συμπληρώσουν δύο ακόμα αναφορές, που ολοκληρώνουν το σκεπτικό της έκθεσης. Μία ενός μεγάλου Γάλλου ιστορικού της τέχνης, του Η. Focillon (1881-1943), που αφορά τη μορφολογική δομή της ζωγραφικής και μία ενός σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, Δανιήλ (Παναγόπουλου), (1924-2013) σχετικά με την κοινωνική διάσταση της μορφής:

Η τέχνη η πιο ασκητική, αυτή που τείνει να αγγίξει με μέσα όσο πιο φτωχά και καθαρά τις πιο ανιδιοτελείς περιοχές της σκέψης και του συναισθήματος, δεν φέρεται μόνον από την ύλη από την οποία επιθυμεί να διαφύγει, αλλά τρέφεται από αυτήν.

Η. Focillion, Ζωή των Μορφών, (μετ. Α.Κούρια), Νεφέλη, 1982

Όποιος φοβάται τους δυνατούς ανέμους ας μη βγαίνει έξω από το σπίτι του. Εμείς δεν δουλεύουμε για τη σιγουριά, εμείς δουλεύουμε για τους νέους που στον τόπο μας δεν τους αφήνουν να σηκώσουν το κεφάλι και να καταλάβουν ότι τέχνη θα πει αναζήτηση. Όσο για συνάξεις μελλούμενες, αν το ιδανικό της σύναξης είναι η ελεύθερη αναζήτηση στην τέχνη τότε πρώτοι εμείς θα πάρουμε μέρος, αν όχι, τότε το ρέμα του επερχόμενου ποταμού με τα ανανεωτικά του νερά θα σκορπίσει όποια σύναξη δεν έχει τέτοιο ιδανικό.»

Δανιήλ (Παναγόπουλος), 
«Απάντηση ενός (εκπατρισμένου) στο άρθρο του οργισμένου γέροντα».
«Tαχυδρόμος», 22. 8.1964.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση από το παρακάτω link: ​https://www.dropbox.com/sh/jl6dop67vs45lsh/AAAQ2bSha5I1pEydzF1hiX9ca?dl=0


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:
τ. 210 72 24 028
| @opanathens

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 21.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00, Δευτέρα κλειστά

ΧΟΡΗΓΟΙ: 

xorigoi ilikotita

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων