Δημιουργική δράση από τις Βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ: Στο δρόμο της ελιάς

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει τις διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις που αφορούν το βιβλίο με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθηκών της και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

 

Για παιδιά 4 ετών και πάνω

Ελάτε να γνωρίσουμε λίγα πράγματα για το ιερό δέντρο της πόλης μας της Αθήνας.

  • Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο “ Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς”,  το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Βρεφικής-Νηπιακής βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων   

          Κατ' απ' τον ήλιο το γλυκό μια πόλη είναι χτισμένη

          τη θάλασσα έχει κοντά, σε βράχο πάει και δένει.

          Δύο θεοί μαλώσανε προστάτες της να γίνουν,

          αγώνα έκαναν τρανό, ελιά και κύμα δίνουν.

          Κι οι κάτοικοι διαλέξανε ελιάς καρπό και λάδι,

          και έγινε ο τόπος τους πολύτιμο πετράδι

          Ποια είναι η πόλη της ιστορίας μας;

          (Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς. Φίλιππος Μανδηλαράς, Παπαδόπουλος, 2010)

  • Αναζητούμε σε βιβλία που έχουμε στη συλλογή μας ή στο διαδίκτυο και διαβάζουμε για τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

 

 Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Η ελιά ήταν από τα αρχαία χρόνια ιερό και πολύτιμο δέντρο και για αυτό το δώρο ενός ολυμπιονίκη ήταν ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς, ο κότινος. Λέγεται ότι ο πρώτος που στεφάνωσε το νικητή με κλαδιά ελιάς ήταν ο Ηρακλής και μάλιστα αυτός έφερε μία ελιά από την Κρήτη και τη φύτεψε στην Ολυμπία.

Μπορείτε να ζωγραφίσετε κι εσείς το δικό σας κότινο;

(Ποιον θα θέλατε να “στεφανώσετε” και γιατί;)

elia

Την ελιά τη συναντάμε και στην ιστορία  με τον Νώε, όταν ένα περιστέρι κρατούσε ένα κλαδί ελιάς μετά τον κατακλυσμό, σημάδι ότι η καταστροφή τελείωσε και ελπίδα ότι η ζωή θα άρχιζε πάλι στη γη.

 

peristeri

 

Στο πέρασμα των αιώνων η ελιά εξακολουθεί να είναι σημαντική για τους ανθρώπους. Η φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός ελαιόδεντρου είναι 300 έως 600 χρόνια. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελιές στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου και τη θεωρούν ευλογημένο δέντρο ακόμα και σήμερα. Τέτοια εποχή ξεκινάει το μάζεμα της ελιάς στους ελαιώνες, ώστε να βγάλουμε το λάδι. Μαζεύουμε τον καρπό ραβδίζοντας το δέντρο για να πέσει πάνω στα λιόπανα, ύστερα βάζουμε τις ελιές σε τσουβάλια και τα πάμε στο ελαιοτριβείο, όπου γίνεται το λάδι.

  • Βοήθησε τον αγρότη να φτάσει στις ελιές για να τις μαζέψει (εδώ θα μπει ο σύνδεσμος με τον λαβύρινθο). Εκτυπώστε το λαβύρινθο εδώ

 

 Κύκλωσε τις λέξεις που έχουν σχέση με την ΕΛΙΑ

 

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις απαντήσεις σας μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τα δημοσιεύσουμε στα socialmedia του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων