Δημιουργική δράση: Ας γράψουμε μια ιστορία

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο: «Ας…»., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας.

Για παιδιά από 5 ετών και άνω

Τι χρειάζεται μία ιστορία για να γραφτεί; Σίγουρα χρειάζεται μία ιδέα, μία αρχή, ένα τέλος, χαρτί και μολύβι ή μαρκαδόρους. Μία ιστορία μπορούμε να τη γράψουμε, αλλά μπορούμε και να τη ζωγραφίσουμε. Μία ιστορία θέλει χαρά ή και λύπη, θέλει χρόνο και διάθεση, αλλά θέλει και πέντε ακόμα πολύ σημαντικά πράγματα. Θέλει πέντε απαντήσεις σε πέντε ερωτήσεις. Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε για να γράψουμε μία ιστορία.

ΠΟΙΟΣ είναι ο ήρωας της ιστορίας;

ΠΟΥ βρίσκεται αυτός ο ήρωας;

ΠΟΤΕ βρίσκεται εκεί;

ΓΙΑΤΙ κάνει όλα αυτά που κάνει;

ΠΩΣ κάνει όλα όσα κάνει;

Ας σκεφτούμε έναν αγαπημένο μας ήρωα, από ένα βιβλίο, ή από μία ταινία, ίσως από ένα παραμύθι. Ας θυμηθούμε το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Το ξέρουμε όλοι; Εάν όχι μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον που το ξέρει να μας το αφηγηθεί. Έπειταας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις για την Κοκκινοσκουφίτσα.

Π.χ. ΠΟΙΟΣ είναι ο ήρωας αυτού του παραμυθιού;

…………Η Κοκκινοσκουφίτσα………………………
...........................…………………………………..

Εκτυπώστε τις ερωτήσεις εδώ

 Στη συνέχεια ας διαλέξουμε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μας. Ίσως κάποιο βιβλίο που θέλαμε πάντα να διαβάσουμε αλλά δε βρίσκαμε χρόνο, ή δεν είχαμε διάθεση. Ίσως κάποιο βιβλίο που αγαπάμε και έχουμε διαβάσει πολλές φορές. Ίσως ένα βιβλίο που διαβάσαμε πρόσφατα. Προσπαθήστε να απαντήσετε σε αυτές τις πέντε ερωτήσεις και με αυτό το βιβλίο......εδώ

Για να γράψουμε λοιπόν μια ιστορία έχουμε μία ιδέα, τη χαρά ή και τη λύπη, το μολύβι, το χαρτί, τους μαρκαδόρους. Χρειαζόμαστε μία αρχή και ένα τέλος, αλλά χρειαζόμαστε και απαντήσεις. Απαντήσεις σε πέντε ερωτήσεις. Ποιος είναι ο ήρωας μας, που βρίσκεται και πότε. Πώς συμπεριφέρεται και γιατί κάνει όσα κάνει;
Ας γράψουμε λοιπόν μία ιστορία, ή ας τη ζωγραφίσουμε.

Να θυμάστε πως κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις. Οήρωας μπορεί να βρίσκεται σε πολλά μέρη, να συμπεριφέρεται με πολλούς τρόπους ή να μην υπάρχει μόνο έναν ήρωας. Μπορούμε να έχουμε πολλούς ήρωας. Γιατί το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται μία ιστορία για να γραφτεί είναι φαντασία. Ας γράψουμε λοιπόν μία ιστορία.

Αν θέλετε μπορείτε να φωτογραφίσετε τις ιστορίες που δημιουργήσατε και να μας τις στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα socialmedia του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων