Δημιουργική δράση: Ας ερευνήσουμε την ιστορία του ονόματος μας

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο: «Ας…»., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας.

Για παιδιά  7 ετών και άνω

Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να δουλέψουν ως ερευνητές, να μάθουν να συλλέγουν πληροφορίες και να ανακαλύψουν τα βιβλία και τα μέσα πληροφόρησης που έχουν στο σπίτι, με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη του ΟΠΑΝΔΑ (Στ. Λαρίσης). 

«Ερευνητής είναι κάποιος που ψάχνει, όχι απαραιτήτως κάποιος που βρίσκει.
Ούτε είναι κάποιος που ξέρει στα σίγουρα τι είναι αυτό που ψάχνει. Είναι, απλώς, κάποιος για τον οποίο η ζωή αποτελεί μια αναζήτηση.»
 Απόσπασμα από το βιβλίο: Ιστορίες για να σκεφτείς, Bucay Jorge‎, 2008, Opera

Ο ερευνητής λοιπόν είναι κάποιος που ερευνά, που ψάχνει, που αναζητά χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους. Αναζητά και ερευνά απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει, αλλά κυρίως σε όσα δεν τόλμησε ποτέ να ρωτήσει.

Ας γίνουμε για λίγο ερευνητές. Δεν είναι δύσκολο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι διάθεση και ίσως, μολύβι και χαρτί. Ας ψάξουμε σε όσα βιβλία έχουμε στο σπίτι, στο διαδίκτυο, εάν έχουμε πρόσβαση. Ας αναζητήσουμε πληροφορίες σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες,  ας ρωτήσουμε όσους από την οικογένεια μας μπορεί να γνωρίζουν κάτι γι’ αυτό που ερευνούμε, ας συζητήσουμε με τους φίλους μας.

Τι είναι αυτό που θα ερευνήσουμε όμως;  Μα το όνομα μας βέβαια.

Εκτυπώστε για να γράψετε τις ιδέες σας εδώ

Αφού ερευνήσουμε όλα αυτά τα ερωτήματα, μπορούμε να εκφράσουμε και δικά μας ερωτήματα, ανακαλύπτοντας όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσε σε σχέση με το όνομα μας. Ίσως θελήσουμε να γράψουμε όλα αυτά που βρήκαμε.

Στη συνέχεια  μπορούμε να πάμε στη βιβλιοθήκη μας και να βρούμε ένα βιβλίο του οποίου ο τίτλος ξεκινάει από αυτό κάποιο ή γράμμα του ονόματος μας. Ας πάρουμε το βιβλίο στα χέρια μας. Ίσως θελήσουμε να το διαβάσουμε σήμερα για πρώτη φορά. Ίσως το έχουμε διαβάσει και δε θέλουμε να το ξαναδιαβάσουμε. Ίσως δε μας άρεσε όταν το διαβάσαμε.

Ίσως πάρουμε κάποιο άλλο βιβλίο στα χέρια μας και αφού το ανοίξουμε και γνωρίσουμε τους ήρωες του θελήσουμε να τους συστηθούμε. Να τους πούμε όλα όσα ανακαλύψαμε για το όνομα μας.

Αν θέλετε μπορείτε να φωτογραφίσετε όλα αυτά που ανακαλύψατε και να μας τα στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τα δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων