Δημιουργική δράση: Ας σώσουμε τον πλανήτη

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο: «Ας…»., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας.

Αυτή την εβδομάδα ο ΟΠΑΝΔΑ με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη Στ. Λαρίσης, συμμετέχει στον εορτασμό αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θέλοντας να επισημάνει την δική μας εξάρτηση από τη φύση και την υγεία του πλανήτη για την επιβίωση μας.

Για παιδιά 5 ετών και άνω

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το περιβάλλον. Πώς μπορεί η επαφή με τη φύση να μας οδηγήσει στο να ανακαλύψουμε τρόπους για την προστασία της, εμπνέοντάς μας ταυτόχρονα οικολογική συνείδηση.

Κάθε χρόνο, από το 1972, η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), για να τονίσει τη μεγάλη σημασία της φύσης και την ανάγκη προστασίας της.

Το περιβάλλον σήμερα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κινδύνους, οι οποίοι προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων και η καθημερινή διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων κάνει απαραίτητη την συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση.

Αφόρμηση-Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Ματούλας Τόλκα «Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της».

«Ανάμεσα στα σκουπίδια βρίσκεται η ροζ κυρία ψηλολαίμα μπουκάλα με λογής λογής άλλα μπουκάλια. Ξαφνικά ακούγεται μια φωνή:

  • Ουφ! Δεν αντέχω άλλο εδώ πέρα! Ξέρετε ποια είμαι εγώ; Κάποτε το ωραίο αυτό σώμα μου ήταν γεμάτο με κατακόκκινο γλυκό κρασί! Έτρεχε από τον ψηλό λαιμό μου και ευχαριστούσε τους ανθρώπους. Όταν άδειασα κάποιος με πέταξε στα σκουπίδια κι έσπασε λίγο ο λαιμός μου. Θέλω να ξαναγίνω όπως ήμουν!
  • Αμ εγώ; Ξέρετε τι ήμουνα; Πετάχτηκε ένα κοντολαίμικο μπλε μπουκάλι με φουσκωτή κοιλίτσα αλλά… τρυπημένη. Τούτη η κοιλίτσα μου ήταν γεμάτη με αρωματική βυσσινάδα της γιαγιάς. Κι εγώ θέλω να ξαναγίνω όπως πριν!
  • Για κοιτάξτε και τα δικά μου χάλια, είπε παραπονεμένο ένα μακρόστενο μπουκάλι χωρίς πάτο. Κάποτε ήμουν γεμάτο πορτοκαλάδα.
  • Τι υπέροχο πράγμα θα΄ναι να ξαναμοσχοβολήσει το σώμα μου με το ευωδιαστό άρωμα του γιασεμιού, πρόσθεσε κι ένα καφετί μπουκαλάκι της κολόνιας. Πάρτε με, σας παρακαλώ, κι εμένα μαζί σας να ξαναγίνω όπως παλιά.
  • Είμαι κι εγώ μαζί σας, ακούστηκε το πράσινο κουτσό μπουκάλι. Δε θέλω να γίνω άχρηστο σκουπίδι. Θέλω να ξαναγίνω όμορφο μπουκάλι, αλλά…ν΄αλλάξω και χρώμα. Βαρέθηκα να είμαι πράσινο. Θέλω να γίνω πολύχρωμο και με λεπτό λαιμό.
  • Αφήστε τις κλάψες και πάμε ν΄αλλάξουμε ζωή, να βρούμε κάποιον να μας διορθώσει, είπε αποφασιστικά η ψηλολαίμα μπουκάλα…»

Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της, Ματούλα Τόλκα, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη,2007

 

Anakiklosi_logo.JPG Διεθνές σύμβολο ανακύκλωσης

 

Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν  που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό του σκοπό.

 

Recycle.JPG

 

Τα αντικείμενα μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, εκτός από τις ηλεκτρικές συσκευές και τις μπαταρίες, οι οποίες συλλέγονται σε ξεχωριστούς κάδους. Στο πρώτο στάδιο τα υλικά χωρίζονται σε κατηγορίες: Πλαστικά, χαρτί, γυαλί, απόβλητα. Στη συνέχεια γίνεται η επεξεργασία τους στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης  και έπειτα μετατρέπονται σε διάφορα νέα προϊόντα και γίνονται σαν καινούργια.

α)Το κρυπτόλεξο της ανακύκλωσης εδώ

β)Πώς άραγε να αισθάνεται η Φύση όταν οι άνθρωποι σπαταλούν τα δώρα της;

……………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………...

Εκτυπώστε για να γράψετε τις ιδέες σας εδώ

Αν θέλετε μπορείτε να αποτυπώσετε τα συναισθήματα της φύσης στην παραπάνω κάρτα και να μας τις στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τα δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

 

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων