«Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» της Μαιρηλί Χαραμή στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Πολιτισμός
Typography

Ο Δήμος Αθηναίωνμέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνεργάζεται με την εικαστικό Μαιρηλί Χαραμή και παρουσιάζει, εν όψει της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, την έκθεση «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» από 14 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από τη  Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.

Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτή τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε πλάθει με τη φαντασία του μέσα από μύθους.

Η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς,  μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας. Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία.

Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και τη εικόνα των αυθεντικών.

Για κάθε σημαία, υπήρξαν πάμπολλοι αγωνιστές που πολέμησαν με πάθος. Κάποιοι μαλιστα την υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή. Όμως προηγήθηκαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που ύφαναν, ονειροπόλοι που σχεδίασαν, τεχνίτες που ζωγράφισαν, κορίτσια που κέντησαν.

Σήμερα,  περισσότερα από 200 χρόνια μετά από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του Έθνους μας, πόντο-πόντο, βελονιά-βελονιά, ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους μέσα από αυτήν την εικαστική περιπλάνηση.
Με σεβασμό και τιμή.

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση μπορείτε να κατεβάσετε εδώ

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19:00 με ξενάγηση για το κοινό. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

 

Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00  Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων:

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Πληροφορίες: 210 7232604- 210 7224028

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων