Θέατρο Σκιών: Μια εβδομάδα δωρεάν παραστάσεων Καραγκιόζη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων

Πολιτισμός
Typography

Η Καλλιτεχνική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Θέατρο των σκιών» με την συμπεράσταση του ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζουν πέντε δωρεάν παραστάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων.

Το «Θέατρο των σκιών», κύριο σκοπό έχει την διατήρηση και ανάπτυξη της Ελληνικής παραδοσιακής τέχνης του Θεάτρου Σκιών, αναζητώντας πρωτότυπους  τρόπους  προβολής της μοναδικής στο είδος της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης και εκτελώντας το επιχορηγούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και την ευγενική συμπαράσταση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προσπαθεί να παντρέψει την ψυχαγωγία με την ευεργετική επίδραση της μάθησης. Το πρόγραμμα που ήδη έκανε ένα ταξίδι σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας, θα κλείσει τώρα στην Αθήνα.

Για τον σκοπό αυτό επιλέχτηκε ο χώρος «Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών Σωτήρη Χαρίδημου» στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, στάση Μετρό: Κεραμεικός) για την παρουσίαση μιας βδομάδας δωρεάν παραστάσεων και ξενάγησης στο Μουσείο, ώστε παράλληλα με την ψυχαγωγία, να δοθεί μια ώθηση και προβολή σε αυτό, ύστερα από τα δύο προηγούμενα, προβληματικά χρόνια της πανδημίας.

Έτσι:

α) Από Τρίτη 22 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο Καραγκιοζοπαίχτης Πάνος Καπετανίδης θα δώσει τέσσερεις ΔΩΡΕΑΝ παραστάσεις με το έργο «Ο Καραγκιόζης και το Τζίνι της συμφοράς». Πριν την παράσταση, οι θεατές- επισκέπτες από Δημοτικά Σχολεία της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον δάσκαλο και ψυχή του Μουσείου και Βενιαμίν της οικογένειας Σωτήρη Χαρίδημο.

Ώρα έναρξης 11:00.

β) Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου απόγευμα ώρα θα δοθεί μια ακόμα (5η παράσταση), για το ευρύ Αθηναϊκό κοινό με ώρα έναρξη 4:00 το απόγευμα πάλι με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, όπου οι επισκέπτες, παιδιά με τους γονείς τους, θα ξεναγηθούν στο Μουσείο, από τον ίδιο τον «ζωντανό Καραγκιόζη» τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη.

  • Όλες τις παραστάσεις θα παρουσιάσει, ο βετεράνος καραγκιοζοπαίχτης Πάνος Καπετανίδης.

Στον εκθεσιακό χώρο «Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών Σωτήρη Χαρίδημου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων,  φιλοξενούνται 900 γνήσια εκθέματα τριών γενιών καραγκιοζοπαιχτών. Φιγούρες από δέρμα βουβαλιού, χαρτόνι, ζελατίνη, σκηνικά, πανόδετα χειρόγραφα βιβλία, μυθολογικές παραστάσεις, φωτογραφικά ντοκουμέντα και εργαλεία ξεδιπλώνουν τον πλούτο και την ιστορία μιας εποχής 150 χρόνων του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου Σκιών.

Παρουσιάζει την παλιά και νεότερη ιστορία του Καραγκιόζη, καθώς και την εξέλιξη της φιγούρας του Θεάτρου Σκιών, από το 1850  μέχρι σήμερα. Εκτός του ήρωα του μπερντέ, του Καραγκιόζη, όλοι οι λαοφιλείς ήρωες του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών όπως ο Χατζηαβάτης, ο Μπαρμπαγιώργος και τα Κολλητήρια παρελαύνουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Επισκοπηθείτε το μουσείο και τις άλλες μέρες:

Τηλέφωνα Πολιτιστικού Κέντρου:  2103452150 

Ώρες λειτουργίας:

Από Τρίτη μέχρι Σάββατο ώρες: 9:00 έως 13:00, και 1700 έως 2100

Κυριακές: Από 09:00 μέχρι 13:00. Δευτέρα ΚΛΕΙΣΤΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων