Δημιουργικές δράσεις από τις βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ: Ας κολυμπήσουμε με τις γοργόνες...

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με το Τμήμα Βιβλιοθηκών σχεδιάζουν διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με σκοπό να ενισχυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιβλιοθήκης  και των μελών της.

Στόχος των δράσεων αυτών αποτελεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

  • Ας κολυμπήσουμε με τις γοργόνες

Η δράση αυτή απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω από την Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων Σταθμού Λαρίσης.

ιωνη

Ιώνη

Στην καρδιά του Αιγαίου, στην Αντίπαρο, ζούσε μια μικρή γοργόνα με την οικογένειά της. Είχε πυρόξανθες μπούκλες και γαλανά μάτια. Το μυτάκι της έμοιαζε με τσουλήθρα. Την έλεγαν Ιώνη. Της είχαν πει να μην κολυμπάει πολύ βαθειά αλλά δεν άκουγε. Ένα μεσημέρι, ξέφυγε από την προσοχή της γιαγιάς της και κολύμπησε βαθειά και πιο βαθειά και πιο βαθειά μέχρι που έφτασε στον πάτο της θάλασσας. Διάλεξε ένα μωβ λουλούδι που της άρεσε και άπλωσε το χέρι της να το κόψει. Το μωβ ήταν το αγαπημένο της χρώμα- εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον. Ένας τεράστιος κάβουρας που ήταν κρυμμένος στα βράχια άρπαξε με τις δαγκάνες του την Ιώνη από την ουρά και εκείνη άρχισε να ουρλιάζει από τον πόνο και το φόβο. Η γιαγιά της άκουσε τις φωνές και πανικόβλητη έτρεξε να τη σώσει. Μόλις έφτασε, με ψυχραιμία, πήγε πίσω από τον κάβουρα, έσφιξε το χέρι της σε γροθιά και τον χτύπησε με δύναμη ανάμεσα στα μάτια. Τότε, εκείνος ζαλίστηκε και απελευθέρωσε τη μικρή γοργόνα. Μέχρι να συνέλθει ο κάβουρας από το χτύπημα, γιαγιά και εγγονή είχαν απομακρυνθεί. Μόλις απελευθερώθηκε η Ιώνη κολύμπησε γρήγορα και πιο γρήγορα και πιο γρήγορα προς το φως. Μόλις έβγαλε το κεφάλι της από τη θάλασσα, ένοιωσε τον καυτό ήλιο να χαϊδεύει στο πρόσωπό της και τον αέρα να ανακατώνει τα μαλλιά της. Στην αρχή τυφλώθηκε από το δυνατό, σκληρό φως του Αιγαίου, αλλά τα μάτια της συνήθισαν γρήγορα. Της είχαν πει να μην κολυμπάει στην επιφάνεια της θάλασσας, γιατί η επιφάνεια της θάλασσας κρύβει κινδύνους. Όμως η Ιώνη ήταν γοργόνα, δεν ήταν στρείδι…

Η γιαγιά της έβγαλε το κεφάλι της από τη θάλασσα λίγα δευτερόλεπτα μετά την Ιώνη. Είχε λαχανιάσει. Πήρε δύο ανάσες και άρχισε να φωνάζει. «Εσύ δεν υποφέρεσαι. Δε σ’ αντέχω άλλο». Η Ιώνη δεν απάντησε, μόνο βούρκωσε. Δεν δάκρυσε, απλά βούρκωσε. Η αλήθεια ήταν ότι ούτε αυτή τους άντεχε άλλο. Υπήρχαν φορές που ήθελε να βγάλει πόδια να περπατήσει, να βγει σε καμιά παραλία και να πάει να ζήσει με τους ανθρώπους να ησυχάσει.

Την ώρα που η γιαγιά της της φώναζε, οι δύο γοργόνες άκουσαν από πίσω τους αντρικές φωνές. Γύρισαν το κεφάλι τους τρομαγμένες και είδαν ένα ψαροκάικο, που είχε πλησιάσει επικίνδυνα κοντά χωρίς να το πάρουν είδηση. Ένας ψαράς τις έδειχνε με το χέρι του, ενώ κάποιοι άλλοι ετοίμαζαν βιαστικά τα δίχτυα.  Γιαγιά και εγγονή κοιτάχτηκαν και με μια χορευτική κίνηση, τίναξαν τις ουρές τους στον αέρα και εξαφανίστηκαν στο βυθό. Τα μάτια της Ιώνης ήταν ακόμη βουρκωμένα και έμοιαζαν με δύο γαλάζιες μελαγχολικές λίμνες που τις κατάπιε το φωτεινό μπλε του Αιγαίου. Η Ιώνη δεν καταλάβαινε γιατί οι άνθρωποι ήθελαν να κάνουν κακό στις γοργόνες, αφού οι γοργόνες δεν τους είχαν κάνει ποτέ κακό. Αντιθέτως ∙ βοηθούσαν τους ναυαγούς και τα παιδιά που απομακρύνονταν από την παραλία.

Λίγο αργότερα οι δύο γοργόνες είχαν συμφιλιωθεί και κολυμπούσαν πιασμένες χέρι χέρι. Η γιαγιά της Ιώνης σκεφτόταν ότι της είχε φερθεί πολύ αυστηρά. Δεν έπρεπε να της βάλει τις φωνές. Η Ιώνη ήθελε απλά να είναι όμορφη, δεν είναι κακό να θέλει μια γοργόνα να είναι όμορφη. «Περίμενε λίγο» της είπε. Κατέβηκε στο βυθό και έκοψε ένα κίτρινο λουλούδι. Το έδωσε στην εγγονή της και εκείνη το μύρισε και στόλισε με αυτό τα μαλλιά της. «Κίτρινο, το χρώμα του ήλιου, το αγαπημένο μου χρώμα» είπε η Ιώνη. Χαμογέλασε και το πρόσωπό της έγινε ήλιος. 

Ο Ποσειδώνας εκείνη την ώρα επιτηρούσε το βασίλειό του καθισμένος στο θρόνο του.  Είχε δει τα πάντα και χαμογέλασε αμυδρά κάτω από την πυκνή γενειάδα του. Όλα ήταν όπως έπρεπε να είναι στο βασίλειό του. Είχε πια νυχτώσει και ένα μπρούτζινο ολόγεμο φεγγάρι καθρεπτιζόταν στην επιφάνεια της θάλασσας. Εκείνο, καθόλου δε νοιαζόταν για όσα είχαν διαδραματιστεί στο βυθό. Ένα χταπόδι που είχε τυλίξει τα πλοκάμια του στο θρόνο του Ποσειδώνα χασμουρήθηκε.

delfini

Μία άσκηση δημιουργικής γραφής:

Γράψε μία ιστορία για μια γοργόνα. Εκτυπώστε εδώ

Στην Παιδική βιβλιοθήκη του Σταθμού Λαρίσης μπορείτε να βρείτε το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η μικρή γοργόνα» καθώς και άλλα παραμύθια του ίδιου συγγραφέα.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι Δανός συγγραφέας που έζησε το 19ο αιώνα και έγραψε κάποια από τα διασημότερα παραμύθια του κόσμου. Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Το ασχημόπαπο», «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» και «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Τα παραμύθια του αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους. Προς τιμήν του, η ημέρα των γενεθλίων του, η 2α Απριλίου, έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου.  

Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας για αυτή τη διαδικτυακή δράση στο e-mail της Παιδικής βιβλιοθήκης του Σταθμού Λαρίσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τις δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων