Χριστουγεννιάτικα διαδικτυακά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα

Πολιτισμός
Typography

 

 

Αυτές τις γιορτές τις ζούμε διαφορετικά!

Ελάτε να ταξιδέψουμε ψηφιακά στην παράδοση, να ανακαλύψουμε έθιμα του τόπου μας, γαστρονομικές συνήθειες , να γνωρίσουμε πώς γιόρταζαν τα Χριστούγεννα σε παλιότερες εποχές, να μάθουμε … να παίξουμε …

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ "ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ"

Όταν ζούσε η Αγγελική Χατζημιχάλη, η αρχόντισσα της Πλάκας, στόλιζε το φιλόξενο και πάντα ανοιχτό σπίτι της, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και υποδεχόταν τους καλεσμένους της, ακολουθώντας την ελληνική παράδοση και τα έθιμα του δωδεκαήμερου ενώ οι μυρωδιές από τα σπιτικά γλυκίσματα απλώνονταν στις πλακόστρωτες γειτονιές, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

Εμείς φέτος στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης σας καλωσορίζουμε, φτιάχνοντας παραδοσιακά στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας !

Στολίδια με ζύμη και καρπούς της φύσης !

Παράλληλα θυμόμαστε το έθιμο της Ζακυνθινής κουλούρας, που η οικογένεια Χατζημιχάλη αναβίωνε την παραμονή των Χριστουγέννων στην τραπεζαρία του αρχοντικού της, όπου συγκεντρώνονταν προσκαλώντας και εκλεκτούς φίλους.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ

Ακολουθήστε μας !

Ελάτε να "μυρίσουμε" ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!

Δείτε τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές εδώ

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ "ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ"

«Χριστούγεννα στο Κέντρο Τεχνών μέσα από τα μάτια διάσημων ζωγράφων»

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις ομορφότερες γιορτές του χρόνου που εμπνέουν μικρούς και μεγάλους σ΄ όλον τον κόσμο!

Ελάτε να κάνουμε ένα σύντομο ψηφιακό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης για να δούμε πώς αποτύπωσαν στα έργα τους το πνεύμα και τη μαγεία των Χριστουγέννων Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι και έπειτα να φτιάξουμε με παζλ δύο έργα ζωγραφικής .

Εκτυπώστε το παζλ ζωγραφικής "Η προσκύνησις των ποιμένων" του Δομίνηκου Θεοτοκόπουλου εδώ

Εκτυπώστε το παζλ ζωγραφικής "Οι τρεις σοφοί(μάγοι)" του Salvador Dali εδώ

Δείτε το βίντεο εδώ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

Καρτ-ποστάλ: ευχές από το παρελθόν!

Παλιότερα οι άνθρωποι επικοινωνούσαν διαφορετικά απ’ ό,τι εμείς σήμερα.

Συνήθιζαν να ανταλλάσουν ευχές και να μαθαίνουν ο ένας τα νέα του άλλου, στέλνοντας καρτ-ποστάλ με το ταχυδρομείο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Η κάρτ-ποστάλ είναι μια κάρτα από χοντρό χαρτόνι, η οποία στη μία πλευρά έχει μια ζωγραφιά ή μια φωτογραφία και στην άλλη πλευρά έχει χώρο για να γράψει αυτός που τη στέλνει ένα σύντομο μήνυμα, το όνομα και τη διεύθυνσή του. Επίσης υπάρχει χώρος για το γραμματόσημο, αφού οι καρτ-ποστάλ μπορούν να ταχυδρομηθούν χωρίς φάκελο.

Φέτος τις γιορτές μπορείς να στείλεις τις ευχές σου με μια κάρτα. Τύπωσε, κόψε και ζωγράφισε τις καρτ-ποστάλ και στείλτες με το ταχυδρομείο σε αγαπημένα σου πρόσωπα.

Θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη!

Καλές Γιορτές!

Εκτυπώστε την πρώτη καρτ ποσταλ εδώ

Εκτυπώστε την δεύτερη καρτ ποσταλ εδώ

Εκτυπώστε την τρίτη καρτ ποσταλ εδώ

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ "ΠΙΛΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ"

Το πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του πιλοποιείου Πουλοπούλου που αποτελεί ένα εξαιρετικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς και βρίσκεται στην οδό Ηρακλειδών 66 Α και Θεσσαλονίκης 19 στο Θησείο.

 

melina

 

Αυτά τα χριστούγεννα, ας κάνουμε μια βόλτα στην Αθήνα κι ας σταματήσουμε για λίγο στο πιλοποιείο Πουλοπούλου, το πρώτο εργοστάσιο καπέλων στην Ελλάδα! 

 

pilopoieio

 

Στις βιτρίνες των εκθέσεων που φιλοξενούνται σήμερα στο κτίριο, μπορούμε να δούμε πανέμορφα ρούχα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τον προηγούμενο αιώνα. Ανάμεσα στα σπάνια αντικείμενα ξεχωρίζουν και παλιές ασπρόμαυρες χριστουγεννιάτικες κάρτες και φωτογραφίες!

Θα ήθελες κι εσύ να ξεφυλλίσεις ένα λεύκωμα φωτογραφιών και να δεις πώς εορτάζονταν τα Χριστούγεννα στην παλιά Αθήνα (1948-1960); Άνοιξε το λεύκωμα από εδώ

Εκτυπώστε το κρυπτόλεξο εδώ

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ "ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ"

ΒΡΕΣ ΤΑ ΕΘΙΜΑ! 

Ελάτε να παίξουμε και να γνωρίσουμε μαζί κάποια από τα έθιμα του τόπου μας μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κάρτες για παιδιά! 

Κάθε περιοχή στην Ελλάδα αυτές τις γιορτινές μέρες αναβιώνει τα δικά της ξεχωριστά, παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα του δωδεκαημέρου. Έλα να γνωρίσουμε μαζί μερικά από αυτά! 

Μπορούμε να ταιριάξουμε τα έθιμα με τις εικόνες; 

Μπορούμε να ταιριάξουμε τη σωστή εικόνα με το σωστό κείμενο;

Εκτυπώστε τις κάρτες εδώ

Εκτυπώστε τις εικόνες εδώ

Οδηγίες:

1. Οι κίτρινες κάρτες περιέχουν πληροφορίες για έθιμα του τόπου μας και είναι αριθμημένες από το 1 έως το 8 ενώ οι μωβ κάρτες περιέχουν εικόνες που αντιστοιχούν στα έθιμα των κίτρινων καρτών και είναι ταξινομημένες από το Α έως το Η. 

2. Διαβάστε τα 8 κείμενα για τα 8 χριστουγεννιάτικα έθιμα και μετά ψάξε, βρες και ταίριαξε τη σωστή εικόνα με το κάθε έθιμο. Ποιά μωβ κάρτα αντιστοιχεί στην κάθε κίτρινη; Με ποιο γράμμα ταιριάζει το κάθε νούμερο;

3. Αν θες, μπορείς να τυπώσεις τις κάρτες, να τις κόψεις με τη βοήθεια ενός ενήλικα, να τις ανακατέψεις και μετά μαζί με τους φίλους ή την οικογένεια σου να διαβάσετε για τα έθιμα και να ταιριάξετε τις κάρτες!

Φτιάξτο μόνος σου για να παίξουμε μαζί!

Καλές γιορτές με υγεία και πολλά χαμόγελα! 

Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ "ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ"

Κάθε τόπος έχει τα δικά του εδέσματα αυτές τις γιορτινές μέρες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες  διατροφικές επιλογές που είναι συνδεδεμένες με τα τοπικά προϊόντα παραγωγής και τις καθημερινές ανάγκες. 

Έτσι, κάθε τόπος έχει τις δικές του μοναδικές παραδοσιακές γιορτινές συνταγές.

Τα γιορτινά τραπέζια με τα παραδοσιακά γιορτινά εδέσματα ήταν μια ευκαιρία να δεθούν τα μέλη της οικογένειας, να συνδεθούν με το παρελθόν, με τις μνήμες του τόπου και να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις.

Στα Δωδεκάνησα οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες συνταγές και κυρίως η διαδικασία της προετοιμασίας τους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στους εορτασμούς και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Ας γεμίσουμε μνήμες και αρώματα από τα όμορφα Δωδεκάνησα τις κουζίνες μας! 

Ας δοκιμάσουμε να μαγειρέψουμε κι εμείς μερικές από τις παρακάτω μοντέρνες εκδοχές παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων συνταγών από τα Δωδεκάνησα!

Εκτυπώστε τις χριστουγεννιάτικες συνταγές εδώ

 

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων