Δημιουργική δράση : Ας δώσουμε αγάπη στα παιδιά

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης, συνεχίζει τις διαδικτυακές δημιουργικές δράσεις με τον τίτλο ¨Ας...”. Σκοπός είναι τα παιδιά, συντροφιά με τους γονείς τους, να κρατήσουν δυνατή την επαφή τους με τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες.

Οι δράσεις είναι σχεδιασμένες με σύντομο και ξεκάθαρο τρόπο, ακολουθώντας φιλαναγνωστικές και παιδαγωγικές πρακτικές. Θα κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω email στα μέλη της βιβλιοθήκης, σε εβδομαδιαία βάση. 

Στόχος των δράσεων είναι η παροχή ευκαιριών στα παιδιά και στις οικογένειες, μέσω εναλλακτικών προτάσεων, να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας. Θα μπορεί ο καθένας να διαβάζει τις οδηγίες, να τις εκτυπώνει ή να τις αντιγράφει και να απολαμβάνει στο σπίτι του μια μικρή φιλαναγνωστική εμπειρία. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε παιδιά από 5 έως 15 ετών.

¨Ας δώσουμε Αγάπη στα παιδιά¨

Για παιδιά από 6 ετών

Τα Παιδιά έχουν Δικαίωμα… στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων μέσα από τη συλλογή της Παιδικής βιβλιοθήκης στο Σταθμό Λαρίσης, θέλει να στείλει ένα μήνυμα Αγάπης για τα παιδιά όλου του κόσμου. Τα βιβλία θα δώσουν τη δύναμη και θα χαρίσουν τα

φτερά της ελευθερίας, γιατί η γνώση είναι δύναμη και πετυχαίνεται μέσα από την καλλιέργεια της σκέψης.

Το μέλλον μιας χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου είναι τα παιδιά. Είναι μεγάλη ανάγκη να νιώσουν όλα τα παιδιά, ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα. Το θέμα της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση και στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα, όπως και όλα τα αγαθά, και είναι ευθύνη των μεγάλων να τους προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια και προσόντα για να μπορέσουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή μεγαλώνοντας.

agapi


Αφόρμηση – Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Beatrice Alemagna “Τι θα πει ¨παιδί¨”, το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Παιδικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων Στ. Λαρίσης.

“Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια. Ρουφάνε τα πάντα: τα νεύρα, τις κακές σκέψεις, τους φόβους των άλλων. Νομίζεις πως τα ξεχνούν, όμως όλα εμφανίζονται πάλι μέσα στη σχολική τσάντα, κάτω από σκεπάσματα ή ακόμα μπροστά σε ένα βιβλίο. Τα παιδιά θέλουν να προσέχεις τι λένε με τα μάτια ορθάνοιχτα…

Υπάρχουν παιδιά κάθε λογής, κάθε χρώματος ή σχήματος. Τα παιδιά που δεν θέλουν να μεγαλώσουν, δεν θα μεγαλώσουν ποτέ. Θα κρατήσουν το μυστήριο μέσα τους. Έτσι, ακόμα κι όταν μεγαλώσουν, θα συγκινούνται με απλά πράγματα: με μια ηλιαχτίδα ή με μια χιονονιφάδα… 

Υπάρχουν παιδιά ασυνήθιστα, κοντά, στρουμπουλά, παιδιά αμίλητα. Παιδιά με γυαλιά, παιδιά σε καροτσάκια με ρόδες. Παιδιά με σιδεράκια στα δόντια που αστράφτουν στον ήλιο.

Αλλά γιατί να τα σκεφτόμαστε όλα αυτά από τώρα;”

                                                                          Τι θα πει ¨παιδί¨, Beatrice Alemagna, Κόκκινο, 2011


Εκτυπώστε το Κρυπτόλεξο "Τα δικαιώματα του παιδιού" με τις ερωτήσεις εδώ
    

Αν θέλετε, μπορείτε να μας τις στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.@Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλεται στη δημιουργία της αφίσας της Παιδικής βιβλιοθήκης για τα δικαιώματα σας. Η αφίσα θα δημοσιευθεί στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων