Δημιουργικη δράση: Ας φτιάξουμε ξανά τα ρολόγια

Πολιτισμός
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο: «Ας…»., θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας.

Σήμερα προσκαλούμε τα παιδιά από 5 ετών  και άνω να φτιάξουν ξανά τα ρολόγια.

Στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να αναπτύξουν  τη δημιουργικότητα τους  και να διασκεδάσουν παίζοντας με τις ώρες και τον χρόνο και να ανακαλύψουν  τα βιβλία στο σπίτι του με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη Στ. Λαρίσης.

Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι όργανο ένδειξης του χρόνου.

Η ιστορία του χρόνου και πώς αυτός έχει μετρηθεί ανά τους αιώνες, έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές. Οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιος παρατήρησε πως, όταν τοποθέτησε κατακόρυφα στο έδαφος μία ράβδο, η σκιά της εκινείτο στο έδαφος ακολουθώντας την κίνηση του Ήλιου. Τα Ηλιακά ρολόγια αποτελούν τις πρώτες προσπάθειες ορισμού του χρόνου. Επινοήθηκαν από τους Χαλδαίους το 2.000 π.Χ., μετέπειτα αντικαταστάθηκαν από ρολόγια τοίχου, ρολόγια τσέπης, ρολόγια χειρός και ηλεκτρονικά ρολόγια.         

Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, η ικανότητα που έχουμε αποκτήσει να υπολογίζουμε τον χρόνο με απόλυτη ακρίβεια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

 

Αφόρμηση – Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Λώρης Κέζα «Η ώρα είναι εκατό».

«Μεγάλο βάσανο οι μέρες. Χειρότερο βάσανο οι ώρες. Όλα σε πρόγραμμα.

Την Δευτέρα τούτο, την Τετάρτη τ’ άλλο… Είναι νωρίς για το΄ να, είναι αργά για τ΄ άλλο.

Άκουσε το ρολόι και ξύπνα, δες το φεγγαράκι και ξάπλωσε».

                                                                  Η ώρα είναι εκατό, Λώρη Κέζα, 2010, Παπαδόπουλος

 

Ας παίξουμε με τα ρολόγια…

Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα;

……………………………………………………………………………

.............…………………………………………………………………

Ποιοι είναι οι λόγοι που τη διαλέξατε;

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………...

 

Στο δικό μας ρολόι, τοποθετούμε τους δείκτες να δείχνουν την αγαπημένη μας ώρα. Εναλλακτικά σχεδιάζουμε ή ζωγραφίζουμε το δικό μας ρολόι εδώ

 

Αν θέλετε μπορείτε να φωτογραφίσετε τις δημιουργίες σας και να μας τις στείλετε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να τα δημοσιεύσουμε στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων