Πέρα από τη θάλασσα | Μουσικές διαδρομές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία με την Βασιλική Καρακώστα και τον Simone Campa

Μουσική
Typography

Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα και ο Ιταλός μουσικός Simone Campa παρουσιάζουν, την Πέμπτη 16 Ιουνίου και ώρα 9μμ. στο Θέατρο Κολωνού στην Αθήνα, έναν ξεχωριστό μουσικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, ο οποίος καταδεικνύει την άρρηκτη πολιτισμική σχέση των δύο χωρών.

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο πλαίσιο της πολύχρονης και επιτυχημένης συνεργασίας των δύο πολιτιστικών φορέων.

Το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτή την καλοκαιρινή συναυλία και περιλαμβάνει τραγούδια από τις παραδόσεις των δύο χωρών αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές σύγχρονες μελωδίες που έχουμε αγαπήσει.

Η Βασιλική Καρακώστα και ο Simone Campa, δύο καλλιτέχνες που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική και την παράδοση, θα συναντηθούν στην Αθήνα, στη σκηνή του Θεάτρου Κολωνού με σκοπό να ταξιδέψουν το κοινό σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Μελωδίες και στίχοι της Ιταλικής και Ελληνικής παράδοσης που φανερώνουν μύθους, συναισθήματα, τόπους και ανθρώπους, αποτυπώματα ζωής.

Μια ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς ενώνουν την τέχνη τους και τις φωνές τους, για να μας προσφέρουν μουσικά βιώματα και ήχους από την απέναντι όχθη, από την γειτονική Χώρα πέρα από τη Θάλασσα... Τραγούδια και ρυθμοί από την Ιταλία και την Ελλάδα που είναι μέρος της κοινής ιστορίας μας, που μας ενθουσιάζουν, που μιλούν στην ψυχή μας και απογειώνουν την διάθεσή μας, όπως ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλλος και η ταραντέλα, ο λαϊκός χορός της Νότιας Ιταλίας που θα ερμηνεύσει με τις εξαιρετικές χορογραφίες της η διάσημη ιταλίδα χορεύτρια Maristella Martella.

Συντελεστές

 

Βασιλική Καρακώστα: φωνή

Simone Campa: φωνή, κιθάρα, φλάουτο, κρουστά

Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης: ακορντεόν

Δημήτρης Κουζής: βιολί

Σωτήρης Καστάνης: ακουστική κιθάρα

Δημήτρης Τίγκας: κοντραμπάσσο

Domenico Celiberti: μαντολίνο, λύρα, surdulina

Maristella Martella: χορός

Στη συναυλία θα χρησιμοποιηθούν μουσικά όργανα που ανήκουν στις λαϊκές παραδόσεις των περιοχών της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας, με στόχο την αναζήτηση ενός κοινού πολιτιστικού και μουσικού προτύπου.

Η ομάδα των οργάνων περιλαμβάνει την Καλαβρική «λύρα», στενό συγγενή της κρητικής λύρας, τη γκάιντα «surdulina» τυπική των περιοχών Pollino και Καλαβρίας, το μαντολίνο, τη ρυθμική κιθάρα, το διατονικό ακορντεόν, διπλά φλάουτα, άρπα και κρουστά (ταμόρ, ντέφι). Ειδικότερα το ντέφι, το τύμπανον του Διονύσου και των Μαινάδων, είναι ένα εμβληματικό όργανο που ενώνει τον αρχαίο ελληνικό και μεσογειακό πολιτισμό και είναι το απαραίτητο όργανο στον «ταραντισμό» του Σαλέντο και σε όλες τις μορφές ταραντέλας της νότιας Ιταλίας. Το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των μουσικών θα είναι ένα ρεπερτόριο με τραγούδια αγάπης, αφοσίωσης και εργατιάς και με μουσική για χορό όπως η pizzica από την Murgia και το Salento της Απουλίας, η ταραντέλα του Gargano, της Καλαβρίας και της Απουλίας, ο χορός του τυμπάνου από την περιοχή του Βεζούβιου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός

Προσέλευση κοινού 8.30μμ. Έναρξη συναυλίας 9.00μμ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πρόσβαση

Γραμμή Μετρό 2 - στάση Σεπόλια & στάση Σταθμός Λαρίσης
Λεωφορειακές γραμμές: 057 (στάσεις Καλλιπόλεως, Ηλέκτρας), Α13 (στάση Αρμονία), Α10 και Β10 (στάση Δομοκού)
Γραμμή Τρόλεϊ: 12 (στάση Αρμονία) & 1 (στάση Δομοκού)

Πληροφορίες:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 2105242646

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων