«Η κλασική Βιέννη στην Τεχνόπολη» Το ταξίδι στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης ολοκληρώνεται με το αφιέρωμα στον Ludwig van Beethoven

Μουσική
Typography

Η Συμφωνική Ορχήστρα ολοκληρώνει το ταξίδι της στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Βιέννη του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, με την τελευταία συναυλία του κύκλου «Η κλασική Βιέννη στην Τεχνόπολη», τιμώντας τους διασημότερους συνθέτες που με το έργο τους στιγμάτισαν την εποχή.

Μετά το αφιέρωμα στους Franz Schubert  και Wolfgang Amadeus Mozart, τελευταίος σταθμός της μουσικής διαδρομής της Συμφωνικής Ορχήστρας στις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής είναι το αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη Ludwig van Beethoven (1770-1827), που θα παρουσιάσει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων.

Στη συναυλία η Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, ερμηνεύει δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα του σπουδαίου συνθέτη, το 5ο κοντσέρτο για πιάνο και συμφωνική ορχήστρα, έργο 73, το επονομαζόμενο «Αυτοκρατορικό», με σολίστα τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο και το μοναδικό κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα, έργο 61, με τον Αντώνη Σουσάμογλου, εξάρχοντα της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στο βιολί.

Ο Beethoven γεννήθηκε μεν στην Βόννη, αλλά βαφτίστηκε στη Βιέννη και ήδη από τα 21 του χρόνια έζησε και μεγαλούργησε εκεί.
Μουσική ιδιοφυΐα, παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες, άρχισε να χάνει από πολύ νωρίς την ακοή του, μέχρι την απόλυτη κώφωση κατά τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του. Με δυνατή όμως θέληση, αγωνιστικότητα και κυρίως υψηλό μουσικό όραμα κατάφερε να συνθέσει πολλά από τα αριστουργήματά του.

«Ω, εσείς άνθρωποι που πιστεύετε ή λέτε ότι είμαι κακόβουλος, πεισματάρης ή μισάνθρωπος, πόσο πολύ με αδικείτε. Δεν ξέρετε τον κρυφό λόγο που με κάνει να φαίνομαι έτσι στα μάτια σας. Θα έδινα τέλος στη ζωή μου αν δεν ήταν η τέχνη μου, μόνο αυτή, που με κράτησε πίσω. Φάνταζε αδύνατο να εγκαταλείψω τα εγκόσμια μέχρι να βγάλω έξω όλα όσα ένιωθα ότι υπήρχαν μέσα μου».

Ludwig van Beethoven

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73

  1. Allegro
  2. Adagio un poco moto
  3. Allegro ma non troppo

Σολίστ: Τίτος Γουβέλης

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61

  1. Allegro ma non troppo
  2. Larghetto
  3. Rondo. Allegro

Σολίστ: Αντώνης Σουσάμογλου
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:
τ. 210 92 43 760
 | #MousikiGiaOlous

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο:
Πειραιώς 100, Γκάζι
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός» |Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο» |Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»  

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων