Αναδρομική έκθεση | «Ο Πάνος Κουτρουμπούσης στην αγκαλιά του Κρισγιαούρτι» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του συγγραφέα και εικαστικού Πάνου Κουτρουμπούση (1936-2019) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 6 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.  Η αναδρομική έκθεση «Ο Πάνος Κουτρουμπούσης στην αγκαλιά του Κρισγιαούρτι», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, συγκεντρώνει το εικαστικό έργο του cult συγγραφέα ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019.

Η τέχνη του Πάνου Κουτρουμπούση είναι φευγάτη, αταξινόμητη και άχρονη. Πατώντας με το ένα πόδι στη λογοτεχνία και με το άλλο στα εικαστικά, έπλασε χαρακτήρες και εικόνες χρησιμοποιώντας έναν ιδιαίτερο, εντελώς δικό του μυθογραφικό κώδικα. Το έργο του αντλεί έμπνευση από την ποπ κουλτούρα, τον σουρεαλισμό, τα κόμικς, τη μουσική, τον κινηματογράφο και την επιστημονική φαντασία, μεταξύ άλλων. Ο Κουτρουμπούσης αναζητούσε την απλότητα στο σκίτσο και στην εικόνα. Αυτή η αφοπλιστική απλότητα, σε συνδυασμό με μια περιπαικτική διάθεση που μαγνητίζει το βλέμμα, είναι ίδιον του σχεδιαστικού ύφους και της εκλεκτικιστικής θεματολογίας του: σκηνές του μποέμικου βίου, νυχτερινά οράματα και όνειρα, εφιαλτικά τοπία από κηλίδες, «ρομπότικοι χοροί» εντόμων, βαμπίρ που δραπετεύουν, «αρχαίοι τραυματίες» και αστείοι σταυροφόροι, αστρόπλοια και κοσμοναύτες, πολέμαρχοι, πειρατές και ιππότες, μοναχικοί βασιλιάδες, Μαυριτανοί και Αιγύπτιοι, ο Οδυσσέας, ο Οιδίποδας και ο Πυθαγόρας, ζόμπι και μπεστιάρια με τερατόμορφα πλάσματα, δεσμώτες, τύραννοι και δικαστές, παρανοϊκοί ψυχαναλυτές και απόμαχοι ναυτικοί, ο «Νυχτερίδας» και ο «Ξένος», ο «γριφουργός» και ο Mr. Fantastic, ο Dr. Dubious και ο «Αποτυχίας», ο Pere Ubu -ο ήρωας του Alfred Jarry- που σκαρφαλώνει στον ουρανό, εικονοκλαστικές ερωτικές περιπτύξεις, ερευνητές του διαστήματος και θύματα της «εξω-επιδημιολογίας». Ο Λεωνίδας Χρηστάκης, ήδη το 1959, στο πρώτο κείμενο που γράφτηκε για τα σκίτσα του Κουτρουμπούση, σημειώνει ότι αυτός ο «ατελείωτος γελοιογράφος» προσθέτει στα θέματα και στους χαρακτήρες του «τη γαλήνη της αιωνιότητας».

Η έκθεση, θέλοντας να μείνει πιστή στον αντισυμβατικό και ετερόδοξο χαρακτήρα της δουλειάς του, δεν ακολουθεί τις προδιαγραφές μιας καθωσπρέπει μουσειακής παρουσίασης, με χρονολογική παράθεση των έργων και συνοδευτικές ετικέτες. Τα έργα του Πάνου Κουτρουμπούση διαθέτουν βαθιά εσωτερική δύναμη και δεν έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και επεξηγήσεις. Οι θεατές καλούνται να περιηγηθούν στην έκθεση χωρίς πλοηγό-ξεναγό, ανακαλύπτοντας μόνοι τους τον άγνωστο κόσμο του Amazing Panos. Η άγρια φαντασία του, άλλωστε, είναι αρκετή για να σε ταξιδέψει σε διαφορετικούς χρόνους και εξωπραγματικούς χώρους, σε εικόνες που δεν έχεις ξανασυναντήσει.

Στον χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία «Πάνος Κουτρουμπούσης» (1985), σε σκηνοθεσία Ηρακλή και Γιώργου Μαυροϊδή. Το ντοκιμαντέρ μονταρίστηκε ειδικά για την έκθεση και παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ανδρέα Μελά και των εκδόσεων Απόπειρα.

 

Η αναδρομική έκθεση του Πάνου Κουτρουμπούση συμμετέχει στο Gallery Walk, που διοργανώνουν ο ΠΣΑΤ και η Art Athina σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Μαΐου και τις συγκεκριμένες ημέρες η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 20:00

 

Φωτογραφίες και κείμενα μπορείτε να κατεβάσετε εδώ

 

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου, 17:00-21:00

Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο
Πληροφορίες: 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός |www.opanda.gr

Διοργάνωση

 

opanda BW

 

 

Με την υποστήριξη

 

simata 1

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων