"Visitations": η έκθεση του Γιάννη Χατζηασλάνη με φωτογραφίες από 50 Μουσεία της Αττικής | 23.03 - 30.04 Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Εικαστικά/Εκθέσεις
Typography

Η έκθεση Visitations (Επισκέψεις) του Γιάννη Χατζηασλάνη, που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου,  αφορά μία συλλογή φωτογραφιών από μουσεία της Αττικής, ένα σύνολο εικόνων από χώρους, δωμάτια, βιτρίνες, εκθέματα και αντικείμενα. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε περισσότερα από 50 μουσεία τα τελευταία πέντε χρόνια, με μια μικρή αναλογική κάμερα. Το έργο προέκυψε μέσα από την εξερεύνηση μουσειακών αφηγήσεων, την περιέργεια γύρω από τα εκθέματα και από τις συναντήσεις με το απρόσμενο. Το έργο του Χατζηασλάνη δεν αποσκοπεί να λειτουργήσει ως ευρετήριο των μουσείων της Αττικής. Ωστόσο, μέσω της διαδικασίας της συσσώρευσης, έχει εξελιχθεί το ίδιο σε ένα μικρό μουσείο· σε μια συλλογή των συλλογών.

Στην παρούσα έκθεση, που είναι μία συμπαραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας, προβάλλεται από τη μια το σύνολο του έργου, με τη μορφή ενός μεγάλου μωσαϊκού φωτογραφιών, ως συλλογή-αρχείο, και από την άλλη 27 ανακατασκευασμένες εκδοχές και θραύσματα που διαμορφώθηκαν ως μικρότερες ομάδες την περίοδο της πανδημίας. Αυτή η συλλογή, αν και αποτελεί το αποτέλεσμα μιας επιλεκτικής διαδικασίας, παραμένει ένα ανοιχτό αρχείο. Διατηρώντας στο σύνολό της ταυτόχρονα την παρουσία της τάξης και του χάους, προκαλεί την αναδιαμόρφωσή της στα μάτια του θεατή.

Το έργο του Χατζηασλάνη διερευνά ζητήματα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και αναπαράστασης μέσω της αναθεώρησης και της ανταπόκρισης, και αποτελεί μια πρόταση που παραμένει ανοιχτή σε άλλες ανακατασκευές. Ένα ανοιχτό πεδίο δυνατοτήτων. Συγκατοικώντας σε ένα κοινό και αόριστο χωροχρονικό πλαίσιο, οι φωτογραφημένοι μουσειακοί χώροι και τα εκθέματα συνομιλούν και συσχετίζονται μέσα σε τρόπους διαφορετικούς και απρόσμενους. Το πραγματικό και το φανταστικό συγχωνεύονται δημιουργώντας νέες αφηγήσεις, μνήμες, στοιχειώματα και υπερκόσμιες εμφανίσεις, διευθετήσεις και πολλαπλότητες.

Παράλληλα με την ειδική μουσειογραφική εγκατάσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά η διατομεακή έρευνα Curiositas-Visitations (2021).

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ Χριστόφορος Μαρίνος και ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και κατασκευή ψηφιακής έκθεσης-περιήγησης: MALVI

 

Η έκθεση Visitations: Encountering Museums in Attica πραγματοποιείται με την υποστήριξη των KALFAYAN GALLERIES PC

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση και κείμενα μπορείτε να κατεβάσετε εδώ

 

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου, 11:00-21:00

Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο
Πληροφορίες: 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός |www.opanda.gr

Συμπαραγωγή

opanda phlsph 

Με την υποστήριξη

kalfayan

 

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων