Εργαστήρια Φωτογραφίας και Δημιουργικής Γραφής στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων

Δημιουργική Μάθηση
Typography

O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων συνεχίζει να προσφέρει στους δημότες εναλλακτικές προτάσεις καλλιτεχνικής έκφρασης, με στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους, με εργαστήρια δημιουργικής γραφής και φωτογραφίας στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων.

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής περιλαμβάνει δύο κύκλους μαθημάτων διάρκειας τεσσάρων μηνών ο καθένας.
Ο πρώτος κύκλος (Οκτώβριος 2019- Ιανουάριος 2020) έχει ως στόχο οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της γραφής, να αποκτήσουν αντίληψη
του λογοτεχνικού «χώρου», αλλά και να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις βασικές τεχνικές γραφής και αφήγησης. Οι θεματικές ενότητες είναι εισαγωγή στην αφήγηση (χαρακτήρες, πλοκή, σκηνικό, διάλογοι), εισαγωγή στην ποίηση, εισαγωγή στην έννοια του λογοτεχνικού ύφους και του ρυθμού και σκιαγράφηση των βασικών λογοτεχνικών ρευμάτων από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα (εστιάζοντας στις τεχνικές γραφής και το ύφος),  ενώ ο τρόπος επεξεργασίας τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων περιλαμβάνει δύο δια ζώσης ασκήσεις, σύντομα «θεωρητικά» ερεθίσματα και δημιουργική ανάγνωση αποσπασμάτων σημαντικών λογοτεχνικών κειμένων.
Στο δεύτερο κύκλο (Φεβρουάριος- Μάιος 2020) οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στη σχέση τους με τη γραφή και θα έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη λογοτεχνία. Οι ενότητες είναι μεταμοντερνισμός (αφήγηση και ποίηση), αφηγηματολογία, δομή του κειμένου, ιστοριογραφική μετα-αφήγηση, νέοι κόσμοι, δημιουργική μη-μυθοπλασία και ηλεκτρονική λογοτεχνία. Η σχέση με τη γραφή περνά από το χώρο του εργαστηρίου και σε αυτόν της καθημερινότητας των συμμετεχόντων, οι οποίοι μέσω των δια ζώσης ασκήσεων, σύντομων «θεωρητικών» ερεθισμάτων  και της δημιουργικής ανάγνωσης αποσπασμάτων σύγχρονων κειμένων κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα γνωρίσουν και θα εφαρμόσουν σύγχρονες τεχνικές γραφής και θα πειραματιστούν σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη.

Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019
Ημέρες & ώρες διεξαγωγής: Τρίτη 18:00-21:00|Τετάρτη 12:00-15:00| Τετάρτη 18:00-21:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα/τμήμα

Το Εργαστήρι Φωτογραφίας (διάρκειας οκτώ μηνών) απευθύνεται σε όσους θέλουν να θέσουν εικαστικά ερωτήματα με φωτογραφική διάλεκτο.
Οι συμμετέχοντες αρχικά θα παρακολουθήσουν ένα εισαγωγικό σεμινάριο, για την ιστορία της φωτογραφίας, την οπτική αντίληψη, διαμόρφωση και φωτογραφική απεικόνιση αυτού που βλέπουμε, καθώς και τη σύνθεση, ανάλυση και κριτική των φωτογραφιών.
Στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στην τεχνική της φωτογραφίας και συγκεκριμένα στη λήψη (φωτογραφικές μηχανές, φακοί, διάφραγμα και βάθος πεδίου, αισθητήρες, φωτομέτρηση και ανάλυση χρωμάτων) και την επεξεργασία των φωτογραφιών (βασικές αρχές Adobe Lightroom και Photoshop, έλεγχος κοντράστ- φωτεινότητας- τόνων, χρωματικές διορθώσεις, μέθοδοι όξυνσης και έλεγχος θορύβου, κλπ).
Τελικός στόχος είναι η καλλιέργεια του βλέμματος, η διεύρυνση της οπτικής και
η εδραίωση της τεχνικής ικανότητας, έτσι ώστε ο εν δυνάμει φωτογράφος να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και να αποκτήσει την προσωπική του ματιά.


Έναρξη μαθημάτων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Πέμπτη 13:00-15:00| Πέμπτη 17:00-19:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 40 άτομα/τμήμα

                                     
Οι εγγραφές στα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στην γραμματεία του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων (Τσαμαδού 9), Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-20:00. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, ενώ το κόστος της ετήσιας εγγραφής είναι 5 ευρώ.

Πληροφορίες:
τ. 210 38 35 541

#DimiourgikiMathisiGiaOlous

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων