Εργαστήρια Φωτογραφίας & Δημιουργικής Γραφής στο Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων

Δημιουργική Μάθηση
Typography

Δύο νέες προτάσεις δημιουργικής μάθησης για την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου των πολιτών, για όσους αγαπούν ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία και τη λογοτεχνία, αποτελούν τα Εργαστήρια Φωτογραφίας και Δημιουργικής Γραφής, που πραγματοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων.

Εργαστήρι φωτογραφίας: Απευθύνεται σε όσους θέλουν να θέσουν εικαστικά ερωτήματα με φωτογραφική διάλεκτο
Oι συμμετέχοντες αρχικά θα παρακολουθήσουν ένα εισαγωγικό σεμινάριο, το οποίο θα περιλαμβάνει την ιστορία της φωτογραφίας, την οπτική αντίληψη, διαμόρφωση και φωτογραφική απεικόνιση αυτού που βλέπουμε, καθώς και τη σύνθεση, ανάλυση και κριτική των φωτογραφιών. Στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στη τεχνική της φωτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη (φωτογραφικές μηχανές, φακοί, διάφραγμα και βάθος πεδίου, αισθητήρες, φωτομέτρηση και ανάλυση χρωμάτων) και την επεξεργασία των φωτογραφιών (βασικές αρχές Adobe Lightroom & Photoshop, έλεγχος κοντράστ-φωτεινότητας-τόνων, χρωματικές διορθώσεις, μέθοδοι όξυνσης και έλεγχος θορύβου, κλπ). Τελικός στόχος είναι η καλλιέργεια του βλέμματος, η διεύρυνση της οπτικής και η εδραίωση της τεχνικής ικανότητας, έτσι ώστε ο εν δυνάμει φωτογράφος να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και να αποκτήσει την προσωπική του ματιά. 

Μέρες και ώρες διεξαγωγής προγράμματος
Δευτέρα| 12:30-14:30
Τρίτη| 12:30-14:30
Παρασκευή|17:00-19:00 & 19:15-21:15
Τα μαθήματα θα διαρκέσουν οχτώ μήνες και θα πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Μαΐου.

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής: Απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη λογοτεχνία και θέλουν να πειραματιστούν με την γραφή και το κείμενο
Οι συμμετέχοντες, μετά από μια εισαγωγή στην αφήγηση (χαρακτήρες, πλοκή, σκηνικό), την ποίηση (φόρμα, ρυθμός) και την έννοια του λογοτεχνικού ύφους, θα περιηγηθούν στα βασικά λογοτεχνικά ρεύματα (ρομαντισμός, ρεαλισμός, μοντερνισμός, κ.α.). Στις συναντήσεις διατηρείται μία ισορροπία μεταξύ θεωρίας (τεχνικές γραφής, λογοτεχνικά ρεύματα, αφηγηματολογία, κ.α.), δημιουργικής ανάγνωσης (σύντομων αποσπασμάτων εμβληματικών λογοτεχνικών κειμένων) και -κυρίως- δημιουργικής γραφής (οι συμμετέχοντες ολοκληρώνουν δύο σύντομες ασκήσεις κάθε φορά, τις οποίες διαβάζουν και συζητούν μεταξύ τους).  Σκοπός είναι να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις βασικές τεχνικές γραφής και να καλλιεργήσουν το προσωπικό τους συγγραφικό ύφος.

Μέρες και ώρες διεξαγωγής προγράμματος
Δευτέρα| 12:00-15:00
Τρίτη| 18:00-21:00
Τετάρτη| 12:00-15:00 & 18:00-21:00
Πέμπτη| 18:00-21:00
Παρασκευή| 18:00-21:00
Τα μαθήματα θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες και θα πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Στα Εργαστήρια Φωτογραφίας και Δημιουργικής Γραφής μπορούν να συμμετέχουν έως 20 και 40 άτομα, αντίστοιχα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τη μέρα και την ώρα που επιθυμούν.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους
έως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων (Τσαμαδού 9), από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 έως 20:00Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων