Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εγκαινίασε την έκθεση "Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα" στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Δελτία Τύπου
Typography

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εγκαινίασε την έκθεση - αφιέρωμα στην μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη: «Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».

 Η έκθεση, που παρουσιάζει τη Μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη όπως ήταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί μία πρωτοβουλία του Γραφείου Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων, υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης, Athens City Festival* και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens,  επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό. Σε αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μεγέθυνση τα χειροποίητα σχέδια του Ακύλα Μήλλα, με τρόπο που επιτρέπει στο θεατή να σχηματίσει μια εικόνα του κεντρικότερου δρόμου της πλέον κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής συνοικίας της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της.

Η Oδός του Πέρα αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Κατά μήκος της οδού υπάρχει πλήθος ιστορικών κτιρίων του 19ου αιώνα, κατά κύριο λόγο σε νεοκλασικό ρυθμό, όπως, μεταξύ άλλων, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά (ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη) και η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά με την έκθεση:

«Η έκθεση, μέσα από τα σχέδια του σημαντικού ιατρού, ιστοριοδίφη και συγγραφέα Ακύλα Μήλλα «αναβιώνει» την ατμόσφαιρα του δρόμου. Αποτελεί ένα κεφάλαιο της μεγάλης ιστορίας του Ελληνισμού, στην οποία πρωταγωνιστεί η μνήμη. Αφορά όχι μόνο στον τόπο αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις μίας πολυπολιτισμικής κοινότητας που αποτελούσε νησίδα δυτικού πολιτισμού στην Ανατολή.

Ταυτόχρονα, η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στο έργο του κ Ακύλα Μήλλα, μίας προσωπικότητας που, πέρα από το επιστημονικό και συγγραφικό της έργο, αφιερώνει τον χρόνο του στην ανασύσταση, με τον πλέον λεπτομερή και καλλιτεχνικό τρόπο, της εμβληματικής παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη Ανατολή.»

Η έκθεση περιλαμβάνει επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή με πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η ιστορική τεκμηρίωση κτιρίων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, αλλά και ταμπελών και σφραγίδων των καταστημάτων της περιοχής παρουσιάζεται με τη μορφή φωτογραφιών, κειμένων, βίντεο, σκίτσων και επιπρόσθετου πρωτότυπου συνοδευτικού υλικού. Παράλληλα, εκτίθενται και μικρογραφίες κτιρίων του διάσημου ιστορικού δρόμου, ειδικά εκτυπωμένα υπό κλίμακα, σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο Ακύλας Μήλλας (γεν. 1934 στην Πόλη), είναι γιατρός, ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Στα περίφημα βιβλία του αποτυπώνεται μια πλούσια συλλογή κτηρίων, ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών, τεκμηριωμένη με φωτογραφικό υλικό και σκίτσα. Δημιουργώντας ένα σημαντικό αρχείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και γενικότερα του διεθνούς και ετεροδόξου μόνιμου πληθυσμού της, ο Ακύλας Μήλλας αναδεικνύει τόσο το υψηλό πνευματικό και πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων της Πόλης, όσο και τα ιδιαίτερα και άγνωστα, σήμερα, στους περισσότερους, στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Η Ακαδημία Αθηνών τον έχει τιμήσει με το Χαλκούν Μετάλλιο για την Προσφορά του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο διαλέξεις στο χώρο της έκθεσης:

Το Σάββατο 13 Μαΐου, 12:00 – 14:00, ο αρχιτέκτονας Σάββας Τσιλένης με θέμα: «Ο πολεοδομικό σχηματισμός του Ίσου Δρόμου του Πέραν», και το Σάββατο 27 Μαΐου, 12:00 – 14:00, ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Ι. Θ. Ευδοκιμίδης με θέμα: «Η εικονική αναπαράσταση της μνήμης».

Με αφορμή την έκθεση, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίλητος ομότιτλο βιβλίο, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Μαΐου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο
Πληροφορίες: 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός

 

*Το Athens City Festival είναι το μεγάλο φεστιβάλ της πόλης που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, για κατοίκους και επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους.

Από την 1η ως τις 31 Μαΐου οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν με περισσότερες από 200 ξεχωριστές δράσεις. Ειδικές περιηγήσεις και βραδιές γαστρονομίας θα μας επανασυστήσουν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα, αθλητικές δράσεις θα δώσουν ρυθμό στα πάρκα, συναυλίες, dj set και events θα γεμίσουν νότες τις στοές και τους δρόμους της πόλης.

Σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς, τις δημιουργικές ομάδες, και τον καλλιτεχνικό κόσμο της Αθήνας.

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων