Παρουσία της ΠτΔ εγκαινιάστηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η έκθεση με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο

Δελτία Τύπου
Typography

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) άνοιξε ξανά, μετά από τρία χρόνια, για το κοινό τις πόρτες του κτιρίου Α της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, με τα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» που πραγματοποιήθηκαν χθες 25 Μαΐου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της πρόεδρου του ΟΠΑΝΔΑ, Αννας Ροκοφύλλου.  

Πρόκειται για την εμβληματική έκθεση στην οποία το κοινό  μπορεί να θαυμάσει τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.100 π.Χ.). 

Τους υψηλούς προσκεκλημένους υποδέχτηκε η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου, η οποία στον χαιρετισμό της, εξέφρασε τη χαρά της για τη φιλοξενία από τον ΟΠΑΝΔΑ μιας τόσο σημαντικής έκθεσης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη μας, μία τόσο σημαντική έκθεση, την οποία ο κόσμος δεν θα μπορούσε να δει, παρά μόνο εάν ταξίδευε στις Κυκλάδες» είπε μεταξύ άλλων η κ. Άννα Ροκοφύλλου.  

«Η Κέρος κι αυτή η σπουδαία έκθεση δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς να αγγίξουμε χιλιάδες χρόνια Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, κάνοντας λόγο για «ένα τόσο μικρό νησί» που, όμως, «χωράει ένα τόσο μεγάλο πολιτισμό. Στη μικρή του έκταση φιλοξενεί το μεγαλείο της ιστορίας μας και έναν όγκο πληροφοριών που για να καταγραφούν θα χρειαζόντουσαν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες βιβλία. Γιατί κάθε χιλιοστό από το χώμα της Κέρου φέρνει στο φως τα συστατικά ενός πολιτισμού που ύστερα από τόσες χιλιετίες προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό παγκοσμίως», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν γραφτεί για τα νησιά των Κυκλάδων. Αναρίθμητες σελίδες σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου μιλούν για την ιστορία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις θάλασσες των νησιών αυτών. Όμως πολύ περισσότερα είναι αυτά που πρέπει να ερευνηθούν και να κατανοηθούν για τη μοναδική αυτή αιγαιοπελαγίτικη πολυνησία», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Μενδώνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «4.500 χρόνια πριν το Δασκαλιό δεν ήταν ένα διακριτό νησί, αλλά το νοτιοδυτικό ακρωτήρι της Κέρου, καθώς τα δυο ξεχωριστά νησιά σήμερα, τότε ήταν ενωμένα. Σε αυτό το ακρωτήρι, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό, μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις παγκοσμίως, κατά τον λόρδο Κόλιν Ρένφριου. Ήταν σαφώς το σημαντικότερο τελετουργικό κέντρο των Κυκλάδων στο κέντρο του Αιγαίου από τις αρχές της 3ης χιλιετίας, αναμφισβήτητα κάπου 500 χρόνια νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο τελετουργικό κέντρο στο προϊστορικό Αιγαίο, όπως σημειώνει ο άλλος ανασκαφέας Μάικλ Μπόιντ. Οι ανασκαφές και τα ευρήματα της Κέρου και του Δασκαλιού όχι απλώς εμπλουτίζουν και εξελίσσουν τις γνώσεις μας για τον πολιτισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, αλλάζουν τα δεδομένα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε πλέον αυτόν τον πολιτισμό», υπογράμμισε η υπουργός.

Στα εγκαίνια, εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που συνοδευόταν από τον σύντροφό της κ. Παύλο Κοτσώνη, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: η Πρέσβης τη Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, η Βουλευτή Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, ο Δήμαρχος Νάξου Δημήτριος Λιανός, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Δ/ντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και ο συνδιευθυντής κ.κ. John Bennet και Michael Boyd, ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» του Δήμου Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, ο Γενικός Δ/ντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Γιώργος Κορμάς, τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ κυρίες Μικαέλλα Κυριακοπούλου και Ροξάνη Μπέη, κ.ά 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με λιγοστούς προσκεκλημένους, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως από την ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -ενταγμένη στην ερευνητική δραστηριότητα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- στο νησί της Κέρου και την παρακείμενη νησίδα του Δασκαλιού. Η έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοκυκλαδικής αυτής θέσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις απαρχές της αστικοποίησης και τα θαλάσσια δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αγαθών στο Αιγαίο κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, και η έκθεση εστιάζει με αφηγηματικό τρόπο στην παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Στέφανος Κεραμίδας, ο οποίος και συντονίζει όλες τις σχετικές εργασίες υπό τον γενικό συντονισμό του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη και συνεπιμελήτρια την Μαργαρίτα Δρίλλια αρχαιολόγο/υπεύθυνη επικοινωνίας στην Easydot, εταιρεία που υλοποίησε την μουσειογραφική μελέτη, ενώ το συντονισμό εκ μέρους του ΟΠΑΝΔΑ η έφορος της Πινακοθήκης Κάλλη Πετροχείλου.

Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ενώ η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 31 Αυγούστου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου): 
Γερμανικού & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή. Πληροφορίες: 210 5202420

MM 04476

MM 04940

mm 053471621967921

 

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων