Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά»

Δελτία Τύπου
Typography

Την έκθεση «Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά» εγκαινίασε στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με την οποία Πινακοθήκη τιμά τον σπουδαίο καλλιτέχνη Σπύρο Παπαλουκά, που διετέλεσε διευθυντής της Πινακοθήκης από το 1941 μέχρι το 1957 και δημιούργησε τον ιδρυτικό πυρήνα της σημερινής Συλλογής της.



«…Είναι μια έκθεση ξεχωριστή και μια έκθεση εντελώς επίκαιρη! Καθώς επιχειρεί μια οριζόντια ανάγνωση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ζωή αλλά και την ιστορία της πόλης και της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τις στενές συνάφειες που υπάρχουν.
….δεν περιορίζεται σε «αριστουργήματα». Αναδεικνύει με ποιους τρόπους οι επιλογές του Παπαλουκά, που συγκρότησαν τη συλλογή της Πινακοθήκης, έγιναν ο καθρέφτης μιας σύνθετης εποχής, με τις τάσεις, τα ρεύματα, τις διχογνωμίες και τις αντιθέσεις που πάντα υπάρχουν. Άνοιξαν τον δρόμο για μια συγκριτική μελέτη, για έναν διάλογο με την κοινωνία», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας την έκθεση.


Η έκθεση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει τα έργα τέχνης, σπουδαίων ελλήνων ζωγράφων του 20ου αι. (Γαΐτη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μπουζιάνη, Βιτσώρης, κ.α.), που πέρασαν στην κατοχή του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της θητείας του Σπύρου Παπαλουκά, καθώς και σχετικά - με τη διαδικασία αγοράς τους - αρχεία (έγγραφα από τα αρχεία του δήμου, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.α.)  και αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια αντίληψης, διερεύνησης και τεκμηρίωσης  της κοινωνικής ιστορίας της τέχνης και του σύνθετου ρόλου των καλλιτεχνών ως πνευματικών ανθρώπων και πολιτών.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ  Κωνσταντίνος Μπιτζάνης επεσήμανε για την έκθεση και το έργο του Σπύρου  Παπαλουκά: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτήν την έκθεση. Το έργο του Σπύρου Παπαλουκά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αναδειχθεί. Ο  τρόπος που εμπλούτισε τη Συλλογή έκανε όλους εμάς πλουσιότερους σε ότι αφορά τα έργα τέχνης που η πόλη έχει στην κατοχή της και μπορεί να δείχνει στις επόμενες γενιές. Τα κριτήρια, που χρησιμοποίησε, ήταν αμιγώς καλλιτεχνικά και ποτέ κομματικά ή υποκείμενα σε άλλες σκοπιμότητες. Όλα αυτά αποτελούν ένα παράδειγμα για μένα προσωπικά και νομίζω ότι και πολλοί άλλοι που αναλαμβάνουν  παρόμοιους ρόλους έχουν παρά πολλά να μάθουν.»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και Μουσείων του ΟΠΑΝΔΑ  Ντένης Ζαχαρόπουλος και επιμελητής της έκθεσης ανέφερε σχετικά με τον Σπύρο Παπαλουκά:
«Με την ιδιαίτερη ματιά του κατόρθωσε να δώσει μια ενότητα στη Συλλογή μέσα από την τοπιογραφία και να υποστηρίξει νέους καλλιτέχνες με τον θαυμασμό που είχε για το ταλέντο και τον αυθορμητισμό τους, έργα των οποίων αγόρασε όταν εκείνοι ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία.
Αντιμετώπισε πάρα  πολλές δυσκολίες για να μπορέσει να δουλέψει στην Πινακοθήκη, πολιτικές πιέσεις, έλλειψη μέσων, αδιαφορία του δήμου  σε πολλά υπομνήματα που κατ’ επανάληψη υπέβαλε για την αγορά έργων των Παρθένη, Μπουζιάνη, Βιτσώρη και παρόλο που ο ίδιος πολιτικά ήταν μάλλον συντηρητικός  δεν έκρινε ποτέ τα έργα που υπάρχουν στη Συλλογή με ιδεολογικά ή πολιτικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς  καλλιτεχνικά.»

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και Μουσείων του ΟΠΑΝΔΑ  Ντένης Ζαχαρόπουλος, με τη σημαντική συνδρομή της ιστορικού της τέχνης Μαίρης Μιχαηλίδου και της Εφόρου της Πινακοθήκης Κάλλης Πετροχείλου.

Διάρκεια έκθεσης: έως 22 Απριλίου

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου:               
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, τηλ.: 210 5202420
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων