×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα παρουσιάζουν, από 23 έως 28 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»,  την έκθεση ντοκουμέντων για το Μαυροβούνιο «Ελλάδα – Μαυροβούνιο δύο Αδελφοί Λαοί», από την ιδιωτική συλλογή του γιατρού Παναγιώτη Κολιομιχάλη.

Ο γιατρός και συλλέκτης ιστορικών ντοκουμέντων για τις Βαλκανικές χώρες, Παναγιώτης Κολιομιχάλης διαπίστωσε ταξινομώντας το υλικό του για το Μαυροβούνιο πόσο πολύ οι Έλληνες και οι Μαυροβούνιοι στάθηκαν ο ένας στον άλλον στους απελευθερωτικούς τους αγώνες και πόσο βοήθησε ο ένας λαός στον άλλον σε ανθρωπιστικό επίπεδο επαληθεύοντας τον τίτλο της έκθεσης «Ελλάδα – Μαυροβούνιο δύο Αδελφοί Λαοί».

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 ντοκουμέντα από την ζωή των Μαυροβούνιων και από τις κοινές δράσεις που είχαν μαζί με τους Έλληνες.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.00 μ.μ.
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66A  & Θεσσαλονίκης, Θησείο | στάση Μετρό: Κεραμεικός Τηλ. 210-3452150
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00

*Φωτογραφία από ζεύγος Μαυροβουνίων

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων , διοργανώνει Διορθόδοξη έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας από 24 ως 28 Σεπτεμβρίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Σκοπός της έκθεσης είναι, μέσα από την Τέχνη να υμνηθεί το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, να αναδειχθεί η συνέχεια και η σημαντικότητά της για την ανθρώπινη ύπαρξη, σε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης των λαών και των εθνών.

Στη διοργάνωση αυτή, θα εκτεθούν και θα προβληθούν έργα σύγχρονων, δόκιμων και αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων εικαστικών και αγιογράφων, θέλοντας να αναδείξουμε το μεγαλείο της αγιογραφικής τέχνης με την πολυποικιλότητα των σχολών της, από το χθες στο σήμερα και τη διαχρονικότητα της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ιερά ρωσική εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Της των πάντων θλιβομένων η Χαρά» – 1867, το εγκόλπιο της Βασιλίσσης των Ελλήνων Όλγας.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά): ABDELKHALEK SALAH, ADEL NASSIEF IBRAHEM, ΒΑΛΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΙΟΒΑΝΟΒ – ΦΤΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΓΚΟΥΛΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑ, ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΛΑΙΡΗ, ΖΟΥΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΚΟΤΤΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΕΝΑ, ΛΑΠΟΥΡΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΝΙΑΤΗ – ΣΙΤΑ ΕΛΠΙΔΑ, ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΗΣ, MIHAI COMAN, ΜΙΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, MURARIU ELENA, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΛΟΥΝΤΜΙΛΑ, ΣΑΒΒΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΣΙΔΕΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ, ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΣΙΣΜΕΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Βουλγαρίας, της Πρεσβείας της Ρουμανίας, του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα «Σπίτι της Κύπρου», του Ρωσικού Πολιτιστικού & Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Πρεσβείας της Σερβίας και της Ιεράς Επισκοπής στην Ελλάδα, του Κοπτορθόδοξου Πατριαρχείου της Αιγύπτου.

INFO:
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 24 – 28 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10:00-20:00, Κυριακή: 10:00-14:00.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης
(στάση μετρό «Κεραμεικός»)

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και άλλα παιχνίδια, φιλοξενεί το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ  είναι:
«Ομάδα και Τέχνες»  (“l’esprit d’équipe et les arts”).

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου 2016,  στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης  και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

50 συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, 11 θεατρικές παραστάσεις, 4 γκαλερί με ομαδικές εκθέσεις εικαστικών δημιουργών, 2 εκθέσεις φωτογραφίας, παραστάσεις τσίρκο, χοροθέατρο και θέατρο δρόμου, ανοιχτά πάρτυ, πολιτιστικές παρεμβάσεις και αξιοποιήσεις ελεύθερων χώρων, 7 διαλέξεις ή στρογγυλά τραπέζια, πολλές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα «ανοιχτά» σχολεία, θα ακολουθήσουν την πολυ-διαδραστική έναρξη του φεστιβάλ την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Ο Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση των εικαστικών Κλειούς – Αναστασίας Παπαϊωάννου, Ιφιγένειας Σδούκου και Ιωάννας Τερλίδου με τίτλο Συνομιλώντας με τα Σαρακατσάνικα φεγγάρια, η οποία θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 12:00 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” στην Πλάκα.

Η έκθεση, μέσω των εικαστικών έργων που θα εκτεθούν, θέλει να ανιχνεύσει και να «επανερμηνεύσει» τα χαρακτηριστικά στοιχεία  της σαρακατσάνικης τέχνης, με έναν σύγχρονο εικαστικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στις αδρές γραμμές, στα χαρακτηριστικά χρώματα και στα γεωμετρικά σύμβολά της.

Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν είναι απόφοιτες Σχολών Καλών Τεχνών με προσανατολισμό στο χώρο της textile art, χρησιμοποιώντας σαν εκφραστικά μέσα, κυρίως το νήμα, την κλωστή και το μαλλί. Συγκεκριμένα με την υφαντική ασχολείται η Ιωάννα Τερλίδου, με το κέντημα η Ιφιγένεια Σδούκου ενώ με την δημιουργία γλυπτών φορμών από κετσέ- φελτ η Κλειώ – Αναστασία Παπαϊωάννου. Και οι τρεις “συνομιλούν”  με  την  χαρακτηριστική σοβαρότητα των σκούρων χρωμάτων και των υπέροχων σχεδίων στις φορεσιές, στις «παναούλες», στα  φλάμπουρα και στα στολίδια, δημιουργώντας σύγχρονα έργα, με εντελώς προσωπικό τρόπο, τα οποία όμως ακολουθούν τον απόηχο μιας μακραίωνης διαδρομής.

H textile art  σαν καλλιτεχνικό κίνημα επανέρχεται σε περιόδους κρίσης σαν μια μορφή αντίδρασης στην εμπορευματοποίηση της μαζικής παραγωγής, στην παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα των προϊόντων, αλλά και ως αμφισβήτηση στη διαμεσολάβηση του εμπορεύματος. Ως αντίδραση, οι τεχνικές που έχουν αναφορά στην παράδοση, προτείνουν μια οικειοθελή επιστροφή στις ρίζες. Οι χειροτεχνικές δεξιότητες στην εποχή της προβιομηχανικής επανάστασης απαιτήθηκαν για να ντύσουν την οικογένεια, ενώ στην σημερινή εποχή αποκτούν την έννοια της craftivism. Θέλουν να δηλώσουν, να αναδείξουν, να υπογραμμίσουν, να προκαλέσουν και να συγκινήσουν.

Έτσι η επιλογή της σαρακατσάνικης τέχνης δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για μια τέχνη που την ασκούσαν κυρίως γυναίκες και ο χαρακτήρας της χάνεται στα βάθη του παρελθόντος. Ωστόσο είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία της λιτότητας και της αυστηρότητας που ταιριάζουν στην σκληρή ζωή των Σαρακατσάνων.

Η Αγγελική Χατζημιχάλη τη συνδέει με την γεωμετρική εποχή ενώ η παραστατικότητα στην έκφραση δείχνει μια βαθιά αίσθηση του ρυθμού και του μέτρου, στοιχεία διαχρονικά της υψηλής τέχνης.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου – 27 Νοεμβρίου 2016

Πληροφορίες:
΄Ωρες Λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00
Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00
Δευτέρα κλειστά

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων:
Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
τηλ.: 210 3243987 & 3243972

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Ρουμανίας και το Heritage & Museums, με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρμονία, πραγματοποιούν  έκθεση φωτογραφίας  του διακεκριμένου  ρουμάνου φωτογράφου Radu Buraga,  με θέμα «Ένα βλέμμα στην Λαϊκή φορεσιά της Ρουμανίας», από 17 έως 23 Ιουνίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Ο Radu Buraga ζει και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αθήνα και μέσα από το φωτογραφικό φακό του, η  λαϊκή φορεσιά της Ρουμανίας ξεδιπλώνει την τεχνοτροπία της, με τα υπέροχα χρώματά της,  τα γεωμετρικά σχέδια που συχνά απεικονίζουν λουλούδια και φρούτα, βαμμένα με φυτικές βαφές που δίνουν απαλά και ανεξίτηλα χρώματα, αλλά και φορέματα από μετάξι οικιακής παραγωγής.

Η έκθεση πραγματοποιείτε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων και της Διεθνής Ημέρας της ΙΑ (Ρουμανικής Λαϊκής Φορεσιάς).

Την έκθεση θα παρουσιάσει  η Εθνολόγος και Πρόεδρος Heritage and Museums και της Ελληνικής Ομοσπονδίας φίλων των Μουσείων (ΕΟΣΦΙΜ) Λίλα Ντε Τζάβες.

Την βραδιά των εγκαινίων το Λαϊκό Συγκρότημα Αρμονία θα παρουσιάσει παραδοσιακούς Ρουμάνικους χορούς.

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη –Σάββατο:  10:00 – 20:00, Κυριακή:  10:00 – 14:00
Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης – Θησείο
Τηλ. 210-3452150
Στάση Μετρό : Κεραμεικός

Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν εβδομήντα έργα οκτώ καταξιωμένων εικαστικών που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα: Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δέσποινα Κοταλακίδου, Kati Mahrt, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Άκης Πειρουνίδης, Μιλτιάδης Πεταλάς,  Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Florence Χρηστάκη.

«Η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στη Χαρακτική, την αυθεντική μάνα της έντυπης τέχνης και τη μαγεία που τυλίγει αυτή η τόσο παλιά και πάντα νέα εικαστική έκφραση», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Μιχάλης Αρφαράς«Στις αρχές του 21ού αιώνα, που η ηλεκτρονική εκτύπωση αντικατέστησε τις συμβατικές εκτυπωτικές τεχνικές, η Χαρακτική επέστρεψε, αμετάκλητα πλέον, στα εργαστήρια των καλλιτεχνών. Έτσι, η χαρακτική εικόνα γνώρισε μια αναγέννηση ως αυθεντική μορφή εικαστικής δημιουργίας. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις χαρακτικές εκφραστικές μεθόδους και τεχνικές για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία συχνά υπάρχουν σε ελάχιστο αριθμό αντιτύπων ή είναι μοναδικά».

Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες (17/6-18/9/2016) και θα οργανωθούν ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις(διαλέξεις, εργαστήρια χαρακτικής και μεταξοτυπίας, κ.ά.), καθώς και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του μουσείου (www.herakleidon-art.gr) και στο Facebook (www.facebook.com/HerakleidonMuseum). 

Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστές και ιδρυτές του μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Σήμερα το μουσείο έχει μετεξελιχτεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ Απ. Παύλου 37, 11851 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά
Γενική είσοδος:  5 €.
Μειωμένο εισιτήριο: 4 € για τους κατόχους ταυτότητας Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Δωρεάν είσοδος για τους φοιτητές της ΑΣΚΤ με επίδειξη ταυτότητας
Ενιαίο εισιτήριο (χωρίς χρονικό περιορισμό) και για τη μόνιμη διαδραστική έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» (Κεντρικό κτίριο, Ηρακλειδών 16, Θησείο):

  • 7 € για έναν γονέα με τα παιδιά του (έως 12 ετών) ή για έναν ενήλικα
  • 12 € για δύο γονείς με τα παιδιά τους (έως 12 ετών) ή για δύο ενήλικες

Ξεναγήσεις: 6 € κατ’ άτομο
Πληροφορίες: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00 / T: 211 01 26 486 / E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια που θα μας ταξιδέψει στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη και στα μυστικά που κρύβει, πραγματοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Μέσα από δραστηριότητες τα παιδιά ανακαλύπτουν διάφορα αντικείμενα λαογραφίας, την σημασία της λαογραφίας και τον ρόλο της Αγγελικής Χατζημιχάλη σε αυτήν. Αλλά και μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού ανακαλύπτουν τελικά τους θησαυρούς που υπάρχουν στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη!

  • Σάββατο 25/06/2016
    Ώρα: 11.00 – 12.30
    Για παιδιά 8 έως 12 ετών
  • Σάββατο 9/07/2016
    Ώρα: 11.00 – 12.30
    Για παιδιά 8 έως 12 ετών

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3243987, 210 3243972

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων:
Αγγ. Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα

H Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα και η Διεθνής Κορεατική Ένωση Τέχνης τιμούν τους Έλληνες που θυσιάστηκαν στον πόλεμο της Κορέας συνδιοργανώνουν με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την Έκθεση Κορεάτικης Τέχνηςστο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από 4 έως 8 Ιουλίου 2016.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει στην μνήμη μας, 66 χρόνια πριν, όταν περίπου 200 Έλληνες στρατιώτες θυσίασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Κορέας, μαχόμενοι για τα ιδανικά της ελευθερίας. Λόγω αυτής της υπέρτατης θυσίας, η Νότια Κορέα είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί σε ένα  ισχυρό αλλά και ειρηνικό έθνος.

Στην έκθεση συμμετέχουν, με περισσότερα από 150 έργα, είκοσι και πλέον καταξιωμένοι, αλλά και νέοι καλλιτέχνες, στην πλειοψηφία τους καθηγητές, οι οποίοι μέσα από τα μοναδικά τους έργα αποτυπώνουν τη μοντέρνα κορεάτικη Τέχνη. Έτσι οι επισκέπτης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία, όχι απλώς να γνωρίσουν, αλλά και να θαυμάσουν τη σύγχρονη εικαστική παράδοση της Κορέας και να εντρυφήσουν στον Κορεατικό Πολιτισμό.

Ένας από τους καλλιτέχνες  είναι ο σημαντικός κορεάτης δημιουργός  Han Chong Yop. Πολλοί από τους καλλιτέχνες θα παρευρεθούν στην έκθεση.

Εγκαίνια: Δευτέρα 4 Ιουλίου και ώρα 19:30


Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων  “Μελίνα”:
Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης – Θησείο
Τηλ. 210-3452150 – Στάση Μετρό Κεραμεικός
‘Ώρες λειτουργίας:  Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00,  Κυριακή  10:00 – 14:00

Είσοδος Ελεύθερη

Η καλλιτεχνική πορεία της Ομάδας των Ταξιδευτών του Χρόνου ξετυλίγεται στην έκθεση φωτογραφίας «30 Χρόνια Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων και Νέων. Η φωτογραφική ιστορία της Ομάδας των Ταξιδευτών του Χρόνου.», που παρουσιάζει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (ΚΕΨΥΕ ), με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, από 6 έως 18 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».

Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

Η Έκθεση των Επιλαχόντων του Prix Pictet ταξιδεύει από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού, όπου η Γαλλίδα φωτογράφος Valérie Belin παρέλαβε το βραβείο των 100.000 ελβετικών φράγκων από τον Κόφι Ανάν κατά την τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο. Στον πρόλογο του εντύπου Prix Pictet Disorder, ο κ. Ανάν γράφει:

«Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αταξία. Η ικανότητά μας να ελέγχουμε πολλαπλές πτυχές της ζωής μάς έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε τον πλανήτη να υπακούει στη θέλησή μας. Εντούτοις, η σαθρότητα αυτής της εικασίας αποκαλύπτεται με κάθε νέα πανδημία, σεισμό, τσουνάμι ή περίοδο ξηρασίας. Κάθε ημέρα που περνά, η ψευδαίσθηση ότι όλα είναι εντάξει διαλύεται».

Με κεντρικό θέμα την «Αταξία», η έκθεση περιλαμβάνει έργα των δώδεκα επιλοχόντων φωτογράφων, οι οποίοι είναι οι εξής: Ilit Azoulay (Ισραήλ), Valérie Belin (Γαλλία), Matthew Brandt (Η.Π.Α.), Maxim Dondyuk (Ουκρανία), Alixandra Fazzina (Ηνωμένο Βασίλειο), Ori Gersht (Ισραήλ), John Gossage (Η.Π.Α.), Pieter Hugo (Νότια Αφρική), Gideon Mendel (Νότια Αφρική), Sophie Ristelhueber (Γαλλία), Brent Stirton (Νότια Αφρική) και Yang Yongliang (Κίνα).

Για την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα, ο Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν στον κατάλογο της έκθεσης:

«Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από την ίδρυσή της to 1914  και με το μεγαλύτερο μέρος των έργων στη συλλογή της να εκφράζει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την αγάπη της πραγματικότητας, συμπορεύεται με τη χωροταξική διευθέτηση της πόλης και του περιβάλλοντος, την κοινωνική, εργασιακή και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη συνεχή αντιμετώπιση της κινητικότητας πληθυσμών. Η έκθεση Disorder (Αταξία) χάρη στο Prix Pictet, μας φέρνει αντιμέτωπους με τον πιο καίριο και επίκαιρο τρόπο με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά βιώματα και προβλήματα του σήμερα και δίνει στην πόλη της Αθήνας, μέσα από έργα θαυμάσιων καλλιτεχνών,  τη δυνατότητα να δει με νέα ματιά την πραγματικότητα τα προβλήματα με τα οποία ζούμε, μέσα από νέες νοοτροπίες, εκφράσεις κι ευαισθησίες.»

Για τον έκτο κύκλο του Βραβείου Pictet, το θέμα που έχει επιλεγεί αναφέρεται στην Αταξία [Disorder]. To κοινωνικό χάος, οι πολιτικές εξεγέρσεις και οι κλιματικές αλλαγές είναι βασικά σημεία αυτής της συνθήκης, η οποία αποτελεί και τον κύριο θεματικό πυρήνα των δώδεκα φωτογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση. Ορισμένοι διαχειρίζονται τη θεματική από την οπτική του ντοκουμέντου, ενώ άλλοι έχουν μια πιο αφαιρετική και ποιητική προσέγγιση.

Στόχος του βραβείου Prix Pictet είναι με τη δύναμη της φωτογραφίας – κάθε είδους φωτογραφίας– να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου στα ζητήματα της βιωσιμότητας, και ιδίως όσα αφορούν στο περιβάλλον.

Περισσότεροι από 700 φωτογράφοι προτάθηκαν για τον κύκλο αυτό από τα 260 άτομα που επιλέγουν τις υποψηφιότητες και, μετά από γόνιμο διάλογο, η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή επέλεξε 12 τελικούς διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες.


Ori Gersht

Το βραβείο Prix Pictet, που καθιέρωσε το 2008 ο Όμιλος Pictet, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την ανάδειξη της συνεισφοράς κορυφαίων φωτογράφων στον διάλογο σχετικά με τα πλέον επιτακτικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής.  Οι πέντε φωτογράφοι που βραβεύτηκαν τις προηγούμενες χρονιές ήταν οι Benoît Aquin, Nadav Kander, Mitch Epstein, Luc Delahaye και Michael Schmidt.

Μετά την τελετή απονομής στο Παρίσι, η έκθεση Prix Pictet Disorder ταξίδεψε στο Somerset House του Λονδίνου, στο Μουσείο MAXXI της Ρώμης και στο CAB Art Center των Βρυξελλών. Μετά την Αθήνα, η έκθεση των έργων των επιλαχόντων φωτογράφων θα συνεχίσει τη διαδρομή της ανά τον κόσμο, ταξιδεύοντας σε σημαντικά διεθνή μουσεία και γκαλερί, όπως το Palau Robert στη Βαρκελώνη και το Museum of Photographic Art στο Σαν Ντιέγκο.  Οι υπόλοιποι χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τον έκτο κύκλο του Prix Pictet είναι τα εξής:
Καθηγητής Σερ David King, Ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Η.Β. για την Κλιματική αλλαγή (Πρόεδρος επιτροπής)
Peter Aspden, συντάκτης για θέματα τέχνης, Financial Times
Martin Barnes, Επικεφαλής επιμελητής τμήματος Φωτογραφίας, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο
Philippe Bertherat, Πρώην διευθύνον στέλεχος του Ομίλου Pictet
Edward Burtynsky, φωτογράφος
Emmanuelle de LEcotais, Επιμελήτρια τμήματος Φωτογραφίας, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού
Nili Goren, Επιμελήτρια τμήματος Φωτογραφίας, Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ
Wang Shu, αρχιτέκτονας
Elisabeth Sussman, Επιμελήτρια συλλογής φωτογραφιών της Sondra Gilman, Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, Νέα Υόρκη

Φωτογραφίες διαθέσιμες για δημοσίευση

Η βραβευμένη σειρά Still life, 2014 της Valérie Belin: https://www.dropbox.com/sh/0y5uhpcxl77kcpz/AADscJAlS_xUS26TXyQPWApqa?dl=0

Πλήρη portfolio έργων επιλαχόντων: https://www.dropbox.com/sh/gty1tl3aifjcpjm/AADI-hE3y_246pjN73LVv4Ena?dl=0

Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων: Χρήστος Τεντόμας
Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Έφορος Πινακοθήκης: Κάλλη Πετροχείλου
Επιμελητής έκθεσης: Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κωτσαρά, Ελίνα Δάλλα
Σχεδιασμός εντύπων: Σαλώμη Παπαδοπούλου

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:
Κτίριο Πλατείας Κουμουνδούρου
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) 51, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 5202420
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Είσοδος δωρεάν
www.opanda.gr

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού  και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και τα Μουσεία του,  Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»,  Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και  Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οικογενειακές εικαστικές δράσεις στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων. Αναλυτικά: Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.:2105142138 Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες   09.00 -21.00 Ψηφιακό Μουσείο ΠλάτωνοςΜία διαδρομή με ξεναγό τον Πλάτωνα Το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος περιλαμβάνει σειρά φυσικών εκθεμάτων και πολυμεσικών εφαρμογών με ποικίλες  θεματικές ενότητες. Με τη βοήθεια διαδραστικών εκθεμάτων οι επισκέπτες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην «εξερεύνηση» του Μουσείου. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν σύγχρονα ψηφιακά μέσα αναπαράστασης και φυσικά εκθέματα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Η παρουσίαση στοχεύει, πέρα από την ανάδειξη της περιοχής και του πλατωνισμού, στη δημιουργία ερεθισμάτων για συζήτηση εντός και εκτός του χώρου. Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 7224238 Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες   09.00 -21.00 Μουσείο Ελ. Βενιζέλος Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί να το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό μέσα από  προσωπικά κειμήλια, τεκμήρια γεγονότων της περιόδου που έζησε, έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες,  λιθογραφίες, πίνακες, επιστολικά δελτάρια και απεικονίσεις σε διάφορά υλικά. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα, τηλ.: 210 3243972 Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες   09.00 -21.00 Μ.Λ.Τ & Π Αγγ. Χατζημιχάλη Σας περιμένουμε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης  «Αγγελική Χατζημιχάλη»  για να γνωρίσετε το σπίτι της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής  Χατζημιχάλη που είναι  συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με κεντρικό θεματικό άξονα τον πολιτισμικό του ρόλο, στην πορεία του χρόνου, τόσο ως αρχιτεκτονικό μνημείο - έργο τέχνης (όπως έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού), όσο και ως τόπος μνήμης του έργου της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Δημοτική Πινακοθήκη Λεωνίδου & Μυλλέρου,  στάση Μετρό Μεταξουργείο,  τηλ. 210 5202420 – 21 Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει οικογενειακή εικαστική δράση στο κτήριό της στο Μεταξουργείο, όπου οι γονείς και τα παιδιά θα αναζητήσουν και θα δημιουργήσουν πορείες που ενώνουν την γειτονιά με την Πινακοθήκη και θα ζωγραφίσουν μέσα από ένα μουσειοπαιδαγωγικό οδοιπορικό το δικό τους εικαστικό δημιούργημα! Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 52 02 420, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ώρες διεξαγωγής δράσης: Σάββατο 21 Μαίου 2016 |11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45 Κυριακή 22 Μαίου 2016  | 11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45   Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ομαδική μαθητική έκθεση με θέμα «Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη των λαών και τις ανθρώπινες αξίες - Οι μαθητές σχολιάζουν το σήμερα, το αύριο και το μέλλον στην Ελλάδα και στον κόσμο», με τη συμμετοχή 80 σχολείων της Αττικής, διοργανώνουν από 11- 20 Μαΐου 2016, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίαςτου δήμου Αθηναίων και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Σε μια εποχή που οι πανανθρώπινες αξίες αιμορραγούν, επιδιώκουμε μέσα από την εικαστική δημιουργία, που ενσωματώνει τις σκέψεις, τις θέσεις, τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, να καταγράψουμε και να τονίσουμε, πως είναι αδύνατον, χωρίς παγκόσμια ειρήνη, αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, και σεβασμό στη δημοκρατία, να συνεχίσουν οι άνθρωποι να αναπνέουν, να ζουν  με αξιοπρέπεια, να προσφέρουν,  να ευημερούν. Στην έκθεση, συμμετέχουν 80 σχολεία της Αττικής, από τις τρεις βαθμίδες Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.  Τα έργα των μαθητών είναι σχέδιο ή ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ ή Α4 με ελεύθερα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ).  Ο κάθε εικαστικός εκπαιδευτικός έχει επιλέξει από τα σχολεία που  διδάσκει μια ενότητα των μαθητικών έργων, με τη φροντίδα να τα παρουσιάσει στην ομαδική έκθεση. Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Μαΐου και ώρα 19:00 Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης – Θησείο Τηλ. 210-3452150 - Στάση Μετρό Κεραμεικός Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή  10:00 – 14:00 Είσοδος Ελεύθερη

Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter του ΟΠΑΝΔΑ και ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για όλες τις εκδηλώσεις και τα νέα μας.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων